İskilip Dolması

Kısaca: İskilip dolması, adını Çorum`un İskilip ilçesinden alan özel gün ve toplantılarda yapılan özgün bir pilav türü. Sadece deneyimli ustalar tarafından yapılan İskilip dolması yapılışı zor ve zahmetlidir. ...devamı ☟

İskilip dolması, adını Çorum`un İskilip ilçesinden alan özel gün ve toplantılarda yapılan özgün bir pilav türü. Sadece deneyimli ustalar tarafından yapılan İskilip dolması yapılışı zor ve zahmetlidir.

İskilip dolması, özellikle sünnet ve düğün davetlerinin vazgeçilmez yemeğidir. Evlerde günlük bir yemek olarak yaygınlaşmayışının en önemli nedeni yapılışındaki zorluktur.

Hazırlanması

İskilip dolması, düğünlerde erkek dolma ustalarınca veya deneyimli kişilerce yapılır. Dolma, belki de tarihteki en eski düdüklü tencere örneklerinden sayılabilecek bir sistemle pişirilir.

İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yükseklik ve çaptaki kazanlar kullanılır. Kazanların düdüklü tencere özelliği gösterebilmeleri için kapaklarının üstüne ağır bi cisim konulur ve çok küçük bir kısmı hariç kapağın çevresi hamurla kapatılır. Hamurla kapatılmayan bu kısım düdüklü tenceredeki düdüğün vazifesini görür.

İskilip dolmasına farklılık kazandıran özelliklerin başında, kullanılan pirinç türü ve pişirme şekli gelir. İskilip dolması için Kastamonu ilinin ilçesi ve İskilip`in komşusu olan Tosya`da yetişen akçeltik pirinci kullanılır.

İlk aşamada pirinçler bol miktarda hayvansal yağ (sığır iç yağı veya kuyruk yağı) ve soğan ile kavrulur. Kavrulan pirinçler daha sonra "ca" adı verilen bez çuvallara doldurulur.

Pilav kazanının içine yerleştirilen saçayak üzerine pirinç doldurulmuş ca yerleştirilir. Amaç sacayağı sayesinde ca ile etin temasını kesmektir. Kazanın en dibinde et ve etsuyu olur. Kazanlar ertesi günün ilk ışıklarına kadar kısık odun ateşinde bekletilir ve pirinçlerin alttaki et suyunun buharıyla pişerek pilav haline gelmesi sağlanır. Hazırlanan dolma sabah namazından çıkan insanlara lenger denilen özel kaplarda oniki kişilik masalarda servis edilir.

Dolma yöre halkının damak tadına hitap eder ve ülkemizin doğusundaki insanlarında seveceği bir yemektir. Daha hafif yiyeceklere alışmış olan Akdeniz ve Ege insanı bu yemeği çok ağır ve yağlı bulur.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.