Husyeler

Kısaca: Husyeler, kadınların yumurtalıklarına karşılıktır. Cenin gelişiminin ileri aşamasında husyeler, karın boşluğundan husye torbasına iner. Sol husye daha önce ortaya çıkar ve kendisinden sonra torbaya gelen sağ husyeden biraz daha aşağıya sarkık olarak görünür; böylece husyeler, yerlerini almış olur. ...devamı ☟

Husyeler, kadınların yumurtalıklarına karşılıktır. Cenin gelişiminin ileri aşamasında husyeler, karın boşluğundan husye torbasına iner. Sol husye daha önce ortaya çıkar ve kendisinden sonra torbaya gelen sağ husyeden biraz daha aşağıya sarkık olarak görünür; böylece husyeler, yerlerini almış olur. Husyelerin böyle durmaları, yan yana yer almayışları, yürümeyi daha kolaylaştırır.

Vücudun içinde, karın boşluğuna yerleşen yumurtalıkların tersine, husyeler vücudun dışındadır. Demek oluyor ki, bunlar tohum hücrelerini düşük ısıda salgılamaktadır. Tohum hücreleri böylece daha uzun zaman yaşamını sürdürebilmektedir.

Bu bir İngiliz biyologunun dul eşi olayında da iyi görülmektedir. Hanım, bir trafik kazası sonucu ölen kocasının tohumlarını çıkarttırıp dondurtmuş, birkaç yıl sonra yeniden normal ısıya getirttiği tohumları yapay döllenmede kullanmış ve kocasının tohumlarından çocuk sahibi olmuştur.

Her husyenin üzerinde dar bir kubbe gibi, epididymis adı verilen kısım bulunur. Bunun içinde husyenin salgı yolu bir yumak gibi yerleşmiştir. Ucu, bükülebilir bir kanala, meni kanalına bağlıdır. Nasıl yumurtalıklar yumurtaların oluştukları ve kadın hormonlarının salgılandıkları yer ise, husyeler de erkeklik hormonlarının salgılandıkları ve tohum hücrelerinin (spermler) oluşturulduğu yerdir.

Erginlik çağında husyelerde binlerce canlı sperm vardır ve husyelerde oluşan tohum hücreleri sürekli şekilde minimini kanallardan epididymise gönderilmektedir. Epididymislere toplandıkları oranda bu spermler olgunlaşır. Meni kanalına ulaştıklarında bunların hareket yetenekleri azdır, yani daha tam anlamıyla aktif değildir.

Erkek vücudu düzenli şekilde, oldukça ileri yaşlara kadar tohum hücreleri yapar. Böyle bir tohum iplikçiği, boyun ve kuyruk kısmıyla birlikte milimetrenin 50 ile 60 binde biri kadar büyür. Daha sonra ise, sadece baş kısmı yumurta hücresi ile birleşir. Tohum, ezik bir armut biçimindedir, ucu hafif çentiklidir ve erkeklik maddelerini içinde saklar.

İki veya üç kısımdan oluşan uzun kuyruk, hareket etmeye yarar. Spermlerin yaşama süreleri farklı olduğu halde, vaginaya akan tohum, yumurtayla birleşecekse, normal olarak bunu üç gün içinde gerçekleştirebilir, süre daha fazlalaşınca spermler ölür.

İki çeşit sperm olduğunu söylemek gerekir. Bunların bir kısmı yumurtayla birleşince erkek cenin, diğer kısmı ise dişi cenin oluşturur. İnsan vücudunu oluşturan sayısız hücre, hatta cinsiyet hücreleri (spermler ve yumurtalar) hepsi tek bir döllenmiş yumurtadan oluşur. Vücut hücreleri içinde bulunan, kalıtım eğilimlerini ve cinsiyeti belirleyen kromozomların yarısı cinsiyet hücrelerinden toplanır.

Başka bir deyimle, vücut hücreleri cinsiyet hücrelerini oluşturmak için iki kısma ayrılır. Yeni doğan bebeğin karakteri ve eğilimleri tohum ve yumurta hücresinin birleşmesinden, kromozomların içindeki birleşmiş genlerin değerinden oluşur. Her vücut hücresinde 24 çift veya 48 kromozom vardır. Cinsiyet hücrelerindeki kromozomların sayısı 24'tür, yani daima vücut hücrelerindeki kromozom sayısının yarısıdır.

Bir vücut hücresindeki 24 çift kromozom grubundan bir çifti insanın cinsiyetini belirler. Kadında bu çiftin kromozomları aynı büyüklüktedir. ("X" Kromozomları). Erkekte ise aynı büyüklükte değildir. Bir kromozoma "X" denir, öteki daha küçüğüne ise "Y" adı verilir.

Dişi vücut hücresinin yarısı kadar kromozoma sahip yumurtanın yalnızca bir "X" kromozomu vardır. Oysa ki erkek vücut hücresinin içinde bulunan kromozom sayısının yarısı kadar kromozoma sahip tohum hücresinde ya (dişi) "X" kromozomu ya da (erkek) "Y" kromozomu bulunabilir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.