Etiket: Makine mühendisliği

Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, 1968 yılında Ege Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesi`nin bir bölümü olarak eğitime başlamıştır. 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi`nin kurulmasından sonra Mühendislik-Mimarlık Fakültesi`ne b...

Ünver Kaynak

Prof.Dr Ünver Kaynak (d. 1955, Türkiye) Türk bilim insanı ve eğitimci.

Silindir gömlekleri

Silindir gömleği, pistonlar, segmanlar ve yanma odası ile yanma enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Gömlekler, yüksek basınca, mekanik ve termal güce karşı ölçülerini koruyacak şekilde dayanıklıdır.

Makine mühendisleri

Makine mühendisliği, temel fizik prensipleri ve malzeme teknolojileri kullanarak mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı ile ilgili çalışmalar yapan ve fiziksel olay ve durumları matematiksel olarak modellemek suretiyle problemlere analitik...

Kama (makina elemanı)

Kama, bir mil ve göbeği birbirine bağlayan makina elemanıdır.

Isı değiştiricisi

Elektro-imalat

Elektro-üretim, sıvılar üzerine elektrik alan kuvveti uygulayarak, onları başka bir noktaya, yapı ve boyutu değiştirerek transfer etmektir.

Bası yayları

Bası yayları, kuvvetin uygulama şekline göre basma kuvvetlerinin etkisinde kalan yaylardır.

Bilezik yay

Bilezik yay (Almanca ringfeder), çift koni yüzeyli iç ve dış bileziklerden meydana gelen bası yayları ailesinden bir yay çeşididir.

Aks (makine elemanı)

Dingil, (eski tanım:aks) yalnızca eğilme gerilmelerinin etkisinde kalan, burulma gerilmelerinin etkisinde olmayan yani herhangi bir güç aktarmayan destekleme elemanıdır. Burulmaya da zorlanan makine elemanlarına mil denir.

Aks (Dingil)

Dingil, (eski tanım:aks) yalnızca eğilme gerilmelerinin etkisinde kalan, burulma gerilmelerinin etkisinde olmayan yani herhangi bir güç aktarmayan destekleme elemanıdır. Burulmaya da zorlanan makine elemanlarına mil denir.

İzostatik sistemler

İzostatik sistemler, dış etkiler sonucu oluşan mesnet tepkisi, kesit zoru, şekil değiştirme ve yer değiştirme denge denklemleri ile hesaplanabilen sistemlerdir.

İmalat kaynak planlaması

İmalat kaynak planlaması, (Manufacturing resource planning; MRP II) üretimin verimliliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla, ihtiyaç duyulan anda, ihtiyaç duyulan yerde, ihtiyaç duyulan miktarda malzemenin bulundurulması için geliştirilmiş planlama tekniğ...