İbnü L-Münzir

Kısaca: Memlûk Sultanı el-Nâsir ibn Kalâûn'un imrahor ve başbaytarı olan ve bütün Ortaçağ Dünyası'nın en büyük veteriner hekimi olarak görülen Bedrüddin İbnü'l-Münzir el-Baytar ( ? - 1340), Sultan'ın bilime ve bilginlere duyduğu dostluktan ve hayvanlara duyduğu sevgiden cesâret alarak Kâmilü's-Sınâateyn el-Baytara ve'z-Zartaka (Baytarlık ve Hayvan Yetiştiriciliği Sanatları) adlı bir eser yazmış ve bu eserinde özellikle atları incelemiştir. ...devamı ☟

Memluk Sultanı el-Nasir ibn Kalaun'un imrahor ve başbaytarı olan ve bütün Ortaçağ Dünyası'nın en büyük veteriner hekimi olarak görülen Bedrüddin İbnü'l-Münzir el-Baytar ( ? - 1340), Sultan'ın bilime ve bilginlere duyduğu dostluktan ve hayvanlara duyduğu sevgiden cesaret alarak Kamilü's-Sınaateyn el-Baytara ve'z-Zartaka (Baytarlık ve Hayvan Yetiştiriciliği Sanatları) adlı bir eser yazmış ve bu eserinde özellikle atları incelemiştir.

Sultan el-Nasir'e ithaf edildiği için el-Nasiri adıyla da tanınmış olan bu eser, on bölümden oluşmuştur ve ilk dört bölümünde atbilimi, sonraki dört bölümünde atların hastalıkları ve tedavileri, Dokuzuncu Bölüm'de farmakoloji ve Onuncu Bölüm'de ise nal tekniği ve nallarla ayak ve bacak kusurlarının düzeltilmesi konularına yer verilmiştir. Yazar, kendinden önceki Yunan ve Müslüman yazarlardan yararlandığını açıkça bildirmekte ve Hermes, Hippokrates, Aristoteles, Galenos ve İbn Ahi Hizam gibi geçmişteki hekimlerin ve baytarların hayvan yetiştiriciliği ve ilaçlar hakkında birçok eserler verdiklerini ama kendisinin bu birikimi babasının tecrübelerinden de yararlanarak geliştirdiğini belirtmektedir.

Eser'de, savaşlarda atın yararları, insan ve at arasındaki benzerlikler ve benzemezlikler, atların, katırların ve eşeklerin donları, atların seçilmesi, uğurlu nişaneleri, kısrakla aygırın farkları, at satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar, baştan ayağa doğru at hastalıkları ve tedavileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmiştir.

süreleri, hastalıkları ve tedavileri, Otuzikinci Bölüm'ünde at, katır, eşek ve develerde damızlık seçimi, çiftleşme zamanları, gebelik süreleri, yaşama müddetleri, beslenmeleri ve eğitilmeleri, Otuzüçüncü Bölüm'ünde baştan ayağa doğru at hastalıkları ve tedavileri ve nihayet Otuzdördüncü Bölüm'ünde ise güvercin, ördek, tavus kuşu ve tavukların yetiştirilmesi, hastalıkları ve tedavileri konularında ayrıntılı bilgiler verilmiştir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.