Göktürk (Köktürk) Kitabeleri Yada Yazıtları ve Özellikleri

misafir - 8 yıl önce

Göktürk (Köktürk) Kitabeleri Yada Yazıtları

Göktürk (Köktürk) yazıtları üç taştan oluşur: Tonyukuk anıtı 716, Köl Tigin (Kültigin) anıtı 732, Bilge Kağan anıtı 735 yılında dikilmiştir. Köl Tigin yazıtı, Bilge Kağan'ın ağzından yazılmıştır. Kültigin, Bilge Kağan'ın kardeşi, buyrukçu ihtiyar Tonyukuk ise veziridir.

Tonyukuk Anıtı

720 yılında II. Göktürk devleti veziri Tonyukuk adına dikilmistir. Kitabede Tonyukuk, anılarını ve dönemin tarihini anlatmıstır. Anlatımda, atasözlerine bolca yer verilmistir.

Kültigin Anıtı;

732 yılında dikilen anıt Yolluğ Tigin tarafından yazılmıstır. Anıtta Kültigin’in ölümü ve yas töreni anlatılmıstır.

Bilge Kağan Anıtı;

735 tarihini tasır. Bilge Kağan’ın yiğitlikleri ve Türk milletine iletmek istediği mesajlar anıtın içeriğini olusturur. Bu anıt da Yolluğ Tigin tarafından yazılmıstır.

Göktürk (Köktürk) Kitabeleri yada yazıtlarının Özellikleri:

* Türklerin ilk yazılı eseridir. * Doğu Göktürklerin (II. Göktürkler) tarihine ısık tutar. * Söylev türünde yazılmıstır. * Oldukça gelismis ve islenmis bir dil kullanılmıstır. * Türk dilinin gelismislik düzeyine iliskin etraflı bilgiler edinilebilir. * Hem dini hem de din dısı konular islenmistir. * Tarih, coğrafya ve edebiyata kaynak olacak niteliktedir. * Türk tarihini, toplumun yasam biçimini, dünyaya bakıs tarzını ortaya koyar. * Kitabelerde idarecilerin ve sultanların halkı aydınlatması, yaptıklarının hesabını halka vermesi söz konusudur. * Kitabeleri Strahlenberg bulmus, 1893’te Wilhelm Thomsen okumustur. * Bir yüzleri Göktürk alfabesiyle, diğer yüzleri Çince yazılmıstır. Daha detaylı bilgi için; [Göktürk Yazıtları]

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.