Hikaye Haritası Nasıl Yapılır?Örnek Hikaye Haritası Var Mı?

misafir - 8 yıl önce
Son zamanlarda çocuklarımızın okudukları parçaları anlamakta güçlük çektiklerini gördümbuna çözüm olarak hikaye haritasının ne kadar yaralı olduğunu gözlemledim sizlere tavsiyem şu arkadaşlar aşağıya örnek bir çalışma yaptım bu çalışmayı yaptırdıktan sonra çocuklara kağıtlardaki hikaye haritasının sorularını kapatarak okumalarını isteyin böylece çocuklar size kısaca hikayeyi özetlemiş olacaklardır.

SOĞAN (HİKAYE HARİTASI)

Kurnaz bir tüccar, güney denizlerindeki adalarda yaşayan yerlilerin bol miktarda altını olduğunu duyunca, bir gemi dolusu soğanla birlikte yola çıkmış.Hayatlarında ilk defa soğan yiyen yerliler soğandan o kadar memnun kalmışlar ki tüccara bunun karşılığında bir gemi dolusu altın vermişler. Bu haberi duyan başka kurnaz bir tüccar “ madem soğanı sevdiler , o zaman sarımsağı da çok severler.” diye düşünerek , bir gemi dolusu sarımsakla aynı adaya doğru yola çıkmış. Gerçekten de, yerliler sarımsağı soğandan daha çok sevmişler. Bunun karşılığının öyle altınla falan ödenemeyeceğine inandıkları için de sarımsaklara karşılık ellerinde bulunan en kıymetli şeyleri olan soğanlarını, gemiye doldurarak tüccara hediye etmişler. HİKAYENİN ADI: HİKAYENİN KAHRAMANLARI: ANA KARAKTER: YARDIMCI KARAKTERLER: OLAYIN GEÇTİĞİ YER: ZAMAN : OLAY : HİKAYEDEN ÇIKARDIĞIM SONUÇ: SORULAR( bu sorulara sözel olarak yanıt verdirilecek) 1. Tüccarın özelliği nedir? 2. Tüccar neden adaya gidiyor? 3. Yanında ne götürmüştür? 4. Yerliler soğanı neden çok sevmiş olabilirler? 5. Soğanın karşılığında tüccara ne vermişler? 6. 2. tüccar neden adaya gitmiş? 7. 2. tüccara ne götürmüş? 8. Neden sarımsak götürmüştür? 9. Yerliler bu tüccara neden soğan vermişler?

misafir - 8 yıl önce
Örneğin: Bu hikâye ASKER OCAĞINDA gerçekleşiyor ve ELE KINA YAKILMASI hakkındadır. Problem KINANIN NİÇİN YAKILDIĞININ bilinmemesidir. Problemi çözmek için KINALI MEHMET anasına MEKTUP yazdı. Yukarıdaki büyük harflerle yazılmış kısımlar öğrencilere gerekli sorular sorularak buldurulabilir. * Grup olarak çalışma yapılabilir, * Hikâye yazmak ve taslak oluşturmak için kullanılabilir, * Çocuk oluşturulan bu düzenli ve ilgili çerçeveyi kullanarak daha kolay bir şekilde hikâyenin elementlerini belirler, * Yeniden anlatımı kolaylaştırır ve yeniden anlatma anlamayı olumlu yönde etkiler, * Özetlemeye yardımcı olur, * Öğrencilerin kendi yazıları için model teşkil eder. Öğrenci yazacağı vakit bu unsurlara dikkat eder. Sonuç olarak, hikâye haritası yöntemiyle metinlerin daha etkili bir şekilde öğretilebileceğini söyleyebiliriz. Çünkü bu yöntem önemli ve önemsiz bilgileri ayırt etmede, öğrencileri (dikkatlerini önemli unsurlar üzerinde yoğunlaştırmaya) yöneltmede, etkili katılımı sağlamada, bilgileri organizeli bir şekilde uzun süreli hafızaya yerleştirmede, ön bilgileri aktif hale getirmede, ileriye dönük tahminler yapmada ve metinler arası okumada oldukça etkilidir.

Örnek Hikaye Haritası

[Image:hikaye-haritasi.png|yok|right|450px| Örnek Hikaye Haritası]]

Selin - 2 yıl önce
Böe??

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.