Gusül

Kısaca: Gusül Alm. Ganzwaschung (f), des Körpers, Abwandung (f), Fr. Ablution complete du corps, İng. Ablution (bodily). Boy abdesti. akıl ve baliğ olan kadın ve erkeğin, cinsi münasebetten sonra veya rüyada veya uyanıkken meni denilen sıvının şehvetle gelmesiyle, kadın ve kızların adet ve lohusalıklarının bitiminde İslam dininin emrettiği şekilde, vücudun tamamını yıkamalarına denir. Cünüp olan her kadının ve erkeğin, hayızdan ve nifastan kurtulan kadınların, n ...devamı ☟

gusül
Gusül

Gusül (Boy Abdesti)

Kuru hiç bir yer bırakmamak üzere bedenin her tarafını yıkamaya gusül denir.

Gusül Alm. Ganzwaschung (f), des Körpers, Abwandung (f), Fr. Ablution complete du corps, İng. Ablution (bodily). Boy abdesti. akıl ve baliğ olan kadın ve erkeğin, cinsi münasebetten sonra veya rüyada veya uyanıkken meni denilen sıvının şehvetle gelmesiyle, kadın ve kızların adet ve lohusalıklarının bitiminde İslam dininin emrettiği şekilde, vücudun tamamını yıkamalarına denir. Cünüp olan her kadının ve erkeğin, hayızdan ve nifastan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır.

Hanefi mezhebine göre guslün farzı üçtür: 1) Ağzın içinde, ıslanmadık bir yer kalmamak üzere yıkamak, 2) Burnu yıkamak, 3) Bedenin her yerini iğne ucu kadar kuru yer kalmayıncaya kadar yıkamaktır. Deriye yapışmış hamur, mum, sakız, katı yağ, balık pulu, çiğnenmiş ekmeğin, tırnaktaki su geçirmez boyaların altını, göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları ve avret (edep) yerini yıkamak farzdır.

Sünnet üzere gusül abdesti almak için, önceden temiz olsalar bile iki el ve avret yeri yıkanır. Sonra bedende necaset (pislik) varsa, yıkanıp temizlenir. Sonra tam bir abdest alınıp, yüzü yıkarken niyyet edilir. Bütün beden sıra ile baş, sağ omuz ve sol omuza üçer defa su dökülerek yıkanır. Birinci dökmede vücudu ovmalıdır. Gusülde ve abdestte lüzumundan fazla su kullanmak uygun olmayıp, israftır. İsraf ise haramdır.

Gusül abdesti almanın sünnet olduğu yerler çoktur. Cuma, Ramazan ve Kurban bayramı namazları, arefe günü Arafat Dağında vakfe için gusül abdesti almak bunlardandır.

Cünüp, hayız ve nifas halindeyken; namaz kılınmaz, camiye girilmez, Kur’an-ı kerim tutulmaz ve okunmaz, Kabe-i muazzama tavaf edilmez.

Kur’an-ı kerimde gusül abdesti hakkında mealen şöyle buyrulmuştur: “Eğer cünüp iseniz, gusül abdesti alınız.” (Maide suresi: 6)

Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:

Kirlenince, çabuk gusül abdesti alın! Çünkü Kiramen Katibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir.

Gusül abdesti almaya kalkan bir kimseye, üzerindeki kıl adedince (yani pekçok demektir) sevab verilir. O kadar günahı affolur. Cennet’teki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teala, meleklere; “bu kuluma bakınız. Gece üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, cenabetlikten guslediyor. Şahid olunuz ki, bu kulumun günahlarını af ve mağfiret eyledim.” buyurur.

Gusül yapmayı gerektiren haller:

1) Cünüplük Hali: a) Erginlik çağında olan kadın ve erkeğin cinsi ilişkide bulunması b) Uykuda veya uyanıkken kadın veya erkeğin belirli organlarından bilinen sıvının gelmesi. 2) Her ay belirli zamanlarda kadınlarda görülen adet halinin bitmesi, 3) Doğum yapan kadınlarda lohusalık halinin sona ermesi. Bu durumda olanların gusül yapmaları farzdır.

Dokunma, bakma, düşünme yoluyla ihtilam olan (Cinsel ilişkide bulunan) meninin dışarı çıkması cünüplük demektir. Ergenlik çağında bulunan erkek ve kadının cinsel ilişkide bulunması, meni gelmese bile cünüp olur ve gusül abdesti almaları gerekir. Uykuda ihtilam olan bir kimse bunu anladığı zaman gusül abdesti alır.

Gusülsüz Yapılamayan İşler



Gusül yapması farz olan kimse yıkanmadıkça şunları yapamaz: 1) Namaz kılamaz. 2) Kur'an okuyamaz. 3) Kur'an'a el süremez. 4) Kabeyi tavaf edemez. 5) Bir zorunluluk olmadıkça camiye giremez.

Ayrıca kadınlar, adet gördükleri günlerde ve lohusalık hallerinde oruç tutamazlar. Gusül yapmayı gerektiren haller bulunmadığı zaman bile cuma ve bayram namazları için gusletmek (yıkanmak) sünnettir.

Guslün Farzları

Guslün Farzları Üçtür:

1) Ağıza su alıp boğaza kadar çalkalamak, 2) Buruna su çekip yıkamak, 3) Bütün vücudu (iğne ucu kadar kuru yer bırakmayarak) yıkamak.

Gusül Nasıl Yapılır

Gusül yapacak olan bir kimse önce besmele okur ve yıkanmaya niyet eder. Ellerini bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini yıkayıp temizler.

Bundan sonra sağ avucu ile ağzına üç kere su alır ve her defasında boğazına kadar ağzının içini iyice çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder, sonra sağ avucu ile burnuna üç kere su çekip her defasında sol eli ile sümkürür ve burnunu temizler.

Bundan sonra yukarıda anlattığımız gibi abdesti tamamlar. Abdest bitince evvela üç defa başına, daha sonra üç defa sağ omuzuna, üç defa da sol omuzuna su dökerek yıkanır. Suyu her döküşte ellerinin erebildiği yere kadar vücudunu ovuşturur. İğne ucu kadar kuru yer bırakmamak üzere vücudun her tarafını üç defa iyice yıkar.

Yıkanırken: Göbek boşluğu, kulakların iç kıvrımları, küpe delikleri, diş araları, bıyık, saç ve sakal ile bunların diplerinin ıslanmasına özellikle dikkat edilir. Gusülde dua okunmaz, üzerinde bir örtü yoksa kıbleye dönülmez ve gereksiz yere konuşulmaz. İşte farzlarına ve sünnetlerine riayet edilerek yapılan gusül budur.

Gusül yapması gereken bir kimse, ağzına ve burnuna su alıp iyice çalkaladıktan sonra akar bir suya, denize veya büyük bir havuza girerek vücudunun her tarafını ıslatırsa gusül yapmış olur.

Gusül çeşitleri: 1- Farz olan gusül: Cünüplük, aybaşı ve lohusalık sonunda yapılır. 2- Sünnet olan gusül: Cuma ve bayram namazları için, hac ev umre için ihrama girerken yapılan gusüldür.

gusül

Osmanlıca gusül kelimesinin Türkçe karşılığı.
Boy abdesti. Temizlenmek. Maddi, manevi temizlik için şartları dahilinde yıkanmak. Taharet-i Kübrâ da denir.

gusül

Türkçe gusül kelimesinin İngilizce karşılığı.
ritual ablution of the whole body

gusül

islam dininin gerekli gördüğü durumlarda ve biçimde yıkanıp aptes alma, boy aptesi.

gusül

Türkçe gusül kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Waschung

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Boy abdesti
2 yıl önce

Boy abdesti veya gusül (Arapça: غسل), İslam dininde bir dinî gereklilik olarak tüm vücudun yıkanmasıdır. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı guslü; kuru...

Abdest, Boy abdesti, Ahiret, Akide, Ali, Allah, Arapça, Ayet, Besmele, Cihad, Cünüp
Nafile Namazlar
6 yıl önce

veya gusül alındıktan sonra vakit müsaitse, yaşlık kuruyacak kadar bir zaman geçmeden iki rekat namaz kılınması menduptur. Bu, abdest veya gusül nimetine...

Tahâret
6 yıl önce

temizlik), cünüplük, hayız ve nifas durumlarından kurtulmak boy abdesti (gusül, büyük temizlik) almakla sağlanır. Su bulunamaması durumunda hadesten taharet...

Ebiyonitler
6 yıl önce

inanmazlar, önemli ibadetlerinin çoğunu cumartesi günü yaparlar. İslam'daki gusül abdesti benzeri bir adetleri vardır. Pavlus'u bir zındık olarak görürler...

Ebiyonitler, Hz.İsa, Pavlus, Yahudi, İbranice, Komünyon
Abdest
2 yıl önce

abdest yerine "vudu" kelimesi kullanılır. Abdest Kur'an' da gasil veya gusül (Arapça: غسل) olarak geçer. Bu sözcük, Arapça'da "bir sıvıyı bir nesne üzerinden...

Abdest, Ahiret, Akide, Ali, Allah, Arapça, Ayet, Boy abdesti, Cihad, Ebu Bekir, Ehli Beyt
Hasan bin Ali
2 yıl önce

olan ve İmâmeti On yıl süren Hasan, kardeşi ve vasisi Hüseyin tarafından gusül verilip, kefenlenmiş ve isteği üzerine dedesi Muhammed’in yanına gömülmek...

Hasan ibn Ali, Ali (halife), Halife, Hicret, Medine, Muaviye, Muhammed, Taslak, İslam, ޞia İmamları, 12 İmamlar
Muta Nikâhı
6 yıl önce

Bu hadislerden bir örnek; "Yüce Allah, müt'a ettikten sonra gusül eden bir erkeğin gusül suyunun her damlasından yetmiş melek yaratır ve bu melekler kıyamet...

Türk kültüründe nevruz
6 yıl önce

çekildiğinde, bazı hastalıklardan ve özellikle göz ağrısından kurtulunacağına, gusül abdesti alanın o yıl içerisinde hastalıktan uzak kalacağına inanılırdı....

Türk kültüründe Nevruz, Alevilik, Allah, Anadolu, Antep, Bektaşilik, Beyit, Büyük Selçuklu Devleti, Diyarbakır, Doğu Anadolu, Doğu Türkistan