Etiket: Humaş

Nuh’un Evrensel Yasaları

Tevrat`ta geçen ve Musevilerce tüm insanlık için evrensel prensipler olduğuna inanılan prensipler.Yedi Adettir. #Puta tapmamak#Tanrı`nın ismini mübarek kılmak bu isimle lanet etmemek#Cinayet işlememek#Cinsel ahlaksızlık yapmamak#Hırsızlık etmemek#Adil bir...

Arba Turim

Arba Turim (İbranice: ארבעה טורים), genelde kısaca Tur denir, önemli bir Musevi hukukudur. Yaakov ben Aşer tarafından 14. yüzyıl başında İspanya'da yazılmıştır.

Alaha

Halaha (Halakha, Halacha, Alaha, הלכה İbranice'de "gitmek" manasındadır) Musevi yasa sistemini tanımlayan bir kavramdır. Sözlü ve yazılı aktarılan emir ve nehiyleri kapsayan genel bir dinî hukuk kavramıdır.

Şulhan Aruh

Musevilik

Tseniut

Tseniut (İbranice: צניעות "tevazu"), bir Musevilik terimidir. Hem kişisel hem de toplumsal bir erdemdir.

Tsedaka

Tsedaka (İbranice: צדקה "Sadaka"), Musevilikte bir yardım mekanizmasıdır. İslamın beş şartından olan Zekat ile eştir.

Tosefta

Tosefta, sözlü Musevi geleneğinin ikinci derleme kitabıdır.

Sidur

Sidur veya siddur(çoğulu siddurim), Musevilerin dua kitabıdır. Bayram günleri hariç her gün okunması gereken günlük duaları içerir.

Piyut

Piyut (İbranice פיוט; pijút), genelde Musevi ayinlerinde veya ibadet ederken söylenen dini şarkılardır.

Mişna Berurah

Mişna Berurah (İbranice: "Açıklanmış Öğreti"), Yisrael Meir Kagan'ın yazdığı bir Alaha (Yahudi hukuku) kitabıdır.

Mizrah

Mizrah, İbranicede doğu anlamına gelen sözcük.

Midraş

Midraş (İbranice: מדרש; çoğulu midraşim), Musevilik'te kutsal metinlerin haftalık sinagog toplantılarında okunması ve dinleyicilere ders olarak verilen eşlik eden açıklamalardan oluşan külliyat. Midraş İslami kültürde tefsir ile eşdeğerdir.

Halaha

Halaha (Halakha, Halacha, Alaha, הלכה İbranice'de "gitmek" manasındadır) Musevi yasa sistemini tanımlayan bir kavramdır. Sözlü ve yazılı aktarılan emir ve nehiyleri kapsayan genel bir dinî hukuk kavramıdır.

Şehita

Musevilikte yenilmesi serbest olan hayvanlar ile ilgili kesim kurallarına Şehita adı verilir. Musevilikte bir hayvanın etinin yenilebilmesi için, o hayvanın yenilmesine izin verilen bir hayvan olması yetmez. Aynı zamanda o hayvanın da Musevi dini kurallar...

Yom Kipur

Yom Kipur (İbranice: יוֹם כִּפּוּר‎)- kefaret günü, Yahudiler için yılın en kutsal ve dini ağırlığa sahip günüdür. Günü ana temaları kefaret ve tövbedir.