Goran Hadžić

Kısaca: Goran Hadžić (Sırpça: Горан Хаџић), (d. 7 Eylül 1958, Vinkovci, Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti, Yugoslavya), Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır. ...devamı ☟

Goran Hadžić (Sırpça: Горан Хаџић), (d. 7 Eylül 1958, Vinkovci, Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti, Yugoslavya), Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.

Hayatı

Goran Hadžić gençliğinde politik aktif bir üyesi olarak Yugoslavya Komünistler Birliğine üye oldu. Haciç Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı öncesinde bir depocu olarak çalıştı. Sonra Pačetin yerel topluluk başkanı oldu. 1990 yılının baharında, Demokratik Değişim için Komünistler Partisi Birliği temsilcisi olarak Vukovar Belediye Komitesine seçildi. 10 Haziran 1990 tarihinde Sırp Demokrat Partisine (SDS) katıldı ve partinin Vukovar'da şube başkanı seçildi. Mart 1991 yılında Vukovar Ana Komitesi ve Knin Sırp Demokrat Partisi Yürütme Kurulu üyesi, belediye Komitesi başkanı ve Doğu Slavonya, Baranja ve Batı Syrmia Sırp Demokrat Partisi Bölge Komitesi başkanı oldu. 25 Haziran 1991 tarihinden önce, Sırp Ulusal Konseyi, Doğu Slavonya, Baranja ve Batı Syrmia Sırp Demokrat Forumu lideriydi. Haciç'in Hırvat Kurtuluş Savaşı başlangıcında, Mart ayının sonlarına doğru 1991 yılında Plitvice Gölleri olayında yer aldı. Krayina Sırp Cumhuriyeti Meclisi, Sırp Krajina Cumhuriyetinin yeni başbakanı olarak Haciç'in Milan Babiç yerine 26 Şubat 1992 tarihinde resmen kendi kendini bağımsız ilan etti ve Doğu Slavonya, Baranja ve Batı Syrmia'da Sırp Krajina (RSK) Cumhuriyetine katıldı. Hadziç, 1996 ve 1997 yılları arasında, bölgede barışçıl Hırvatistan Erdut Anlaşması hükümleri uyarınca yeniden kazandırılmaları sonra Srem Baranja ilçe Başkanı oldu. Haciç'in daha sonra Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, Sırbistan taşındı. 2000 yılında, onu "büyük bir kahraman" olarak nitelendiren ve savaş suçlusu olarak suçlanan Željko Raznatoviç'in Belgrad'da ki cenaze törenine katıldı. Goran Hadžić 1995 yılında Šibenik ve Vodice roket saldırıları için 20 yıl hapse mahkum edildi. 1999 yılında Osijek yakınlarındaki, Tenja savaş suçlarından dolayı mahkum edildi ve ek bir 20 yıl hapis cezasına daha çarptırıldı. 2001 yılında, Interpol Most Wanted Kaçakları listesinde Kırmızı bültenle arandığını yayınladı. 20 Temmuz 2011'de Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Haciç'in Sırp yetkililer tarafından tutuklandığını açıkladı. Tutuklanmasıyla ICTY tarafından suçlanan son kalan kaçak oldu. Belgrad'da gözaltına alındı. 25 Temmuz'da, 15 dakika süren ilk duruşma için mahkemeye getirildi. Hırvat savaşı sırasında kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.