Etiket: Sperm

47,XYY sendromu

Eşey hücreleri

Eşey hücresi, kadın ve erkekte bulunan cinsiyet hücresi, dölün oluşmasını sağlayan hücrelerdir. Yeni canlı oluşturmak için gereken, biri dişiden biri de erkekten gelen özelleşmiş hücrelere eşey hücresi denir.

İç döllenme

Karada yaşayan hayvanlarda kopulasyon organı ile spermlerin dişiye iletilmesi. Döllenme, çoğu defa döllenme kanalı içersinde gerçekleşir. Özellikle iç döllenme yapan hayvanlarda eşlerin birbirlerini çekici kılması için birçok iletişim

Üreme ve Gelişme

Üreme, çoğalma olarak da bilinir, bir canlının neslini devam ettirmesi olayı. Büyüme ve gelişmesini tamamlayan her canlı çoğalma yeteğine sahip olur.

Yumurta (hücre)

Yumurta, dişinin çoğalma hücresidir. Yumurta her hücre gibi çekirdek, sitoplazma ve hücre zarından oluşur. Yeni doğmuş bir kız bebeğin yumurtalıklarında çok sayıda olgunlaşmamış yumurta hücresi bulunur. Ergenlik çağından sonra, her ay yumurtalıklarda olgu...

XYY sendromu

XYY sendromu; erkek bireyin iki Y kromozomu taşımasına neden olan bir eşey kromozomlarında meydana gelen anöplodi durumudur.

Spermatozon

Sperm ya da tam bilimsel adı ile spermatozoon (çoğulu: spermatozoa), erkek bireylere ait üreme hücresidir. Testislerde oluşan bu hücrelerin üretimi ergenlik döneminde başlar.

Puberte dönemi

Ergenlik (puberte), insanlarda meydana gelen "yetişkinliğe ilk adım" evresidir. Ergenlik, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir.

Ovizm

Ovizm (Fransızca: ``Ovisme``), biyol. Bugün terk edilmiş olan biyolojik teori.

Klinelfelter sendromu

Klinefelter sendromu ya da 47, XXY sendromu; hücre bölünmesi sırasında, eşeysel kromozom düzensizliklerinden kaynaklanan semptomların hasta kişide görülmesi durumudur. Hastalığı, 1942'de Dr.

Klinefelter

Klinefelter sendromu ya da 47, XXY sendromu; hücre bölünmesi sırasında, eşeysel kromozom düzensizliklerinden kaynaklanan semptomların hasta kişide görülmesi durumudur. Hastalığı, 1942'de Dr.

Holokrin bezler

Holokrin bezler; salgılama sırasında tüm hücre içeriğinin ya da hücrenin tamamının kullanıldığı bezlerdir. İki çeşidi vardır:

Dış döllenme

Dış döllenme, dış ortamda gerçekleşen döllenmedir ve suda yaşayan canlılar arasında gerçekleşir. Karada yaşayan hayvanlarda dış döllenme görülmez. Suda yaşayan hayvanların çoğunda çiftleşme için herhangi bir kopulasyon organı genellikle bulunmadığından

Polispermi

Bir yumurta hücresine birden daha fazla sayıda spermin girebilmesi. Bazı hayvan gruplarında görülür, fakat sadece bir spermin çekirdeği yumurtanın çekireği ile birleşir.

Monospermi

Her yumurtanın tek bir spermle döllenmesi. Kural olarak bir yumurta hücresine bir sperm hücresinin girer.