İsmail Yalçınlar

Kısaca: Prof. Dr. İsmail YALÇINLAR (1915 - 2005) Kanuni yaş sınırını aşıp 1 Ocak 1984 günü emekliye ayrılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fiziki Coğrafya Anabilim dalı Başkanı Profesör Dr. ...devamı ☟

Prof. Dr. İsmail YALÇINLAR (1915 - 2005) Kanuni yaş sınırını aşıp 1 Ocak 1984 günü emekliye ayrılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fiziki Coğrafya Anabilim dalı Başkanı Profesör Dr. İsmail Yalçınlar, çok uzun yıllar öğretim üyeliği yapmıştır.

Yalçınlar, 1915 yılında Uşakda doğmuştur. Uşak Müjde İlkokulunu bitirmiş 1932de Uşak Ortaokulundan mezun olmuş, 1935de Afyon Lisesinden mezuniyet ve olgunluk diploması alıp, aynı yıl, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulunda açılan sınavı kazanarak, 1935-36 öğretim yılından itibaren, Yüksek Öğretmen Okulunun ayrıca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünün öğrencisi olmuş, Coğrafya Bölümü sertifikalarından başka, Genel Tarih, Genel Türk Tarihi, İlkçağ Tarihi sertifikalarının derslerine zorunlu olarak, ayrıca aynı üniversitenin Fen Fakültesinin Jeoloji Bölümünün bazı derslerine de dinleyici olarak devam etmiş, İstanbul bölgesinin jeomorfolojisi ile ilgili bir tez hazırlayıp 1939da Fakülteyi bitirmiştir.

1939-40 öğretim yılı başından itibaren Yozgat Lisesinde Coğrafya Öğretmenliği görevine başlayan Yalçınlar, askerlik görevi için 1940 yılında İstanbul Yedek Subay Okuluna gidip, bu okulu bitirdikten sonra Asteğmen olarak Samsun Piyade Alayına atanmış, 1941 yılı Ekim ayında terhis edilmiş, aynı ay içinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümüne asistan olmuş, Bölümün Müdürü, Fiziki Coğrafya Ord. Profesörü İbrahim Hakkı Akyol ile birlikte çalışmış, bu arada 1943-45 yıllarında 1,5 yıl süren ikinci yedek subaylık görevini yapmış, «Manyas ve Ulubat Gölleri Havzalarının Jeomorfolojik Etüdü» konulu tezini tamamlayıp (Esas disiplin: Fiziki Coğrafya, Birinci Yardımcı Disiplin: Jeoloji ve ikinci Yardımcı Disiplin : Beşeri ve İktisadi Coğrafya konularından sınav vererek ve tezinin savunmasını yaparak} 1946da «Coğrafya Doktoru» unvanını almış; önce Türk Coğrafya Kurumunun üyesi, sonra da Türkiye Jeoloji Kurumunun kurucu üyesi olmuştur.

Doçentlik çalışmalarına «Banaz çayı Havzasının Jeomorfolojik Etüdü» konulu tezini hazırlamakla başlayan Yalçınlar, doçentlik sınavlarının bütün safhalarını başarı ile vererek 1948de «Üniversite Doçenti» unvanını alıp, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümüne Fiziki Coğrafya öğretim üyesi olarak atanmıştır.

Yalçınlar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi hesabına mesleki bilgi ve görgü arttırmak amacı i1e 1951 Kasım ayında gönderilmiş olduğu Avrupada bir yıl etüdlerini sürdürmüş, özellikle, 1945 ile 1951 yılları arasında Türkiyenin çeşitli bölgelerinde bulup topladığı Orijinal kayaç ve fosil materyallerinin, Paris, Lyon ve Lille üniversiteleri ile bu şehirlerdeki jeoloji müzelerinde bilimsel tayinlerini yapmak ve bu tayinler sırasında ilgili uzmanların yardımlarını sağlamak imkanını bulmuş, örneğin, Türkiyenin Balçıkdere (Eşme), Akçaköy (Eşme), Cepni-Türkmen yaylası (Gemerek, Sivas), Dadasun, Mancusun (Kayseri), Çukurçeşme-Rami-Küçükköy (İstanbul) kesimlerinde ilk kez bulup topladığı omurgalı hayvan fosillerini Lyonda Prof. Dr. J. Viretnın, Parisde Prof. Dr. Arambourgun ve İstanbul bölgesinin Cebeciköy kesiminde bulduğu karboniferi temsil eden çeşitli bitki fosillerinin tayinlerinde Lille Üniversitesi Fen Fakültesi Fitopaleontoloji profesörü Corsınin yardımları çok yararlı olmuştur. Yalçınlar, 1951-52de Fransada bulunduğu sırada, önce Fransa Jeoloji Kurumuna (Societe Geologique de France) sonra Fransız Coğrafya Kurumuna (Association des Geographes..) üye olmuş, özellikle Fransa Jeoloji Kurumunun on beş günde bir yapılan mesleki toplantılarına, Türkiyedeki araştırmaları ile ilgili bildiriler sunmuş ve ayrıca Paris ilimler Akademisinin toplantılarına katılmış, bildirileri bu kurumlanrın bültenlerinde yayımlanmış, bu sırada, Fransız Coğrafya Kurumu mesleki toplantılarının bazılarında bulunmuş, Uluslararası Jeoloji Kongresine (Cezayir 1952) sözlü iki bildiri ile katılmış, «Türkiyenin Strüktüral Çizgileri» (Les Lignes structurales de la Turquie), Türkiyenin Vertebres fosilli yatakları üzerine Uluslararası Jeoloji Kongresine «Les gisements de Mammiferes et dautres Vertebres fossiles de la Turquie» Geol. International Alger, 1952 başlıklı bir sözlü bildiri ile «Les Lignes structurales de la Turquie» konulu diğer bir sözlü bildiri sunmuştur ki, bunlar kongre yayınları içinde yer almışlardır (1954).

Yalçınlar, Fransanın Massif Central ve Clairmont-Ferrend bölgesinde yapılan üniversitelerarası ekskürsiyonlardan başka 1951-1952 de Fransız Jeoloji Kurumuna üye olduğu gibi, ayrıca Fransız Coğrafyacıları Kurumuna da üye olmuş, mesleki toplantılarına katılmış, bazı meslektaşları ile yakından tanışmış; 1952de Londraya geçerek, ilgili kütüphane, müze ve enstitülerinde bir ay süre ile incelemeler yapmıştır.

İstanbula dönen ve 1952 Kasımında Coğrafya Bölümündeki öğretim üyeliği görevini sürdüren Yalçınlar, fiziki coğrafya, jeomorfoloji ve enerji kaynakları konularında dersler okuturken bir yandan da araştırmalarına ve yayınlarına devam etmiş, özellikle «Review of the Geographical Inst. of the University of Istanbul» adlı yabancı dilde çıkan mesleki derginin hazırlanmasında ve yayınlanmasında katkıda bulunmuştur. Aynı zamanda arazi etüdlerini sürdüren Yalçınlar, araştırmalarını 1952-53 yıllarında «Trakya Serisi» Üzerinde yoğunlaştırmış ve bulduğu çeşitli bitki fosillerine dayanarak bu serinin de Cebeciköy kalkerleri gibi Karbonifer yaşında olduğunu, ancak«Trakya Serisi»nin kontinental karboniferi temsil ettiğini ilk ortaya çıkarmış, Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni ile C.R. de Soc.Geol. Francede yayınlar yapmıştır.

Yalçınlar, bunlara ilaveten, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Direktörlüğünce teklif edilen «Manisa-Akhisar-Foça-Menemen kesiminin 1/100.000 ölçekli Jeolojik Etüdü,. konulu arazi çalışmasını kabul• etmiş, aynı yılın yaz aylarında, Kastamonu Ilgaz Dağları-Sinop yöresinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Coğrafya Kurumunca lise öğretmenleri için düzenlenen coğrafya kursunda hem yöneticilik, hem de kurs öğretim üyeliği yapmış, kurslardaki bu öğretim üyeliği görevi, temmuz ayının ilk yarısında olmak üzere birçok yıllarda devam etmiştir. Bundan başka, 1974-1982 yıllarında Türk Coğrafya Kurumunun ikinci başkanlığını yapmıştır. 1961-1966 yıllarında, ek görevle İstanbul Yüksek öğretmen okulu ve Eğitim Enstitüsünde de dersler vermiştir.

Maden Tetkik Arama Enstitüsü Genel Direktörlüğünce teklif edilen ve her yaz birinde arazi çalışması imkanını bulduğu jeoloj1k etüd bölgeleri şunlardır :

1954 yazında Sivas, Hafik-Zara bölgesi jeolojik etüdü, 1955de Sivas,Yıldızeli-Hafik bölgesi ile Samsun-Bafra ve Çarşamba yöresinde 1/100.000 ölçekli jeolojik harita etüdü, 1961 yılı yazında Ankara, Muğla ve Akşehir yörelerinde 1/100.000 ölçekli jeolojik harita arazi etüdü, 1963 yazında Denizli, Babadağ, Tavas, Muğla yörelerinin 1/100.000 ölçekli jeolojik harita arazi etüdü.

Yalçınlar, 1963de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Fiziki Coğrafya Profesörlüğüne atanmış, 1964 yılı ekim ayında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünün teklifleri üzerine Milli Eğitim Bakanlığınca, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde Dekan olarak görevlendirilmiş, iki yıllık dekanlık görevini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesindeki profesörlük görevine 1966da dönmüş, Batı Almanyanın DAAD kurumu tarafından 3 aylık bursla Almanyaya davet edilmiş, aynı yıl, Edebiyat Fakültesince inceleme ve araştırma yapmak üzere, Avrupa’ya gönderilmiş, özellikle Bonn Üniversitesinin Jeoloji ve Coğrafya Bölümlerinde çalıştıktan sonra 1967 yazı sonunda İstanbula dönmüştür. 1973de İstanbul Edebiyat Fakültesi tarafından görevli olarak, tekrar Avrupa’ya gönderilmiş, Paris Üniversitesi Coğrafya Enstitüsünde Caen Jeomorfoloji Araştırma Merkezinde ve diğer coğrafya enstitülerinde çalışmıştır. 1983 yılında da 1,5 ay Bochum Üniversitesinde araştırma yapmıştır.

1969dan beri «Strüktür ve Yeraltı Kaynakları Coğrafya Kürsüsü»nü yöneten Yalçınlar, aynı zamanda 1971-1973 yıllarında Coğrafya Enstitüsü müdürlüğü de yapmış, Yüksek Öğretim Kurulu kanunu çıktıktan sonra Jeomorfoloji Anabilim Dalı Başkanlığına, sonra da Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanlığına atanmış ve bu son yönetim görevini, yaş haddinden emekliye ayrıldığı 1 Ocak 1984 tarihine kadar devam ettirmiştir. Yalçınlar, binleri aşan lisans öğrencisi, çok sayıda doktora öğrencisi ve doçent yetiştirmiştir. .

Yalçınların emekliye ayrılışı ile ilgili olarak İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümü ve Denizbilimleri ve Coğrafya Enstitüsü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından, 14 Şubat 1984 günü, bir tören yapılmış, bu törende halen öğretim üyeliğine devam eden bazı meslektaşları tarafından Yalçınların uzun yıllar öğretim, yönetim, araştırma yayın faaliyetleri ile coğrafya ve jeoloji bilimlerine yaptığı katkılar belirtilmiştir.

Araştırma ve yayınları

Yalçınların bu mesleki araştırmaları öğrenci iken İstanbul Boğazının batısındaki arazide mezuniyet tezi olarak yaptığı jeomorfolojik incelemeler sırasında başlamış ve emekliye ayrıldığı yıllara kadar sürmüştür. Bundan sonra da sürdüreceği tabiidir. Yalçınların araştırmaları fasılasız devam etmiştir. Araştırmalarının sonuçları, ilk not, makale, kitap halinde ortaya konmuş, ayrıca üyesi olduğu kurumların ve kongrelerin dergi veya kitaplarında bildiriler halinde yayınlanmıştır. Bunları kronolojik olarak, eserlerine ait listede açıkça görmek mümkündür.

1) Üniversitede verdiği derslerle ilgili ders kitapları:

Strüktüral Morfoloji (Strüktüral Jeomorfoloji) cilt I, ikinci baskı 1968, üçüncü baskı 1984 (halen basılmakta) Strüktüral Morfoloji, cilt II, ikinci baskı 1969. Türkiye Jeolojisine Giriş (Paleozoik açıdan, Fransızca özetli) İstanbul 1976. Yalçınlar bu kitabında 45 yıllık araştırma devresinde kendisi tarafından bulunup yaşı tespit edilen fosilli arazilerin özelliklerini belirtmiş, diğer araştırıcıların buluş ve görüşlerine de yer vermiştir. Aynı zamanda, yeni araştırmaları toplayan ve değerlendiren bir eserdir.

2) Türkiyede Prekambriyen ve Paleozoik arazilerle ilgili araştırmalar:

Yalçınlar, yeni arazilerin ve strüktürlerin, coğrafi mevki ve paleocoğrafya şartları bakımından daha eski formasyon ve strüktürlere bağlı olduğunu görerek, araştırmalarını nispeten meçhul kalmış prekambriyen ve yaşı tesbit edilmemiş, eski temel arazi üzerinde yoğunlaştırmış ve tanınmış bilim adamlarınca keşif olarak kabul edilen sonuçlar almıştır. Nitekim 1953-1954de İstanbulun Çengelköy kesiminde eskiden Devoniyen olarak bilinen arazide, graptolitli, trilobitli ve brakiopodlu Silüriyen şistlerinin (ordovisiyen, Silüriyen) bulduğu gibi, daha önce de (1945-1950} İstanbul Cebeciköyde siringopora ve prodüktüslu kireç taşlarının alt Karbonifere ait olduğunu ortaya çıkarmış, bunları örten seriye «Trakya Serisi» adı verilmiş ve Devoniyen yaşında kabul edilmiş şistli ve greli serinin içinde (Cebeciköy, Harem, Üsküdar kesimlerinde) çeşitli bitki fosilleri bularak bunların da Karbonifere ait olduğunu ilk kez ortaya koymuştur.Yalçınların bu buluşu, Paris Üniversitesi Jeoloji Profesörlerinden R Furon tarafından 1953deki kitabında, decouvert (keşif) olarak değerlendirilmiştir. Nitekim bu arazi de eskiden Devoniyen yaşında biliniyordu.

Yalçınlar, Trakyanın Istranca (Yıldız) dağlarında 1956 yılında başladığı incelemeleri sırasında, fosilsiz olarak bilinen ve yaşı tesbit edilemeyen arazide brakiopod (Balaman Köyü batısında) fosilleri bulmuş ve Bonnda tayin ettirerek, bunların alt Karbonifere ait olduğunu ayrıca Demirköy kesiminde bulduğu çeşitli bitki fosillerinin de karasal Karboniferi temsil ettiğini ilk kez ortaya çıkarmıştır. Denizli Babadağ bölgesinde önce 1956 yılında başlayan sonra fasılalarla, 1958, 1961 ve 1963 yıllarında zaman zaman devam eden araştırmaları sırasında, Kadılar, Karcı ve Güvençlik köyleri kesiminde ilk kez eski dendroid graptolitleri (dictyonemalar), trilobit ve krinoidleri bulmak suretiyle, Kambriyen, Ordovisiyen yaşında fillatlı bir seriyi ortaya çıkarmıştır. Yalçınların Babadağdaki bu keşfi sırasında, Babadağın güney ve doğu kesimlerinde fosilli denizel alt Karboniferi, bir de bitki fosilli karasal Karboniferi bulup ortaya çıkardığı görülmektedir.

Saimbeyli-Feke (Orta Toroslarda) kesiminde ı955de incelemelere başlayan Yalçınlar, çok çeşitli ve zengin graptolit, sefalopod ve brakiopod fosilleri bulup bunları ihtiva eden çeşitli verilerin Silüriyene ait olduklarını, ayrıca bu kesimde, denizel ve karasal Karbonifer çizgisinin bulunduğunu ortaya koymuştur. Yalçınların bu keşfini, Sultan dağları (Konya batısında) bölgesindeki graptolitli alt paleozik (Ordovisiyen-Silüriyen) arazisi ile bitki fosilli Karbonifer arazisini bulması takip etmiştir. Nitekim Beyşehirin güneyinde (Bademli) çayın güneyinde (Karamık köyü), Beyşehir doğusunda Şamlar köyü yanında bulduğu dendroid graptolitler, Sultan dağlarının bu kesimlerinde graptolitli alt Paleozik serilerinin mevcut olduklarını ilk kez göstermiştir .

Öte yandan, Yalçınlar, Silifke-Ovacık-Anamur kesiminde eskiden beri Devoniyen ve Karbonifer yaşında olduğu bilinen arazilerde, 1963-1964 ve 1965 yılları yaz mevsimlerinde, çeşitli ve bol graptolit,brakiopod, krinoid ve trilobit ihtiva eden tabaka ve seriler bularak, bunların üst Kambriyen, Ordovisiyen ve Silüriyen yaşlarında olduklarını ilk kez ortaya çıkarmış ve bu eski arazinin çekirdek teşkil ettiği bir Kaledoniyen antiklinalinin mevcut olduğunu, ayrıca bu antiklinalin içinin, erozyonla boşaldığını ortaya çıkarmıştır.

Yalçınlar, 1959da İscehisar (Afyon) mermer tabakalarını incelerken, gri mermerlerde kristalize olmuş gastropod fosilIeri bularak bunların alt Paleozoik (Ordovisiyen-Silüriyen) yaşında olabileceğini ileri sürmüştür.

Yalçınlar, 1963 yazında Amanos dağlarındaki incelemeleri sırasında evvela brakiopod ve trilobit fosilleri bularak alt Paleozoik araz1sini ortaya çıkarmış, 1964 ve 1965de yaptığı araştırmalar sırasında da graptolit, brakiopod, trilobit, krinoid ve sefalopod fosilIeri bularak, Bahçe-Kuşçubeli-Fevzipaşa kesiminde Ordovisiyen ve Silüriyen tabakalarını ortaya çıkarmıştır.

Marmara Adasında mercan, brakiopod ve krinoid içeren kalkerler bulmuş ve bunların Silüriyene ait olduklarını tesbit etmiş, ayrıca adadaki mercanların stromatolitler içerdiğini de ortaya çıkarmıştır. 1968de Gebze yakınında incelemeler yaparken, graptolit, brakiopod, trilobit ve diğer bazı fosiller bularak bunların Silüriyene ait olduklarını göstermiştir.

Yalçınlar, çeşitli bölgelerde bulduğu bu alt Palezoike ait arazilerle, Paleozoik üzerine olan bilgilere katkıda bulunduğu gibi bunların sınırlandırdığı bir kısım eski temel arazinin Prekambriyene ait olabileceklerini de ortaya koymuştur. Aynı şekilde, üst Paleozoik yaşında (özellikle Karbonifer ve Permiyen) araziler de keşfetmiştir ki, bunları da kısaca belirtmek yerinde olur:

Nitekim, Yalçınlar İstanbul bölgesindeki ve Istrancalardaki Karbonifer {denizel ve karasal) tabakalarını keşfettikten sonra, 1953de Manisa-Akhisar-Kınık-Zeytindağ kesiminde Permokarbonifer, Sultan Gağlarında 1956-1970 yılları arasında karasal ve denizel Karbonifer ve Permiyen, 1961de Ankara ve Muğlanın değişik yörelerinde denizel Permiyen, karasal ve denizel Karbonifer arazileri, 1955de Saimbeyli-Feke kesiminde denizel ve karasal Karbonifer tabakaları. Gebzedeki bitki fosilli Karbonifer şist1eri, Çamdağın (Hendek kuzey batısında) Kocadöngel kesimindeki brakiopodlu şistler, Uludağın batı kesiminde (Yiğitali) kalamitesli Devon-Karbonifer şistleri, Amanos dağlarının orta kesimindeki bitki fosi1i şist ve greler, (Karbanifer) balık fosilli siyah şist ve mavi kalkerler (Devoniyen-Karbonifer) keşfetmiştir. Bunlardan başka M.T.A. Enst. hesabına bazı yörelere ait jeolojik etüdler de yapmıştır.

3) Ayrıca 1945-1983 yılları arasında yaptığı araştırmalarda, değişik yörelerde çok sayıda, omurgalı hayvan fosili yatakları da keşfetmiştir. Bunlara ait makale ve notlar, hepsini ilgilendiren yeni bir kitapta yayınlamıştır (Türkiyede Neojen ve Kuaterner Araziler ve Jeomorfolojik Karakterleri, İst. Üniv. Ed. Fak. Yayın No: 2741), Fransızca bir özeti de içeren bu kitaba bol fotoğraflar ve Türkiye vertebre yatakları haritasını gösteren levhalar da eklidir. Kitapta eskiden bulunmuş ve Yalçınlar tarafından yeniden ortaya çıkarılmış bütün yataklar ve bunların içerdiği omurgalı hayvan fosilleri belirtilmiştir. Bu kitabın önsözünde de işaret edildiği gibi, omurgalı fosilleri katlara, tabaka ve seviyelerine oldukça kesin yaş verebiliyor, dolayısı ile, jeomorfolojik şekillerin yaşı da daha ayrıntılı olarak ortaya çıkmış bulunuyor.

4) Yalçınların Fiziki Coğrafya, strüktür (tektonik) ve özellikle jeomorfoloji konusundaki araştırmaları ve yayınları da oldukça fazladır. Eserlerine ait listede göze çarptığı gibi, bu alandaki araştırmaları, daha çok yapısal jeomorfoloji konulu görünüyorsa da, klimatik jeomorfoloji ve tatbiki coğrafya ile ilgili olanları da vardır. Denizel taraçalar üzerine olan makaleleri özellikle dikkat çekicidir.

Yalçınlar, araştırmalarında gözlemlere, coğrafi olaylara ve jeolojik materyallere ve yeniliklere önem vermiş, bunları sabırla ve sürekli olarak arayıp bulmaya gayret etmiştir; yurt içinde ve yurt dışında yapılan kongre kollekyum ve sempozyumlarda yeni buluşlar ve görüşlerle karşılaşmak, aynı zamanda bu gibi bilimsel toplantılara yeni buluş ve görüşler sunmak istemiş, bunda da başarılı olmuştur Bildirileri ile makalelerinin yayınlandığı dergi ve kongre kitapları bu hususu açıkça göstermektedir. Yalçınlar, bulduğu bir kısım fosilleri, yurt içinde ve yurt dışında özellikle Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerindeki uzmanlarına tayin ettirerek, hem kesin sonuç almış, hem de işbirliği yapmıştır.

Yalçınların eserlerinin yayınlandığı bazı bilimsel ve mesleki Qrganlar:

- Türk Coğrafya Kurumu Kongre Kitapları - Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni (Türkçe ve Yabancı dilde) - Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Dergisi (Türkçe ve Yabancı dilde)

- İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Mecmuası (Yabancı dilde ve Türkçe özetli)

- Jeomorfoloji Dergisi (Türkçe ve yabancı dilde)

- Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Dergisi (Türkçe)

- C.R. Sommaire de la Societe Geologique de France (Fransızca)

- Bul. Societe Linneenne de Lyon (Fransa)

- CR. de l Academie des Sciences, Paris.

- Congres Geologique International Alger-1952, C.R. de Congres... Alger-1954.

- VIII. eme Congres International dINQUA, 1969- Paris, II. Pleistocene, Rome, QUATERNARIA (Fransızca ve İtalyanca özetli), 1971.

Prof. Dr. İSMAİL YALÇINLARIN BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve YAYINLARI

1944:İstanbul Boğazı batısında jeomorfolojik araştırmalar(Türkçe ;resume français)Türk Coğr.Der.no.5-6,s.131-135

1946:Une faune de vertebres miocenes aux environs dEşme(Turquie)(Türkçe özetli:Eşme civarında Miosene ait omurgalılar faunası)Rev.Fac.Sci.Univ.İstanbul,Ser.B,XI ,no.2,s.124-130

1946:Manyas havzasının morfolojik etüdü.İst.Üniv.Coğr.Enst.Yay.no.10

1947:Les vertebres fossiles du Miocene dans la vallee du Gediz Superieur (Yukarı Gediz vadisinde Miosene ait vertebre fosilleri) Bul.Soc.Geol.Turquie,I,no.1,s.164-177 (Türkçe;français)

1945:Çanakkale Boğazı civarının jeomorfolojisi üzerine müşahadeler.Türk.Coğr.Der.no.7-8 (resume français)

1948:İstanbul Boğazı ve civarının vadileri hakkında (Surles valles des environs du Bosphore) Ank.Univ.Dil ve Tarih-Coğrafya Fak.Der.Cilt VI,no.1,s.69-72

1949 : İstanbul civarı ve Kocaeli Yarımadasının jeomorfolojisi hakkında notlar. Türk. Jeol. Kur. Bül. Cilt II, no. 1, s. 134-143.

1950: Les vertebres fossiles du Mioceme superieur a lEst de Kayseri-Turquie - (Kayseri doğusunda üst Miosene ait omurgalılar).Rev. Fac. Sci. Univ. İstanbul, Seri. B, XV, no. 3, s. 264-268 (français; Türkçe özetli) .

1951 : Türkiye röliefinde sahre ve strüktür tesirleri (resume français). İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. no. 1, s. 65-66.

1951 : Samsun Bölgesinin bünyesi (La structure de la region de Samsun). İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. no. 2, s. 127-130.

1951 (İZBIRAK, R. ile) : Kayserinin kuzeyinde üst Miosene ait 0murgalılar (Les vertebres du Miocene superieur au Nord de Kayseri). Türk. Jeol. Kur. Bü1. Cilt III, no. I, s. 152-157.

1950-51 : İstanbul civarının Paleozoik arazisine dair yeni müşahadeler (Noluvelles observations sur les terrains paleozoiques des environs dIstanbul). T. Jeol. Kur. BÜ1. Cilt III, no. 1, s. 125-130.

et Mme CHAPUT - 1951 : Un lambeau de calcaires Carboniferes du Nord-Ouest d Istanbul. Comptes Rendus. Ac. Sci t. 232, s. 994-995 Paris.

1951 : Soğanlı-Kaçkar ve Mescit silsilelerinde glasyasyon şekilleri (La glaciation des chaines de Soğanlı-Kaçkar et Mescit Dağı). İst. Univ. Coğr. Ens. Der. no. 2, s.20-55.

1952 : Note preliminaire sur lesgisement de Şarkışla et les autres, gisements de vertebre Miocene de la Turquie Centrale. Soc. Linneenne de Lyon. No. 6, s. 146-149.

1952: Les vertebre fossiles Neogenes de la Turquie occidentale. Bull. de Museum, 2. series, t. XXIV. No. 4, Paris.

et VIRET, J. - 1952 : Synconolophus serridentionoides, nouvelle espece de Mastodonte du Miocene superieure de Turquie. C.R. des Ac. Sc. t.234, s. 870-872, Paris.

1952 : Les gisementset les synconolophus serridentinoides dİstan. buL. c.R. Sommaire de la Soc. Geo1. Fr. no. 12, s. 227-228.

1952-53 : Türkiye bünyesinin ana hatları. İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. no. 3/4, s. 48-62.

1952-53 : Türkiyenin diagonal bölgeleri hakkında ilk notlar. İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. No. 3/4, s. 160-172.

1953 : Nouvelles observations sur la tectonique des regions de Sarıyer-Zekeriyaköy et de Şile (NW de la Turquie). GR. Somm. Sac. Geol. Fr. No. 5, s. 71-72, Paris.

1953: Les couehes du Neogene it vertebres aux pieds du Sultandağları- Sultandağı eteklerinde omurgalılar ihtiva eden Neojen tabakaları. T. Jeol. Kur. Bül. Cilt IV. No. I, s. 117-121 (Türkçe; français).

1953-54 : Manisa Bölgesinin omurgalı Neojen faunası yatakları ve Aşağı Gediz Vadisinin menşei hakkında. İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. No. 5/6, s. 197-204.

1954 : Note sur une faune de vertebres neogenes decouverte a lOuest de Sivas (Turquie Centrale) C.R. Somm. Soc. Geol. Fr. no. 14, S. 359-360, Paris.

1954 : Sur la presence de schistes Carboniferes et de plantes fossiles a lOuest dlstanbul. C.R. Som. Geol. Fr. no. 2, Paris.

1953-54 : Şilede Eosen konglomera ve breşleri üzerindeki falezler. İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. no. 5/6, s. 112-132.

1954 : Sur la presence de formes glaciaires quaternaires au Honaz Dağ et au Bozdağ (W de la Turquie). C.R. Soe. Geol. Fr. no. 13, s. 181-182.

1954 : Sur le regions volcaniques de la Turquies- Review no. 1, .s. 181-182.

1954 : Les lignes struecturales de la Turquie. Cong. Geol. Intern. CR. de la. XIX. session, Alger, Sec. XV. 1952, s. 139-147.

1954 : Les lignes strueturales de la Turquie. Review Geogr. Inst. Univ. İstanbul, no. 1, s. 134-144.

1955: Türkiye iktisadi haritası. İst. Üniv. Coğ. Enst. Yay. : 17 (Duvar haritası).

1955: Recherches structurales et morphologiques dans le Bassin de Riviere de Banaz et aux environs dUşak (Turquie occidentale); Banaz Çayı Havzası ve Uşak civarında bünye ve morfoloji araştırmaları. Rev.Geogr. Turque, XII, no. 13-14.

1955: Recherches structurales et geomorphologiques dans la region crientale de la Mer Noire et au voisinage du Çoruh (Turquie). Review Geogr. Inst. Univ. İst. no, 2, s. 113-132

1955: Notes sur la structure de la region de Sarıyer-Zekeriyakôy (N dIstanbul, Turquie). Review Geogr. Inst. Univ. ıst. no. 2,s. 177-1a2~

1955 : Etudes morphologiques sur la glaciation du Honaz Dağ et de la chaine de Boz-Dağ (Turquie, occidentale). Review Geogr. Inst. Üniv. İst. no. 2, s. 45-56.

1955 ; Akbaba Dağı ve Bor Dağı üzerinde Pleistosen glasyasyon şekilleri. T. Cog. Der. no. 15/16, s. 151-180.

1955 ; Note preliminaire sur les schistes a graptolithes du Silurien decouvertes pres dIstanbul (NW de la Turquie) . Review Geogr. Inst. Univ. İst. no. 2, s. 167-172.

1955 : Doğu Karadeniz Bölgesinde alt Pliosen tabakalarının mevcudiyeti hakkında. T. Coğr. Der. no. 15-16, s. 198-201 (Türkçe; français).

1955 : Note preliminaire sur Ies schistes it. graptolithes du Silurien de Feke au Nord d Adana. İst. Üniv. Coğr. Ens. Yay. No. 18, (Türkçe; français).

1956 : New observation the structure ot the Sultan Dağları and the surroundings of Muğla. (Turkey),Review Ceogr. Inst. Univ. İst. no: 3, s. 62-66.

1956 ; Manisa Mezozoik arazisinde strüktüral ve morfolojik araştırmalar. İst.Üniv. Coğr. Ens.Der. no, 7, s. 31-53.

1958 ; Strüktüral Morfoloji, I. İst. Üniv. Coğ. Enst. Yay. No. 20 (ders kitabı) .

1956 : Sur lexistence de couches fossiliferes du Paleozoique dans la. montagne dAkbabadağ (Turquie). C.R. Somm. Soc. Geol France; Paris.

1956 ; İstanbulda bulunan graptolitli Silur şistleri hakkında, İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. no. 7, s. 156-160.

1957 : Eskişehir-Bilecik arasında morfolojik müşahadeler, T. ,Coğr. Der. no. 17. s. 143-145.

1957 : Manisa Tersiyer serisinde strüktüral ve morfolojik müşahadeler. T. Coğr. Der. no. 17, s. 72-92 (Türkçe; français).

1957 ; Sultan Dağları strüktürü uzerine yeni müşahadeler(Orta Anadolu). İst. Üniv.Coğr. Ens. Der.no.8, s. 102-103.

1957 :Koyu renkli kristalen sahrelerin bazı rölief hususiyetleri hakkında. İst. Üniv. Coğr.Ens. Der. no. 8, s.98-99.

1957 :Tuzlada bulunan fosilli kıyı depoları (Kocaeli). İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. no. 8, s. 100-101

1957 : A propos de larticle de A. Fuat Baykal intitule - Reponce a Qbservation sur la tectonique de la region de Şile» de İ. Yalçınlar. C.R.Somm. Soc. Geol. 1957.

1957 : Muğla şistleri ve mikroorganizmalarına dair ilk not. İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. no. 8, s. 62-64.

1963 : Le massif caledonien de Babadağ et ses couvertures anthracolithiques. M.T.A. Bull. Foreign Edi. no. 60, s. 14-2l.

1958 : Gediz ve Bakırçay vadileri arasında antrakolitik temel. Coğrafi Araştırmalar, Cilt. II, İst. Üniv. Coğr. Ens. Neş. no. 21, s. 31-47.

1958:Samsun Bölgesinin Neojen ve Kuaterner kıyı depoları İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. no. 9, s. 11-21.

1958 : Türkiyede yeni volkanik arazinin bazı morfolojik hususiyetleri. T. Coğr. Der. no. 18-19, s. 118-136 (resume).

1961 : Strüktüral Morfoloji II. İst. Üniv. Coğr. Enst. Yay. No. 29 (ders kitabı)

1958 : Batı Anadoluda bir kubbe strüktürünün mevcudiyeti hakkında. T. Coğr. Der. no. 18-19, s. 160-165.

1959 : Türkiyede bulunan stromatolitheslere ait bir ilk not. İst.Coğr. Ens. Der. no. 10, s. 86-9l.

1959 : Marmara Adasında Stromatholitesli bir Antekambrien sistemi. İst. Üniv. Coğr. Ens. Der no. 10, s. 116-128.

1959: Terrasses marines quaternaires dans la region côtiere de Samsun(N de la Turquie) Rev. Geogr. Inst.Üniv. İstanbul, no. 5, s. 146.

1960: Türkiyede kaledonien masifleri ve morfolojik karakterleri. Türk. Coğr. Derg. no. 20, s. 107-113.

1963: Türkiyede görülen bazı eski aşınım satıhları. İstanbul Üniv. Coğr.Enst. Derg. 7.

1963: Türkiyenin Akdeniz Bölgesinde bulunan Siluriene ait graptolitli seri(Graptolit series belonging to Silurian found in the Mediterranean region of Turkey). Publ. Geogr. Inst. Univ. İstanbul, no.36 (Türkçe; English).

1963: Babadağ Kaledonien masifi ve Antrakolitik örtüleri. M.T.A. Enst. Derg. no. 60, Ankara, s. 14-2l.

1963-64 : Orta Anadoluda jeomorfolojik müşahadeler. Türk Coğr, Derg. XVII-XIX, no. 22-23, Ankara (Türkçe;français).

1964 : Muğla bölgesinde jeomorfolojik araştırmalar. İstanbul Üniv. Coğr. Enst. Derg. no. 14.

1963-64 : Quelques observations sur les regions karstiques de la Turquie. Rev. Geogr. Inst. Univ. İstanbul, no. 9.

1968 : Strüktüral Morfoloji, I., İstanbul Üniv. Coğr. Enst. Yay. no. 24 (ders kitabı, 2. baskı).

1965-68 : Recherches structurales et geomorphologiques dans certains massifs caledoniens de la Turquie. Review Geogr. Inst. Univ. Istanbul, no. 11.

1967 : Türkiyedeki bazı şehirlerin kuruluşu ve gelişmelerinde jeomorfolojik temeller. İst. Coğr. Ens. Der. Cilt VIII.

1967-68 : Amanos dağlarında bir Ordovisien-Silurien faunası. T. Coğr. Der. no. 24-25 (Une faune dOrdovicien - Silurien dans les montagnes d Amanos, Turquie).

1968-69 : Le massif dAnamur et ses caracteres geomorphologiques (Turquie). Review Geogr. Inst. Univ. Istanbul, no. 12.

1968-69 : Observations sur les structures et les formes du relief de IAnatolie occidentale. Review Geogr. Inst. Univ. Istanbul, no. 12.

1969 : Quelpues depôts fossiliferes du Quaternaire observes dans lo Turquie. «Resumes» de communications de VIII eme Cong. Inter. dINQUA, 1969, Paris.

1969 : Strüktüral Morfoloji, II, İkinci baskı (ders kitabı). İst. Üniv. Yay. no. 878, Coğr. Ens. Yay. no. 29, İstanbul.

1969 : Batı Anadolunun strüktür ve rölief şekilleri üzerine müşahadeler. İst. Üniv. Coğr. Ens. Der. Cilt 9, no. 17, s. 69-89.

1971 : Sultandağları ve Beyşehir Bölgesinde graptolitli alt Paleozoik tabakaları. Jeomorfoloji Dergisi, Yıl 3, no. 3, s. 33-37, Ankara (Türkçe; resume).

1970-71 : Structures geologiques de la chaine du Taurus dans la region de Feke-Saimbeyli. Review Geogr. Inst. Univ. İstanbul, no. 13, s. 55-56, İstanbul.

1971 : Observations geologiques dans lAnatolie Centrale. Review Geogr. İnst. İstanbul, no. 13, s. 141-156.

1971 : Sur quelques depôts quaternaires fossiliferes en Turquie VIII. Congres INQUA, Les niveaux Marins Quaternaires, ll. Pleistocene, Rome, QUATERNARIA, p. 211-215 (resume en italie),

1972-73 : Structures geologiques fondamentales de lAnatolie orientale. Review of the Geogr. Inst. Univ. Istanbul, no. 14, p. 25-41.

1972-73 : Volcan eteint de Nemrut et sa caldeira. Review of the Geogr. Inst. Univ. Istanbul, no. 14, p. 203-212.

1971-72 : Sultandağları, Eber ve Akşehir gölleri bölgesinde jeolojik ve jeomorfolojik müşahadeler. İ. Üniv. Coğrafya Enst. Dergisi, no. 18-19 (Dr. İ. Atalay ile birlikte).

1971-72 : Doğu Anadolunun jeolojik temel strüktürleri. İ. Üniv.Coğrafya Enst.Derg.no.18-19

1971-72 : Nemrut sönmüş volkanı ve kalderası (Doğu Anadolu). İ. Üniv.Coğr. Enst. no. 18-19.

1973: Türkiyenin Prekambriyen, Kambriyen, Ordovisiyen ve Siluriyen arazileri. İst. Üniv. Ede. Fakültesinin Cumhuriyetin 50. Yılına armağanı, İstanbul, s. 187-202.

1973: Toros silsilesinde bulunan Trilobit, Graptolit ve Acrotheleli Alt paleozoik arazileri (Terrains paleozoiques inferieur a Acrotheles la chaine du Taurus). Jeomorfoloji Dergisi, no. 5, Ankara.

1973: Observations sur la Faune du Primaire ancien dans la region mediterraneen de la Turquie (Türkiyenin Akdeniz bölgesinde bulunan Alt Paleozoik faunası üzerinde müşahadeler). Türk Jeol. Kur.Bül.XVI, no. 1.

1974-1976: Quelques formations a vertebres neogenes decote vertes en Turquie et leurs caracteres geomorphologiques. Rev Geogr.İns.Univ. İstanbul, no. 15, s. 29-36.

1976:Türkiye jeolojisine giriş (Paleozoik açısından), «Introduction a la geologie de la Turquie» (Au point de vue du Paleozoique). İstanbul Üniv.. Edebiyat Fakültesi yay. no. 2089, Coğr. Enst. yay. no. 87.

1977-1978: Geomorphologie structurale de la Turquie. Rev. Georgr. Inst.Univ.İstanbul, no. 16.

1983: Türkiyede Neojen ve Kuaterner omurgalı araziler ve jeomorfolojik karakterleri (Fransızca özetli/resume). İst. Üniv. Ed. Fak.Yay.No:2741

Kaynak

SÖZER N.A.,1985,Prof.Dr.İsmail Yalçınların meslek yaşamı ve Türkiye jeolojisi ile fiziki coğrafyasına katkıları, Ege Coğ. Der. No:3, s. 1-15

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.