Ipv4 Paket Formatı

Kısaca: ...devamı ☟

IP paketi; IP paket özelliklerini tanımlayan bir başlık bilgisi ve IP verisinden oluşur. IP verisi üst protokollere ilişkin başlık ve verileri içerir.

IP Başlığındaki Alanların Açıklaması

Version

İnternet başlığının sürümünü verir.

IHL (İnternet Başlık Uzunluğu)

İnternet başlığının toplam uzunluğunu sabit değidir. IHL, bu uzunluğun ne kadar olduğunu belirtir.

TOS(Servis Türü)

Üst düzey protokollerin IP'ye datagramın nasıl ele alınması gerektiğini belirtir. Bu alanın ilk 3 biti öncelik bitlerinden oluşur. Öncelik bitleri paketlerin önemini 0 †“ 7 arasında değerler vererek belirtir.
D biti set edilirse (1 yapılırsa), IP paketi düşük gecikmeler ister. Böyle bir paket örneğin ses verisi taşıyabilir ve az gecikmeli bir hat üzerinde taşınması gerekir.

T biti set edilirse yüksek aktarım performansı isteniyor demektir. Bu yolla büyük dosyaların aktarılma yeteneği artmış olur.

R biti set edilirse yüksek güvenilirlik isteniyor anlamına gelir. Böyle bir paket hata toleranslı bir ağ üzerinden önemli bir bilgi işlem uygulaması verisi taşıyabilir.

Toplam uzunluk (Total Length)
IP paketinin toplam uzunluğunu verir. (IP başlığı + Veri) Maksimum uzunluk değeri 65535 bayt'tır.

Kimlik (Identification)

Kaynak host tarafından IP paketlerine verilen numaradır. Parçalanmış paketlerin tekrar birleştirilmesinde kullanılır.

Bayrak (Flag)

Üç bitten oluşur. Parçalama (Fragmentation) kontrolünde kullanılır. Bir ip paketinin parçalanıp parçalanmadığı, parçalanma izninin olup olmadığı gibi bilgilere ait kodlar taşır. Bit 0 : Daima sıfırdır ve kullanılmaz.
Bit 1 (DF Biti): Eğer bu bitin değeri sıfırsa, parçalanma izni var demektir. Bir ise asla parçalanamaz(Don't Fragment)anlamındadır.
Bit 2 (MF Biti): Bu bitin değeri sıfırsa, son parça olduğu anlamını taşır. Değeri bir ise, başka parça da var demektir(More Fragment)
Parça No (Fragment Offset)
Eğer bir datagram (ip paketi) parçalanmışsa, ilgili parçanın bütündeki yerini gösterir.

TTL (Yaşam Süresi)
Bir IP paketinin yaşam süresini belirtir. Maximum değeri 255 tir ve her sekmede bir azaltılır. Değer sıfır olduğunda, eğer paket hala varış düğümüne ulaşmadıysa yok edilir. Böylece sorunlu paketlerin internette sonsuza kadar dolaşmalarının önüne geçilmiş olur.

Protokol

Bir üst katman protokolüne ilişkin kodları içerir. Bu kodlar gelen paketin ulaşım katmanı protokollerinden(TCP,UDP, ya da başka bir protokol ) hangisine iletileceğini bildirir. Tabloda sekize kadar olan kodlamanın açılımına yer verilmiştir. Başlık Kontrolü (Header Checksum)
Başlıktaki hataları farketmek için kullanılır. TTL alanı sürekli değiştiğinden dolayı her hostta checksum değerinin yeniden hesaplanması gerekir. Hatalı bir başlığa sahip olan paket yok edilir.
Kaynak Adres (Source Address)
Kaynak adresidir. 32 bitlik bir IP adresi'dir.

Hedef Adres (Destination Address)
Hedef adrestir. Hedefe ait 32 bitlik bir IP adresi ile doldurulur.

Seçimlik (Option)
Bu alan, protokollerin daha sonraki versiyonlarına kolaylık tanımak için tasarlanmıştır. Ipv4 için olan seçenekler; güvenlik, kaynak yönlendirme, yolun kaydedilmesi ve zaman bilgilerinin tutulması içindir. İlgili bilgiler, gerektiğinde bu bölüme eklenirler.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.