Gleiwitz Vakası

Kısaca: Gleiwitz Vakası 31 Ağustos 1939'da, 2. Dünya Savaşının Avrupa'da başlamasının arefesinde, Polonyalı kılığına bürünmüş Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi güçlerince Yukarı Silesya'nın Gleiwitz (1945'ten beri Gliwice) kentindeki Gleiwitz Radyo İstasyonuna yapılan düzmece saldırıdır. ...devamı ☟

Gleiwitz Vakası 31 Ağustos 1939'da, 2. Dünya Savaşının Avrupa'da başlamasının arefesinde, Polonyalı kılığına bürünmüş Nasyonel Sosyalist güçlerince Yukarı Silesya'nın Gleiwitz (1945'ten beri Gliwice) kentindeki Gleiwitz Radyo İstasyonuna yapılan düzmece saldırıdır. Bu provokasyon, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi Almanyası SS'inin Himmler Operasyonu'nun en iyi bilinen parçasıdır. Almanya'nın Polonya'yı işgali için haklı bir nedeni olduğunu göstermek amacıyla, Polonya'nın saldırganlığını göstermek için tertip edilmiştir. Gleiwitz'teki olaylar Gleiwitz vakası hakkında bilinenlerin çoğu Nürnberg Duruşmalarında yer alan Alfred Naujocks'un yeminli ifadesine dayanmaktadır. İfadesinde olayı Reinhard Heydrich ve Gestapo şefi Heinrich Müller'in emirleriyle bizzat tertip ettiğini söylemiştir. 31 Ağustos 1939 gecesinde, Naujocks'un liderliğinde Polonya üniformaları içindeki bir grup Alman ajanı Gleiwitz istasyonunu ele geçirerek Lehçe Alman karşıtı bir yayın yaptılar. Almanların amacı saldırıyı Alman karşıtı Polonyalı sabotajcıların yaptığı izlenimi vermekti. Saldırıyı daha da inandırıcı hale getirmek için Almanlar, Alman asıllı bir Silesyalı olan ve Polonyalılara duyduğu sempati ile bilinen ve önceki gün Gestapo tarafından tutuklanmış olan Franciszek Honiok'u yanlarında getirdiler. Honiok, sabotajcı gibi görünecek şekilde giydirilmiş, zehirli iğneyle öldürüldükten sonra kurşun yaraları oluşturulmuş ve cesedi olay yerinde bırakılmıştı. Böylece, istasyona saldırırken öldürülmüş gibi görünecekti. Cesedi daha sonra polise ve basına kanıt olarak sunuldu. Gleiwitz vakası Alman istihbaratı Abwehr ile SS'in organize ettiği ve Himmler Operasyonu olarak adlandırılan daha büyük bir operasyonun parçasıydı. Gleiwitz saldırısıyla aynı anda Polonya-Almanya sınırı boyunca Almanlar daha birçok benzer olay tertiplediler. Himmler Operasyonu toplamda 21 olaydan oluşmaktaydı ve amacı Polonya'nın Almanya'ya karşı saldırgan tavır sergilediği izlenimi vermekti. Uluslararası tepkiler Ertesi gün Amerikalı muhabirler olay yerine davet edildiler ancak tarafsız bir heyetin olayı detaylı bir şekilde soruşturmasına izin verilmedi ve uluslararası kamuoyu Almanların hikayesini çok da inandırıcı bulmadı.
Ek okumalar *John Toland, Adolf Hitler : The Definitive Biography, ISBN 0-385-42053-6. *Dennis Whitehead, "The Gleiwitz Incident", After the Battle Magazine Number 142 (March 2009) *Stanley S. Seidner, Marshal Edward Śmigły-Rydz Rydz and the Defense of Poland, New York, 1978.

Dış bağlantılar

* Part I Blitzkrieg September 1, 1939: a new kind of warfare engulfs Poland, TIME, 28 Ağustos 1989, Pazar * Radio Tower Museum in Gliwice: Gliwice provocation. Broadcasting station. * Мой сайт@Mail.Ru - Сервис бесплатного хостинга * Museum der Rundfunkgeschichte und der Medienkunst – Rundfunksender Gliwice * 65 lat temu wybuchła wojna:

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.