Herbert Bayer

Kısaca: Herbert Bayer (d. 1900 - ö. 1985), Avrupa reklamcılık ilkelerinin ABD`de yayılmasında etkili rol oynamış Avusturyalı grafik sanatçısı, ressam, fotoğrafçı ve mimar. ...devamı ☟

Herbert Bayer (d. 1900 - ö. 1985), Avrupa reklamcılık ilkelerinin ABD`de yayılmasında etkili rol oynamış Avusturyalı grafik sanatçısı, ressam, fotoğrafçı ve mimar.

Önce mimarlık eğitimi gördü. 1921-1923 arasında o dönem Almanya`sının en ileri tasarım okulu olan Bauhaus`da Vasiliy Kandinskiy ve Laszlo Moholy-Nagy`nin öğrencisi olarak tipografi ve duvar resmi öğrenimi yaptı. Daha sonra aynı okulda grafik tasarımı ve tipografi dersi verdi. Bu arada bir yandan da Amerikan moda dergisi Vogue`de sanat yönetmenliği yapıyordu. 1928`de Berlin`e gitti; 1938`e değin reklamcılık, resim, sergi tasarımı, tipografi ve fotoğrafçılık alanlarında çalıştı.1938`de New York kenti`ne yerleşerek reklam tasarımı konusuna yöneldi.

1946`da Container Corporation of America`nın tasarım bölümü başkanı oldu ve her yıl Colorado eyaletindeki Aspen`de bir sanat şenliği düzenleyen Aspen Kuruluşu`nın tasarım danışmanlığını üstlendi. Aspen İnsanbilimleri Enstitüsü Binası (1962) ve yıllık şenliklerinde kullanılan Müzik Çadırı (1965) gibi birçok mimari tasarım gerçekleştirdi. Grafikerliği ve ressamlığı sürdürürken çevresel sanat alanında da ``Mermer Bahçe`` (1955) ve ``Duvarın Ötesi`` (1976) gibi denemeler yaptı.

Özellikle fotomontaj ve fotoplastik (kemiklerle ve geometrik biçimli nesnelerle kurgulanan ölü doğa) gibi teknikleri uyguladığı ``avant-garde`` anlayıştaki çalışmalarıyla tanınan Bayer, aynı zamanda toprağa biçim vererek oluşturulan ``yeryüzü sanatı`` dalının öncülerindendir. 1955`te Aspen Enstitüsü`nün arazisinde gerçekleştirdiği uygulamada çember biçiminde, çim kaplı bir toprak duvar tasarladı. Yüzü aşkın resim, heykel, duvar halısı ve fotoğraf sergisi açan Bayer, 1970`te Amerikan Grafik Sanatlar Enstitüsü`nün (American Institute of Graphic Arts) altın başarı ödülünü kazanmıştır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.