Ferid Kam

Kısaca: Ferid Kam şair, yazar. 1864 senesinde İstanbul’da doğdu. 1944’te Ankara’da vefat etti. Asıl adı Ömer olup, askeri doktorlardan Ahmed Muhtar Paşanın oğludur. İlk tahsilini Beylerbeyi Rüşdiyesinde yaptı.Özel hocalardan, Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri aldı. İki sene Nüzhet Efendi’den ders okudu. Bu arada cami derslerine devam etti. 1905’te M. asım Efendiden icazet aldı. 1887’de Hariciye Nezareti tercüme odasına mülazım olarak girdi. 1888’de Fransızca muallimi oldu. 1914 senesinde Sü ...devamı ☟

Ferid Kam şair, yazar. 1864 senesinde İstanbul’da doğdu. 1944’te Ankara’da vefat etti. Asıl adı Ömer olup, askeri doktorlardan Ahmed Muhtar Paşanın oğludur. İlk tahsilini Beylerbeyi Rüşdiyesinde yaptı.Özel hocalardan, Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri aldı. İki sene Nüzhet Efendi’den ders okudu. Bu arada cami derslerine devam etti. 1905’te M. asım Efendiden icazet aldı.

1887’de Hariciye Nezareti tercüme odasına mülazım olarak girdi. 1888’de Fransızca muallimi oldu. 1914 senesinde Süleymaniye Medresesi Felsefe-i Umumiye Tarihi müderrisliğine, 1918’de Darul-Hikmet-il-İslamiyye üyeliğine tayin edildi.1919’da Edebiyat Fakültesi, 1924’te Darülfünun’da İran Edebiyatı müderrisi oldu. 1933 senesine kadar bu görevde kaldı. 1943 senesinde Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde aynı kürsüye öğretmen olarak tayin edildi.

Ferid Kam, büyük bir araştırma ve okuma arzusuyla doluydu. Türk, Fars ve Arap edebiyatını derinliğine inceledi. Acem taklidinden kurtulamayan Osmanlı şairlerini tenkid etti. Edebiyat, felsefe, kimya, kelam, din ve tarih konularında çalışmalar yaptı. Şiirlerinde; mesnevi, gazel ve kıt’a gibi nazım şekillerini kullandı. Eserlerinde; dinsizliğin mahzurlarını, kaza ve kader meselelerini anlattı ve materyalist görüşleri şiddetle tenkid etti.

Köprülü Fuad, İzmirli İsmail Hakkı, ŞerafeddinYaltkaya, MehmedAli Ayni ve akradaşlarının; “... Din eski şekillere bağlı kalamaz. Türk Demokrasisinde, din de muhtaç olduğu inkişafı göstermelidir. Camilere, elbise askıları, sıralar konmalı, içeriye ayakkabı ile girilmelidir.İbadet lisanı Türkçe olmalı; ayetler, hutbeler Türkçe okunmalıdır.Camilere müzik aletleri konmalıdır. Hutbeleri imamlar değil din filozofları okumalıdır... vb.” şeklinde hazırlanan rapora imza atmalarını eleştirmiş ve bu rapora şiddetle karşı çıkanlardan biri olmuştur.Onların reformist, yenilikçi hareketlerini tenkid etmiştir.

Ferid Kam, 1889’da Fatma Rukiyye Hanımla evlenmiş ve bu evlilikten 3 kız ile iki oğlu olmuştur.

Eserleri:

Türrehat, asar-ı Edebiye Tetkikatı Dersleri,Şerh-i Mütun, İran Edebiyatı, Dini Felsefi Müsahabeler, Vahdet-i Vücud, Kınalızade Ali Çelebi, Felsefe Tarihi Notları, Ceride-i İlmiye, İlm-i Ahlak.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.