Gıyasüddin Cemşid El-Kaşi

Kısaca: Matematik ve astronomi ile ilgilenen Gıyasüddin Cemşid el-Kaşi (?-1437), 14. yüzyılın ikinci yarısında Kâşân'da doğmuştur. Öğrenimini burada tamamlamış ve daha sonra Semerkand'a gitmiştir. ...devamı ☟

Matematik ve astronomi ile ilgilenen Gıyasüddin Cemşid el-Kaşi (?-1437), 14. yüzyılın ikinci yarısında Kaşan'da doğmuştur. Öğrenimini burada tamamlamış ve daha sonra Semerkand'a gitmiştir. Bir süre Semerkand Gözlemevi'nin müdürlüğünü yapmış ve Uluğ Bey Zic'inin hazırlanmasına katkılarda bulunmuştur. 1416'da, zamanın Karakoyunlu sultanı için, astronomi aletlerine ilişkin küçük bir risale hazırlamış, 1427'de ise Uluğ Bey'in kitaplığı için bir matematik kitabı yazmıştır. Bu kitabın Giriş kısmından diğer eserlerinin isimlerini de öğrenmek mümkün olmaktadır.

Meraga Gözlemevi'nde yapılmış olan gözlemleri içeren Zic-i İlhani (İlhan'ın Zici) adlı zicteki tabloları yeniden hesap ederek Zic-i Hakani der Tekmil-i Zic-i İlhani (İlhan'ın Zici'ni Tamamlayan Hakan'ın Zici) adlı eserini yazmıştır; Süllemü's-Sema adlı eserinde ise gök cisimlerinin uzaklıkları sorununu tartışmıştır.

El-Kaşi'nin en önemli eseri, hiç kuşkusuz, Ortaçag İslam Dünyası'ndaki matematik bilgisini bütün yönleriyle serimlediği Miftahü'l-Hisab (Matematiğin Anahtarı) adlı kitabıdır; bu eserinin bir bölümünde ondalık kesirleri kuramsal yönden incelemiş ve bu kesirlerle toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi aritmetiksel işlemlerin nasıl yapılacağını örnekleriyle göstermiştir; burada vermiş olduğu bilgiler daha sonra 16. yüzyılın meşhur matematikçilerinden ve astoronomlarından Takiyüddin ibn Maruf tarafından kullanılacak ve trigonometri ve astronomiye uygulanarak geliştirilecektir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.