Gubari Abdurrahman

Kısaca: Gubari Abdurrahman Divan şairi ve hattat. Akşehir’de doğdu. Doğum tarihi belli değildir. Doğum yeri çeşitli kaynaklarda değişik gösterilirse de, kendisi Kabename isimli eserinde Akşehirli olduğunu bildirmektedir. İlk tahsilini Akşehir’de yaptı. İstanbul’a gelerek, devrin yüksek alimlerindenAli ve MüslimÇelebi’lerden okudu. Şeyh Hamdullahzade Mustafa Dede’den sülüs ve nesih hattı öğrendi. “Gubar” türü yazıda usta oldu. Bu sebeple Gubari mahlasını aldı. Bazı medreselerde müderrislik yapt ...devamı ☟

Gubari Abdurrahman Divan şairi ve hattat. Akşehir’de doğdu. Doğum tarihi belli değildir. Doğum yeri çeşitli kaynaklarda değişik gösterilirse de, kendisi Kabename isimli eserinde Akşehirli olduğunu bildirmektedir.

İlk tahsilini Akşehir’de yaptı. İstanbul’a gelerek, devrin yüksek alimlerindenAli ve MüslimÇelebi’lerden okudu. Şeyh Hamdullahzade Mustafa Dede’den sülüs ve nesih hattı öğrendi. “Gubar” türü yazıda usta oldu. Bu sebeple Gubari mahlasını aldı. Bazı medreselerde müderrislik yaptıktan sonra, Kanuni SultanSüleymanHanın Irak Seferine ordu katibi olarak katıldı. Tasavvufa olan meyli yüzünden resmi görevinden ayrılarakEmir Buhari zaviyesi şeyhi Abdüllatif Efendiye talebe oldu. Şeyh Vefa zaviyesinde ilim ve tasavvufta yüksek derecelere kavuştu. Şeyh olarak memleketinde görev yaptı. Daha sonra hacca gitti. Mekke’de sürre emini oldu. 1546 senesine kadar Mekke’de dervişane bir hayat yaşadı. Dönüşünde, Kütahya’da sancak beyi olanKanuni SultanSüleymanHanın küçük oğlu Bayezid’in hizmetine girdi. Bayezid’in oğlu Orhan Çelebi’nin yetişmesinde vazifelendirildi. Bu tutumu tarikat şeyhleri tarafından hoş görülmedi. Padişah tarafındanMekke’ye gönderildi. Orada 1566’da vefat etti.

Eserleri: 1) Şebistan-ı Hayal: İlahi aşkı terennüm eder. 1561’de başlayıp, 1562’de Mekke’de tamamladı. 2) Kabename:Kanuni Sultan Süleyman Hana ithaf etmiştir. Padişah’ın Harem-i şerife olan hizmetleri, Mekke’deki vakfiyelerinden bahseder.Mesnevi tarzındadır.3) Yusuf ve Züleyha: İkinci Selim Hana ithaf edilmiştir.4) Divan-ı Gubari,Şeyhname: Farisidir. Firdevsi’ye naziredir.5) Menasik-i Hac:Mekke’de yapılan muhtelif binalarla ilgili bir risaledir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.