Genişletilebilir Işaretleme Dili

Kısaca: Extensible Markup Language (Genişletilebilir İşaretleme Dili, kısaca XML), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan, W3C tarafından tanımlanmış bir standarttır. Bu özelliği ile veri saklamanın yanında farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmaya yarayan bir ara format görevi de görür. ...devamı ☟

Genişletilebilir İşaretleme Dili ( XML; eXtensible Markup Language), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dökümanlar oluşturmaya yarayan, W3C tarafından tanımlanmış bir standarttır. Bu özelliği ile veri saklamanın yanında farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmaya yarayan bir ara format görevi de görür. SGML`in basitleştirilmiş bir alt kümesidir.

Gelişimi

XML`in mucidi ve geliştiricisi, HTML`i de icad etmiş olan Tim Berners Lee`dir. HTML dilinde verilerin yeterince tanınmaması, daha çok görsellikle ilgili olmasından dolayı doğmuştur. Dilin düzenlenmesi de W3C`nin sorumluluğundadır.

Kullanımı

Günümüzde birçok yazılım, diğer yazılımlarla veri alışverişin XML formatı üzerinden yapmaktadır. Ayrıca XML`i esas format olarak kullanan uygulamalara, veri tabanlarına rastlamak mümkündür.

Microsoft`un geliştirdiği .NET teknolojisinde kullanılan DataSet nesneleri XML formatındadır. Ayrıca XML, ofis uygulamalarının alt yapısı haline getirilmiştir.

İçeriğin,doküman yapısının ve şeklin birbirinden ayrı ele alınması XML`i İçerik yönetim sistemlerinin ideal formatı haline getirmiştir.

Örnek

XML dökumanları ağaç veri yapısında olurlar. Bağımsız imler yapıyı oluştururken, içerik ya imin özelliği olarak ya da iki im arasında gösterilir (bkz. örnek). Yapıyla ilgili ayrıntılar DTD (Document Type Definition) ya da XML Schema adı verilen harici dokümanlar ile tanımlanır. Aşağıdaki örnek bir XML dökümanında verinin nasıl belirtildiğini göstermektedir.

 
   A
   B
 
 
   C
   D
 
 
   E
   F
 
 
   G
   H
 



İlgili başlıklar



Linkler

XML Uygulaması: http://googlemodules.com



Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.