İbn-I Mecdi

Kısaca: on dördüncü ve on beşinci yüzyıllarda yaşamış, fıkıh, nahiv ve astronomi âlimi. İsmi, Ahmed bin Receb bin Tayboğa el-Mecdî’dir. Künyesi Ebü’l-Abbâs olup, lakabı Şihâbüddîn’dir. ...devamı ☟

on dördüncü ve on beşinci yüzyıllarda yaşamış, fıkıh, nahiv ve astronomi alimi. İsmi, Ahmed bin Receb bin Tayboğa el-Mecdi’dir. Künyesi Ebü’l-Abbas olup, lakabı Şihabüddin’dir. İbn-i Mecdi ismiyle meşhur oldu. 1366 (H.767) senesinde Kahire’de doğdu. 1446 (H. 850) de orada vefat etti.

İbn-i Mecdi, önce Kur’an-ı kerim’i ezberledi. Minhac, Havi, Elfiye ve birçok kitapları okudu. Fıkıh ilmini, Bülkini, İbn-ül-Mülakkın, Kemaleddin Demiri, Şerafeddin Musa bin el-Baba, Şemsüddin Iraki’den; feraiz ilmini Takıyyüddin bin İzzüddin Hanbeli’den; Arabi ilimleri de Şemsüddin Acemi’den öğrendi.

İbn-i Mecdi, çok zekiydi. Fen ilimlerinde az bir zamanda üstün bir dereceye yükseldi. Matematik, astronomi ve geometride sözü sened oldu. Rub’-ı dairenin kullanımı, astronomik rasatlar ve tablolar hakkında birçok eser yazdı.

Canbekiyye Medresesinde başmüderrislik yaptı. Mütevazi, emaneti koruyan bir zattı. Nükteli konuşurdu. Cami-ul-Ezher yanındaki evinde ibadetle meşgul oldu. 1446 (H.850) senesi Zilkade ayının on birinde Cumartesi gecesi Kahire’de vefat etti.

Eserleri:

1) Hülasat-ül-Akval fi Marifet-il-Vakt ve Rü’yet-il-Hilal: Rub’-ı dairenin kullanılması, zamanın belirlenmesi ve ayın doğar doğmaz görünmesi hakkındadır. 2) El-Menhel-ül-Azb-üz-Zülal fi Takvim-il-Kevakib ve Rü’yet-il-Hilal, 3) Er-Ravd-ül-Ezher: Müsetter isimli özel rub’-ı dairenin kullanılması hakkındadır. 4) Tuhfet-ül-Ahbab, 5) Ed-Dürr-ül-Yetim fi Teshili Sinaat it-Takvim: Takvimin düzenlenmesi hakkındadır. Bu kitap kaybolmuştur. Ancak bu esere yapılan bir şerhten, kitabın mevcudiyeti anlaşılmaktadır. 6) Et-Teshil vet-Terkib, 7) El-Kevakib-ül-Mudi’a fil-Amel bil-Mesa’il-id-Devriyye: Yıldızların dönme hareketleri ile ilgilidir. 8) Mecma-ul-Mahlukat fi İlm-in-Nücum, 9) Cedavil-üs-Sümut, 10) Düstur-ul-Neyyireyn: Güneş ve ay hakkındadır. 11) Ikd-ud-Dürer fil-Amel bi’l Kamer, 12) Tekdir-ül-Kamer, 13) Keşf-ül-Hakaik fi Hisab-id-derece ved-Dekaik (Aritmetikle ilgilidir). 14) El-Muftekarat-il-Hisabiyye: Miras taksimatıyla ilgilidir.

Kaynak

Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.