Etiket: Vezir

Vezir-i Âzam

Tilki Vezir

Destari Mustafa Paşa

Destari Mustafa Paşa, Osmanlı Devleti`nde I. Ahmet`in padişahlığı döneminde vezirlik yapmış olan devlet adamı (ö:1614).

Burhan İmad Şah

Burhan İmad Şah (d.Isfahan 1125, ö.1201), İmadşahlar hanedanının son hükümdarıdır. Babası Derya İmad Şah`ın ölümünden sonra 1560 yılında çocuk yaşta tahta geçti. Saltanatı döneminde yönetimde sözü geçen vezir Tuhaf Hal, onu Narnala kalesinde gözetim altın...

Slav Savunması

1.d4 d5 2.c4 c6 hamleleriyle başlar.

Mütesellim

Vali, beylerbeyi ve mutasarrıfların uhdelerinde bulunan, vilayet ve sancaklarda

Menşûr

Menşûr, Osmanlı Devleti`nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel berâtlara verilen isim.

Kanlıca, Beykoz

Kanlıca, İstanbul`un Beykoz ilçesinin ünlü bir semtidir. Anadolu Hisarı ile Çubuklu arasında bulunur. Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün Anadolu yakasındaki ayağındadır.

Hami-i Amidi

Hâmî-i Âmidî (d. ? - ö.

Vezir-i Azam

Sadrazam ya da Vezir-i Azam Osmanlı Devleti döneminde padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki görevliye verilen isimdi.

zağanos

1. Adını Zağanos Paşa'dan alan Trabzon il merkezinde mahalle adı 2. Zağanos köprüsü: Zağanos mahallesinde tarhibir köprü adı 3. Zağanos Paşa (Fatih Sultan Mehmet'in veziri ve hocası)

sekban

Sekban (Farsça seg-ban: "köpek bakıcısı"), Yeniçeri ocağının altmış beşinci ortası mensubuna verilen ad.

vakanüvis

vakanüvis isim, tarih Arapça vak'a + Farsça nuvis Osmanlı Devletinde zamanın olaylarını tespit etmek ve yazmakla görevli devlet tarihçisi.

Kaftan

Kaftan Üste giyilen, kumaştan yapılan, uzun, süslü ve astarsız elbise, hil’at. Üzerine cübbe giyilirdi. Kaftanlar cins ve nevilerine göre “murabba”, “keçe”, “çuha” gibi isimler alır. Kaftanların kıymetleri, renk, şerit ve düğmelerinden anlaşılırdı. Ağı...