İnsanlı Ay Yolculukları

Kısaca: İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk olarak 1969 - 1974 arasında Apollo Projesi kapsamında ABD tarafından gerçekleştirilmiştir. ...devamı ☟

İnsanlı ay yolculukları
İnsanlı Ay Yolculukları

İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk olarak 1969 - 1974 arasında Apollo Projesi kapsamında ABD tarafından gerçekleştirildi. Halen başka insanlı ay yolculuğu yapılmamıştır.

İlk insanlı Ay yolculuğu, 16 Temmuz 1969`daki fırlatılışla tarihe geçen Apollo 11 dir. ``Neil Armstrong``, ``Edwin Aldrin``, ``Michael Collins`` isimli Ay astronotları taşıyan bu araç 20 Temmuz 1969 tarihinde ay yörüngesine girmiştir. Ay örümceği adlı modülün Ay`ın Huzur Denizi bölgesine yaptığı inişin hemen ardından ``Neil Armstrong`` Ay yüzeyinde yürümüştür. 15 dakika sonra onu ``Edwin Aldrin`` izlemiştir. Ay üzerinde toplam 21 saat 36 dakika kalmışlardır.
Apollo 12:
Apollo 12 ekibi ``Charles Conrad``, ``Richard Gordon`` ve ``Alan Bean``, 14 Aralık 1969 tarihinde Ay görevi için fırlatılmışlar, Intrepid adlı ay modülü ile yüzeye inen ekip Ay üzerinde incelemelerde bulunmuştur.
Apollo 14:
31 Ocak 1971 tarihli bu yolculuğun ekibi, ``Alan Shepard``, ``Stuart Roosa`` ve ``Edgar Mitchellden oluşuyordu. Antares isimli modülle beraber yüzeye inen ekip araştırmalarda bulunmuştur.
Apollo 15:
26 Temmuz 1971 tarihli bu yolculuğun ekibi, ``David Scott``, ``Alfred Worden`` ve ``James Irwinden oluşuyordu. Falcon isimli modülle beraber yüzeye inen ekip, Ay arabasını ilk kez kullanmıştır.
Apollo 16:
16 Nisan 1972 tarihli bu yolculuğun ekibi, ``John Young``, ``Thomas Mattingly`` ve ``Charles Dukeden oluşuyordu. Orion isimli modülle beraber ekip yüzeye inmiştir.
Apollo 17:
7 Aralık 1972 tarihli bu yolculuğun ekip, ``Eugene Cernan``, ``Ronald Evans`` ve ``Harrison Schmittden oluşuyoru. ``Schmitt`` bir ``jeolog``du. Challenger adlı modülle yüzeye inip araştırmalar yapıldı.

1972 tarihli bu yolculuktan sonra Ay`a insanlı yolculuk yapılmamıştır.

Apollo

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.