Hodgkin Hastalığı

Kısaca: Hodgkin (Hoçkin) hastalığı olarak da bilinen Hodgkin Lenfoma, tedaviye yanıt veren bir lenf bezi çoğalması ile seyreden kronik (süregen) bir hastalıktır. Aslında bir çeşit iyi huylu kanserdir ve nedeni bilinmemektedir. ...devamı ☟

Alm. Hodgkinkrankheit (f), Fr. Maladie (f) de Hodgkin, İng. Hodgkin’s diseaese. Vücuttaki lenf bezlerinin kötü huylu bir tümörü. 25-30 ve 60-70 yaşları arası en sık görüldüğü dönemlerdir. Erkeklerde daha sık görülen bu kanser çeşidi umumiyetle boyundaki bezlerden başlar. Başlangıçta boyundaki şişlikten başka belirtisi yoktur. Daha sonra vücutta bütün lenf sistemine yayılarak belirtiler vermeye başlar. Ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri ve şiddetli kaşıntı önemli belirtileridir. Boyundaki büyümüş olan bezeler, bir çuvala doldurulmuş cevizler gibi his verirler. Bezelerin bir tarafta sayıları daha fazladır.

Boyunda ve mediastende (göğüste) lenf bezi büyümeleri olur. Hastalık hızlı ilerleyebileceği gibi yavaş da ilerleyebilir, hatta herhangi bir bulgu olmadan sessiz bile kalabilir.

Çeşitli safhaları vardır, buna göre tedavisi de değişir. Hemen hemen bütün hastalar kemoterapi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) ile iyileşebilir.

Hodgkin hastaları özellikle enfeksiyonlardan uzak durmalıdır. Grip, nezle; boğaz, kulak,idrar yolu,akciğer vs enfeksiyonuna yakalanmamak için çok dikkatli olmalıdır. Hasta olmamak için; bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir. Bol C vitamini almalı, soğuktan korunmalı, gripli kişilerden uzak durmalıdır. Enfeksiyon kapabileceği kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır.

Hastalığı yapan habis hücrelerin karaciğer, dalak, kemikler ve diğer organlara yayılması ile kişide buralarla ilgili belirtiler başlar.Kesin teşhisi büyümüş bir lenf bezinin çıkarılıp, alınan kesitin mikroskopta incelenmesi ile konulur. Hastalığı yapan hücrenin çeşidine göre dört ayrı cinsi vardır. Hastalığın teşhis edildiği sırada vücuttaki yaygınlık derecesine göre tedavide değişik yollar seçilebilir. Erken safhada yakalanan hastalarda radyoaktif ışınlama ile tedavi % 90’a yakın bir başarı sağlamaktadır. İleri dönemlerinde teşhis edilen hastalarda ilaç tedavisi, bazan da her ikisi birden kullanılmaktadır. Vücutta ortaya çıkan habis urların tedaviye en iyi cevap verenlerinden birisi olan bu hastalıkta ileri dönemlerde bile iyileşme oranı yüksektir.

misafir - 8 yıl önce
iyi huylu lef bezlerinden yayılar kanser türü

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.