Goyan Aşireti

düzenle|Şubat 2008 kaynak

Yerleşim yeri

Şırnak ilinin nufus bakımından oldukça güçlü olan bir Kürt aşiretidir. Goyiler, Uludere (Qilava) bölgesinde 34 köyde yaşayan ve Irak ya da İran menşeli oldukları söylenen büyük bir Kürt aşirettir. Herhangi bir aşiret konfederasyonuna bağlı olmayıp Kürt aşiretlerinin yapısı içerisinde sağ ya da sol kanat aşiret konfederasyonları olarak tarif edilen konfederasyonlara bağlı olmayan bağımsız bir aşirettir.

Aşiretin merkezi Şırnak Uludere ilçesi, kasaba ve köyleridir. Uludere dışında Siirt`in Eruh ilçesinde, Van ilinde yerleşik köylerde yaşayan aşiret mensupları bulunmaktadır. Goyan Aşireti`nin belli bir bölümü Irak`ın Hevler, Zaxo, Sersıng mıntıkalarında yaşarlar.

Yaşam Biçimleri

Uludere ilçesinde Goyan Aşireti yörenin en büyük ve tek aşireti durumundadır. Goyan aşireti kendi içerisinde Delgan, Bimaşkan,Mentkan, Rebengan, Hilal, Kaşuyan, ve nufusu az başka küçük oymaklar olarak ayrılırlar. Tüm bu oymakların üst yapıları Goyan olarak adlandırılır. Bu aşiret büyük bölümü ile birlikte yerleşik bir özellik taşır. Goyan aşiretinde göçebelik olgusu son yıllarda tamamen yok olmuştur. Uludere yöresinin coğrafik anlamda engebelik oluşu, tarıma elverişli alanların çok az olması nedeniyle bu bölgedeki aşiretler geleneksel bir yaşam sürdürmüşlerdir. Tarıma elverişli alanların azlığı yöre aşiretlerin daha çok hayvancılık ve sınır ticaretine yönelmelerine neden olmuştur. Goyan Aşiretinde akraba evlilikleri olduğu gibi oymaklar arasında da evlilikler olabilmektedir. Evliklerde başlık parası halen yaygın bulunmaktadır.

Goyan aşireti genel olarak yerleşik bir yaşam sürmektedirler. Yaz aylarında hayvancılıkla uğraşanlar aşırete ait olan yaylalarda oba kurarlar. 1990`lı yıllara kadar temel geçim kaynakları hayvancılıktı. Bölgedeki yaşanan çatışmalar aşiret mensuplarının yaşayış biçimlerini etkilemiştir. Halkın bir kısmı yörede zor şartlarda yaşamaya devam etmektedir. Son yıllarda batı illerine, özellikle İstanbul ve Mersin`e yoğun göçler yaşanmaktadır. Bölgede yaşayan aşiretlerden farklı bir yapıları vardır. Toprağa dayalı olmayan, hayvancılığa dayalı bir üretim biçimi ön plandadır. Aşiret yapısında liderlikte klasik tek aşiret ağalığıda yoktur.Kabileleri yöneten kabilenin ileri gelenleri vardır. Yöredeki aşiretlerin feodal yaşam biçimlerinden farklı bir yaşam sürerler. Modern yaşama adapte olmayı çabalayan bir gelişim göstermektedirler. Bu nedenle bireysel yaşayış biçimleri diğer aşiret yapılarına göre daha gelişmiştir. Karar alma süreçlerinde tek liderlik olmadığı için demokratik bireysel kararlar gösterebilmektedir. Toprağa dayalı bir bağlayıcılık olmadığı için aşiret ileri gelenlerin kararları çok etkili olmamaktadır. Eskiden Zerdüşt inancı ve Yezidilik inaçlarına bağlı oldukları düşünülen aşiret, bölgeye İslamiyet`in gelmesiyle beraber İslamiyet`i seçmişlerdir. İnanç açısından günümüzde Müslümanlık`ın Şafii mezhebini benimsemişlerdir.

Goyan Aşiretinin oymakları (Kabileleri) şunlardır

Delganlar



Kabile nufusunun çoğunluğu Uludere(kılaban-qılovon) merkezde yaşamaktadır. Delgan kabilesinin Irak kökenli bir kürt kabilesi olduğu tahmin edilmektedir. Van ilinin bazı köylerinde ve Şırnak ilçesi olan Eruh`ta yaşayan kabile üyeleri vardır. Anadolu`daki ilk yerleşim yerleri günümüzdeki Uludere ilçesi sınırlarıdır. Bu nedenle Uludere ilçesi merkezine ilk yerleşen kabilelerdendir. Göçebe olmayan bir kabiledir. Yerleşik yaşamı tercih etmişlerdir. Hayvancılıkla uğraşanlar bahar ve yaz yaylarında meralarda hayvanlarını otlatmak için çıkmaktadır. Günümüzde kabile yaşamı aşiret yapısıyla örtüşmekle beraber, günümüz modern yaşama adepte olmaya çalışan bir yaşayış vardır. Katı aşiret kurallarını benimsemeyen bir yapıya sahiplerdir.

Bimaşkan

Bimaşkan oymağı Uludere ilçesinin merkezinde ve yerleşik olarak klaban köyünde yaşarlar. Yerleşik bir hayat sürdürürler. Bilgiyi analiz etme ve entellektüel bakış açısı ve vizyon genişliği ile aynı zamanda en fazla okuma oranı olan kabile olarak bilinirler. Geçmişten günümüze gelen otoriter ve söz sahibi bir yapıları vardır. Nüfuziyeti bölgede fazla olan bir kabiledir. Kürtçeyi net, akıcı ve anlaşılır olarak konuşurlar. Bölge müziğine ve şiir altyapısına katkıları büyüktür.

Mentkan

Mentkan oymağı İlçenin Ballı, Işıkveren, Taşdelen, Gülyazı, Uzungeçit ve Ortabağ köylerinde yaşar. Bu aşiret tamimiyle yerleşik bir hayat sürdürür. Mentkanlar 1050`li yıllarda Zerdüşt Dini mensubuyken önce Yezidilik ve ardından İslamiyet`in bölgede yaygınlaşmasıyla İslam dinini kabul etmişlerdir. Bu aşiretin küçük bir kolu Irak`ta yaşar. Metkanlar yörede eğitime en çok önem veren aşiret olarak tanınır. Her yılın Mayıs ayında diğer Goyan Aşireti`nin diğer oymaklarından farklı olarak "Koyun Kırpma" bayramları bulunur. Uzungeçit (Dí©ra Hine) aşiretin merkezi konumundadır. Tarih boyunca aynı yerde yaşamış ve günümüzde temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.

Rebengan



Rebengan oymağı mensupları; Uludere Merkez ve Bulakbaşı köyünde yaşarlar. Yerleşik bir hayat sürdürürler. Oymak mensuplarının büyük bölümünün ilçe merkezinde yaşamasından ötürü bu oymakta temel geçim kaynağı ticarettir. Irak`ta aşiretin bir kolu bulunur.En buyuk nufusa sahıp oymak olarak bılınır.ozellıkle uludere merkezde buyuk bır role sahiptir.şimdiye kadarkı tum ilçe baskanları bu kabilenın uyesidir

Hilal Oymağı



Bu oymak üyeleri başta Hilalköyü olmak üzere Şeboba, Klaban, Repın ve Ballıcaköylerinde yaşar. Aşiretin kırsal alanlarda ve zorlu doğa koşulları içerisinde yaşamaları nedeniyle sert mizaçlı olarak yörede tanınırlar. Tarihte silaha düşkünlükleri ile tanınırlar. Geleneksel yapı yaşamlarının her boyutunda görülmektedir. Yaylalıkları bulunur ve temel geçim kaynakları hayvancılıktır.

Kaşuranlar



Yekmal, Habur-2, Dağarası, Ortaköy ve Andaç köylerinde yaşarlar. Kaşuranların sınır bölgesinde yaşamaları, geçim kaynaklarının sınır ticareti yoluyla sağlamalarına olanak vermiştir. Kaşuran`ların Irak`ın Hewler ve Sersıng mıntıkasından geldikleri bilinir. Konuştukları Kürtçe şivesi halen Sersıng yöresininkiyle aynıdır. Bu oymağın bir bölümü aynı zamanda Beytüşşebap ilçe sınırları içerisinde yaşar.

Kaynaklar

Vikipedi

misafir - 8 yıl önce
süper bi aşirettir. ama feodal bi aşiret değildir.

misafir - 8 yıl önce
malesef arkadaşlar bu sitede yazılan ların çoğu ama çoğu yanlıştır bir kere kaşuran lar dediyiniz yekmal habur değil andaç aslanlı yarma ve diğer köyler ertoşi aşiretine bağlıdır bunlar başlı başına bir aşirettir ayrıca mentkan oymağının en kalabalık köylerinden bir tanesi mergeh tir lütfen bu yanlışları düzeltiniz

Sadiq derhini - 6 yıl önce

Bilgilerin bir kısmı yanlış. Toplamda 34 değil, 52 köy var.

Bir de aşiretin ismi, goyan değil, goyi olmalı.

Goyan, goyi kelimesinin kürtçe çoğul halidir ve yine kürtçede goyiler anlamına gelir.

Yani türkçe konuşurken, goyan yada goyanlar diyemezsiniz, goyi aşireti, yahut goyiler demeniz gerekir.

Bu isim, antik halklardan biri olan gutilerden gelir. Gutiler, zamanla goyiler olmuştur. Gutilerin kökeni İran veya Irak da değil, Şırnak silopi arasındaki Cudi dağlarıdir. Cudi kelimesi de Guti kelimesinden gelir.
Ayrıca Cudi kelimesi, olduğu gibi Kur'anda geçer. Bu kelime, Kur'anda arapça olmayan tek kelime olarak bilinir. Kur'anda nuh'un gemisinin bu dağa indiği söylenir.

Bu da bize gösteriyor ki, Cudi yani Guti halkı İslam'dan çok daha önce var olmuş bir halktir.


şervan aydemir - 5 yıl önce

kürtçe goyi türkçe goyan ve ayriyeten bende bir goyiyim


şervan aydemir - 5 yıl önce

kürtçe goyi türkçe goyan ve ayriyeten bende bu aşirettenim


Mazlum derhini - 3 yıl önce
Eyvallah güzel konusmusunda ama sanki goyi aşiretini tanimlarken bile ayrımcılıkmı yapmişsin tutmuşsun delgan savunmasi goyi aşireti icinde en kalabalik kıbileleri biliyoruz anlatacaksan goyinin bütün kbılelerini anlatsana azaltiyosun resmen goyileri kac köy olfugunu bile daha bilmiyon gelmissin goyiyi özetliyon

Misafir - 2 yıl önce
Burada yazılanların çoğu yanlış goyi aşireti Derşivi ve Rıpınyeti kolu olarak 2 kola ayrılır.mendıkan ve Rebenganlar Derşivi kolunu oluşturur ve hilal oymağı rıpınyeti kolunu oluşturur..goyi aşiretinde tek ağalık yok ama önde gelen kişiler aileler vardır..Derşivi kolunun önde geleni Yemişli köyünden Mehmet Ceviz dir..Rıpınyeti kolunun önde geleni Şenobadan Hazım Babat tır aşiretin geçmiş tarihi bu şekildedir

Ali - 2 yıl önce
Şenoba hilal inceler bağlıca kilaban(Altürk soyadı) kasuran yekmal dagdibi Goyi değiller sonradan goyilerin içine yerleşmişler.orjinal Goyi olanlar şunlardır mendgan rapın Rebengan delgan mijin bimoskon

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.