İrfan Çağırıcı

Kısaca: Batman'da 1986 yılında kurulan İslami Hareket Örgütü'nün "Ameliyat Timleri" sorumlusu. Çetin Emeç ve Uğur Mumcu suikastlarının katil zanlısı. Emeç suikastından üç yıl sonra Çağrıcı, 10 Mart 1996'da Kadıköy'deki bir banka şubesinde, 'Rasim Ayar' sahte kimliğiyle İran kaynaklı yüklü bir parayı çekerken yakalandı. Çağrıcı 80'li yılların başında Hizbullah'ın içerisinde oldu. 1983 - 84 yıllarında market, büfe ve bakkallara yönelik çeşitli soygunlara katıldı. 1984 yılında gelişe ...devamı ☟

Batman'da 1986 yılında kurulan İslami Hareket Örgütü'nün "Ameliyat Timleri" sorumlusu. Çetin Emeç ve Uğur Mumcu suikastlarının katil zanlısı. Emeç suikastından üç yıl sonra Çağrıcı, 10 Mart 1996'da Kadıköy'deki bir banka şubesinde, 'Rasim Ayar' sahte kimliğiyle İran kaynaklı yüklü bir parayı çekerken yakalandı.

Çağrıcı 80'li yılların başında Hizbullah'ın içerisinde oldu. 1983 - 84 yıllarında market, büfe ve bakkallara yönelik çeşitli soygunlara katıldı. 1984 yılında gelişen operasyonlarla birlikte İran'a gitti. 1987 yılında yeniden Türkiye'ye döndü. Bu tarihten itibaren örgütlenen İslami Hareket'in adı Çağrıcı'nın yakalanmasından sonra eylemlerde pek fazla duyulmadı.

İslami Hareket Örgütü üyesi Mehmet Ali Şeker, Emniyet anlatımlarında Uğur Mumcu Cinayeti'nde kullanılmak üzere, İrfan Çağrıcı'nın talimatıyla, biri Renault Concord, üçü Tempra olmak üzere dört aracın, cinayetten kısa bir süre önce iki seferde İstanbul'dan Ankara'ya götürdüklerini kabul etti. Bu ifadeler Emniyet'te diğer sanıklar, Mehmet Zeki Yıldırım ve Gudbettin Gök'ün ifadeleriyle de doğrulandı. Yalnız bu üç sanık yargıç önünde ifadeleri sırasında, diğer bütün eylemlerini olduğu gibi Mumcu Cinayeti'ni de poliste gördükleri baskı sonucu kabullendiklerini ifade ederek, eski anlatımlarını inkar etti.

Olayı organize ettiği iddia edilen Çağrıcı yakalandıktan sonra, yine Emniyet'te Uğur Mumcu Cinayeti'ni kendilerinin değil, ancak İHÖ'ye bağlı başka bir grubun işlediğini ifade etti. Çağrıcı daha sonra çıkarıldığı mahkemede diğer sanıklar gibi her şeyi inkar etti.

İstanbul DGM'de 7.5 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç'i öldürmekten yargılanan Çağrıcı, uzun süre duruşmalara katılmadı. Duruşmalarda Çağrıcı'yı savunan avukatı Abdurrahman Sarıoğlu da ifadeleriyle tepki çekti. Sarıoğlu, bir duruşmada sanıkların duruşma öncesi tuvalete kelepçeyle götürüldüklerini öne sürerek, "Onlar Müslüman, laik değil, iç çamaşırlarının temiz olması lazım" diyerek salonu terk etti.

Çağrıcı, Çetin Emeç'i öldürmek suçundan yargılandığı İstanbul 3 No'lu DGM'ce 24 Temmuz 2000'de "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. Çağrıcı'ya indirim uygulamayan İstanbul 3 No'lu DGM heyeti, aynı davada yargılanan dört sanığa müebbet ağır hapis cezası verdi. 17 sanığa da 3 yıl 9 ay ile 12 yıl 6 ay arasında ağır hapis cezaları veren mahkeme heyeti, 20 sanığın beraatini, yedi sanık hakkındaki dosyanın zaman aşımından düşmesini, bir sanığın da dosyasının ayrılmasını karara bağladı.

İlgili konular

i̇rfan çağrıcı

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.