Harry Potter

Harry Potter, İngiliz yazar J. K. Rowling tarafından yazılan yedi fantastik romandan oluşan seri. Romanlar, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda eğitim gören genç büyücü Harry Potter ile arkadaşları Hermione Granger ve Ron Weasley'in yaşamlarını konu alır.

Serinin ilk romanı Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın 26 Haziran 1997'de yayımlanmasından bu yana kitaplar dünya çapında büyük bir popülerlik ve ticari başarı elde etti. Eleştirmenlerden olumlu eleştiriler alan kitaplar, çocukların yanı sıra geniş bir yetişkin kitlenin de ilgisini çekti ve genç yetişkin edebiyatının temel taşlarından biri olarak kabul gördü. Şubat 2018 itibarıyla 80 dile çevrilerek dünya genelinde 500 milyondan fazla satan seri, tarihin en çok satan kitap serisi haline geldi. Serinin son dört kitabı arka arkaya tarihin en hızlı satan kitabı rekorunu kırdı. Son kitap, piyasaya çıktığı ilk 24 saat içinde ABD'de yaklaşık 11 milyon kopya sattı.

Serinin yedi kitabı, Warner Bros. Pictures tarafından sekiz filmden oluşan bir seriye dönüştürüldü. Şubat 2020 itibarıyla Harry Potter film serisi tüm zamanların en yüksek hasılat yapan üçüncü film serisidir. 2016 itibarıyla Harry Potter franchise'ının toplam değerinin 25 milyar dolar olduğu tahmin edilmekte, bu da onu tüm zamanların en çok hasılat elde eden medya frenchise'larından biri yapmaktadır.

Harry Potter dünyası; fantezi, drama, büyüme, okul hikâyesi (gizem, gerilim, macera, korku ve romantizm unsurlarını içeren) dahil olmak üzere birçok edebi türü kapsar. Rowling'e göre serinin ana teması ölümdür. Serideki diğer başlıca temalar ise önyargı, yozlaşma ve çılgınlıktır.

Kitapların ve filmlerin başarısı, Harry Potter serisinin çeşitli çalışmalarla genişlemesine olanak sağladı. 2009'da Chicago'da gezici bir sergi, 2012'de Londra'da film stüdyosu turu başladı. 2016'da Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? adlı ilk yan film gösterime girdi. Dünyanın çeşitli yerlerindeki Universal Parks & Resorts tema parklarında Harry Potter temalı bölümler kuruldu.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.