İsmail Saib Sencer

Kısaca: İsmail Saib Sencer Arabi dili ve edebiyatı alimi, kütüphaneci. 1871 senesinde İstanbul’da Kocamustafapaşa’da doğdu. Rüştiye ve idadi tahsilinden sonra tıbbiyeye girdi. Kendisinin ve ailesinin geçimini temin etmek zorunda kaldığından tıbbiyeyi yarıda bıraktı ve Mekteb-i Hukuka başladı. Bayezid Umumi Kütüphanesi ikinci hafız-ı kütüplüğü dolayısıyle hukuk tahsilini de bırakmak zorunda kaldı. Bir yandan kütüphane memurluğu yaparken diğer taraftan önceden başladığı cami derslerine devam ett ...devamı ☟

İsmail Saib Sencer Arabi dili ve edebiyatı alimi, kütüphaneci. 1871 senesinde İstanbul’da Kocamustafapaşa’da doğdu.

Rüştiye ve idadi tahsilinden sonra tıbbiyeye girdi. Kendisinin ve ailesinin geçimini temin etmek zorunda kaldığından tıbbiyeyi yarıda bıraktı ve Mekteb-i Hukuka başladı. Bayezid Umumi Kütüphanesi ikinci hafız-ı kütüplüğü dolayısıyle hukuk tahsilini de bırakmak zorunda kaldı. Bir yandan kütüphane memurluğu yaparken diğer taraftan önceden başladığı cami derslerine devam etti. Bayezid dersiamlığı payesini kazandı. Medreselerin kapatılmasına kadar müderrislik (profesörlük) yaptı. 1920 senesinde Bayezid Umumi Kütüphanesi müdürü oldu. Ölünceye kadar (1940) bu vazifede kaldı ve hayatının son elli yılını burada geçirdi. Bu kütüphanede kitapların muhafazasında mühim hizmet etti. Tedkik, araştırma yapanlara, ilim adamlarına yardımcı olurdu. Hiç evlenmedi. Hayatını kitaplara verdi. İlmi gibi ahlakı, fazileti de yüksekti.

Arabiyi ve Arap edebiyatını çok iyi bilirdi. Muhtelif ilimlere ait çok kitap okumuş ve hıfz etmiştir. Kütüphanenin bir odasında kaldığı için bütün zamanını kütüphaneye ve kütüphaneye gelenlere hizmetle geçirirdi. Katip Çelebi’nin Keşfü’z Zünun’una birçok tashih ve ilaveler yapmak suretiyle bir zeyl meydana getirdi. Yumuşak huylu, çok nazik ve mütevazi bir insandı. 1940 senesinde vefat etti ve Merkez Efendi Mezarlığına gömüldü.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.