Iguaçu

Kısaca: Iguazú Şelalesi (Portekizce: Cataratas do Iguaçu [kata'ɾatɐs du igwa'su]; İspanyolca: Cataratas del Iguazú [kata'ɾatas del iɣwa'su]), 1.320 km uzunluğunda Güney Amerika'da bir nehir. İsmi Yguazu kelimesinden (Guarani dilinde Büyük su) gelir. ...devamı ☟

Iguaçu
Iguaçu

," target="_blank"> sağda
Iguaçu,(portekizce yazıldığı gibi, ispanyolca Iguazú) 1.320 km uzunluğunda Güney Amerika`da bir nehir. İsmi ``Yguazu`` kelimesinden (Guarani dilinde ``Büyük su``) gelir.

İki farklı nehrin (``Irai`` ve ``Atuba``) ``Curitiba`` şehri yakınlarında birleşmesinden oluşur. Parana nehrine dökülmeden önceki son kilometrelerinde Arjantin(``Misiones`` eyaleti) ile Brezilya (``Parana`` eyaleti) arasında sınır oluşturur.

``Parana`` Nehri`ne döküldüğü yerin yakınlarında, Brezilya tarafında Foz do Iguaçu, Arjantin tarafında ise Puerto Iguazu şehirleri bulunur.İki şehir de nehri geçen bir köprü ile birbirlerine bağlıdır.

Iguaçu`nun en ünlü özelliği, nehrin döküldüğü yerin birkaç kilometre öncesindeki şelaleleridir. Şelaleler de aynı şekilde tam sınırda bulunur. Büyük kısmı, görkemli ``"Şeytan Gırtlağı"`` `na geçiş imkanının da bulunduğu Arjantin kısmındadır. Ama insan, şelalelerin etkisini Brezilya tarafından daha iyi hisseder.Toplam genişliği 2700 m olan Igaçu Şelaleleri`nde, ortalama 1.700 m³/s, uzun yağışlardan sonra ise 7.000 m³/s su, iki basamak halinde 75 metreden dökülür.

Bu doğa güzelliğini, ílvar Núí±ez Cabeza de Vaca 1542 yılında keşfetmiştir. Eleanor Roosevelt bu nefes kesici doğa mucizesine baktığında, ağzından şu iki kelime dökülmüş: "Poor Niagara" (zavallı Niagara)

Her iki tarafı da kapsayan milli park 1984 yılında UNESCO tarafından "``Dünya mirası``" listesine alınmıştır.Turizm sebebi ile lokal anlamda çok önemli bir ekonomik rol oynar.

Dış bağlantılar

}

Resimler

Resim:Cataratas027.jpg|Arjantin bölümünün Brezilya tarafından görünümü Resim:IguassuB046.jpg|Şeytan Gırtlağı `na bakış Resim:Iguazu.jpg|Arjantin tarafından şelalelerin orta kısımlarına bir bakış Resim:Iguacu-002.jpg|Genel manzara

Kaynak

  • }


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.