İdeal Bir Sistem Var Mıdır

Kısaca: En baştan şunu söylememde yarar vardır ki yazdıklarım hiçbir şekilde objektif bir bakış açısına dayanmamaktadır. Zaten başlığı da gördüğümüzde bu konuda objektif olunamayacağını da anlayabiliriz. Öncelikle sorunun muhattabını açıklamam gerekmektedir. ...devamı ☟

En baştan şunu söylememde yarar vardır ki yazdıklarım hiçbir şekilde objektif bir bakış açısına dayanmamaktadır. Zaten başlığı da gördüğümüzde bu konuda objektif olunamayacağını da anlayabiliriz. Öncelikle sorunun muhattabını açıklamam gerekmektedir. Bu sorunun muhattabı kesinlikle biziz ve bizim değişen bakış açılarımız. Yani var olduğundan beri bir türlü idealine ulaşamayan ve ulaşamayacak olan insanoğlu.

İnsanoğlu tarih boyunca yüzlerce siyasi sisteme tanık olmuş, bunun savunucusu olmuş ya da ateşli bir şekilde bu sistemlerin karşısında yer almıştır. Peki bu sistemlerin doğruluğuna hangi kriterlere göre inanmıştır? Aslında vurgulamak istediğim nokta da burası.Yani hiçbir sistem mükemmel değildir. Bana göre siyasi bir sistem insanoğlunun kötü olan doğasından dolayı yaratılmakta ve insanoğlunun kendi neslini tüketmesini engellemk için var olmaktadır.Çünkü insan bencildir ve her şeyden önce kendi çıkarlarını gözetir. Kısaca işleyen bir düzenin gerekliliği su götürmez.

Peki bu düzenin ismi ne olmalıdır? Komünizm mi, liberalizm mi ya da aklımıza gelebilecek başka bir düzen mi? Ya da bu düzeni belirleyecek olan nedir? Görüldüğü gibi aklımıza bu konuda hemen birçok soru gelmektedir. Öncelikle şu noktayı açıklığa kavuşturayım. Bu düzeni belirleyecek olan kesinlikle güçtür. Eğer bir devlet güç sahibiyse istediği sistemi dünyada yayma yeteneğine sahiptir. 1991'de sovyetlerin çökmesi sahip olduğu sistemin kötü olmasından mı kaynaklanıyordu? Tabi ki hayır. Bu Sovyetlerin ABD'ye ve diğer güçlü olarak sayabileceğimiz Avrupa devletlerine karşı yalnız mücadele etmek zorunda kalmasındandır. Bunda kendi güttüğü negatif politikaların da muhakka payı vardır ama nihayetinde doğu bloğundaki bütünlüğün batıdaki gibi olmaması bu çöküşü hazırlayan önemli etmenlerden birisidir.

Kısaca çıkar kavramı sistemi de belirleyen bir kavramdır. Örneğin, ABD kendi çıkarlarını liberal bir düzen dışında hangi düzen içinde sürdürebilir? Ya da Sovyetler birliği komunist bir düzen olmasaydı sermaye bakımından yoksun o kadar insan ne yapabilirdi devletten yardım beklemekten başka?

Çok uzatmadan sonuç olarak şunu belirtebilirim: İdeal bir düzene insanoğlu sahip olmaz. Bugün demokrasiyi savunan insanların çocukları yarın yeni ortaya çıkabilecek bir sistemi savunabilirler. Önemli olan bu arenada her alanda güçlü olabilmeyi başarabilmektir. O zaman sahip olduğunuz sistem ideale en yakın sistemdir ve kabul görür. Görmezse de siz kabul ettirirsiniz.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.