George Catlett Marshall

Kısaca: George Catlett Marshall Amerikan kara kuvvetlerinde general ve devlet adamı. 31 Aralık 1880'de Pensilwanya Eyaleti Uniontown'da dünyaya geldi ve 16 Ekim 1959 da Washington'da öldü. Asker olarak mesleğinin zirvesine ulaşarak mareşal olmuş, sonraları başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 1952 senesinde Avrupa'ya yapılan Marshall Planı'nın hazırlayıcısıdır. Marshall, 1901 senesinde Virginia asker okulunu bitirdikten sonra Filipinlerde ve Batı Amerika'da görev yaptı. 1907 senesinde Sü ...devamı ☟

George Catlett Marshall
George Catlett Marshall

George Catlett Marshall Amerikan kara kuvvetlerinde general ve devlet adamı. 31 Aralık 1880'de Pensilwanya Eyaleti Uniontown'da dünyaya geldi ve 16 Ekim 1959 da Washington'da öldü. Asker olarak mesleğinin zirvesine ulaşarak mareşal olmuş, sonraları başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 1952 senesinde Avrupa'ya yapılan Marshall Planı'nın hazırlayıcısıdır.

Marshall, 1901 senesinde Virginia asker okulunu bitirdikten sonra Filipinlerde ve Batı Amerika'da görev yaptı. 1907 senesinde Süvari Okulunu, 1908'de Harb Akademisini bitirdi, sonra iki sene burada öğretmenlik yaptı. 1913-1916 senelerinde Filipinlerde General Hunter Liggett'in kurmay başkanı olarak çalıştı. Burada gösterdiği başarılarıyla Tümgeneral James Franklin Bell tarafından “Zamanın en zeki askeri dehası” ünvanı verildi. Birinci Dünya Savaşı dolayısıyla Temmuz 1917'de Fransa'ya gönderildi. Başarıları burada da devam etti. 1919 ile 1924 seneleri arası General John J.Persihg'e yardımcı oldu. 1924-1936 seneleri arasında Çin'de ve Amerika'nın muhtelif yerlerinde görevini sürdürdükten sonra 1936 senesinde tuğgeneral oldu. 1939 da genel kurmay başkanlığına getirildi. 1940 da Avrupa'daki gerginlikleri gören Marshall, Amerika'nın herhangi bir çatışmaya girebileceğini önceden sezerek seferberlik ilan etti. 7 Aralık 1941'de Pearl Harbour Baskınından sonra Birleşik Devletlerin Genelkurmay başkanlarının başına askeri strateji uzmanı seçildi. Bu görevinde Avrupa'daki ve Pasifik'teki kuvvetleri yönetti. 1944 Aralık ayında kendisine mareşal ünvanı verildi. Savaş sonunda ordunun sayısı 200.000'den 8 milyona çıkmıştı. 1945'te görevinden istifa edince Marshall, başkan Harry S. Truman'ın elçisi olarak arabuluculuk görevi ile Çin'e gönderildi. Milliyetçilerle komünistler arasında yaptığı çalışmalar neticeye fazla etki etmeyince tekrar ABD'ye döndü ve başkan yardımcılığı görevine tayin edildi. Bu görevinde, Ünlü Truman Doktrini olarak bilinen ve dünya çapında komünist olmayan ülkelerin kalkınması için yapılan yardımın ana hatlarını ve teferruatını hazırladı. Bu doktrini Harvard Üniversitesinde konferans vererek savundu. Doktrin Avrupa'da Marshall Planı olarak bilinir. Marshall Planınının esasını, savaştan harap çıkmış Avrupa devletlerinin komünizm felaketine düşmemesi teşkil eder. Çünkü batı Avrupa'da komünist partiler yiyecek sıkıntısı, ev darlığı gibi savaş afetlerinin getirdiği yoklukları istismar ederek oldukça kuvvetlenmişlerdi.

Truman Doktrini veya Avrupa'yı kalkındırma programı olarak bilinen Marshall planı ana hatlarının tespiti maksadıyla 27 Haziran 1947 senesinde Paris'te bütün Avrupa devletlerinden gelen delegelerle toplantı yapıldı. Marshall bu yardımdan Sovyetlerin ve faşist İspanya'nın istifade etmesinin şiddetle karşısına çıktı. Nihayet Marshall Planı, Truman Doktrinine uygun bir şekilde Sovyetleri ve bazı doğu Avrupa devletleri ile İspanya'yı program dışı bırakacak şekilde 2 Nisan 1948'de ABD Senatosunca onaylandı. Avrupa'yı Kalkındırma Programı 1948-1952 arasında uygulanacak şekilde yürürlüğe sokuldu. Bu arada 16 Avrupa devletine yapılan yardım miktarı 13 milyon doları geçti. Yardımın % 85'i hibe, % 15'i ise kredi şeklinde yapılıyordu. Marshall yardımından en fazla İngiltere ve Fransa istifade etti. Bu plan başarılı olunca ABD, diğer dünya devletlerine de aynı şekilde yardım programları tatbik etti. 1955 senesinde ABD'nin bütün dünya devletlerine yaptığı yardım 51 milyar doları geçmişti. Bu yardımlar sayesinde Avrupa 1960'larda ABD'li üreticilerle rekabet edebilecek seviyeye ulaştı.

Marshall Planının tatbiki ile Avrupa'da komünizmin revaçtan düşmesi, komünist blokun soğuk savaş usullerini tercih etmesine yol açtı. Doğu Avrupa devletlerinin batı Avrupa devletlerinden teknik yönde geri kalması komünist blokta kıpırdanmalara sebeb oldu. Bunun üzerine Sovyetler kuvvet kullanarak önce Macaristan'ı, sonra da Çekoslovakya'yı işgal ettiler. Marshall 1953 senesinde Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.