İtü Güneş Arabası Ekibi

Kısaca: 2004 yılında İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından kurulan İTÜ Güneş Arabası Ekibi (İTÜ GAE), üniversite–sanayi–öğrenci üçgenini güçlendirmeyi, bu süreçte de alternatif enerji kaynaklarının önemini vurgulayarak güneş enerjisine dikkat çekmeyi kendine hedef edinmiştir.İTÜ-GAE, Türkiye’de ilk defa düzenlenmiş güneş arabaları yarışı olan TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı 2005 için çalışmalara başlamış ve ilk aracı olan ARIBA I’i üretmiştir. ...devamı ☟

2004 yılında İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından kurulan İTÜ Güneş Arabası Ekibi (İTÜ GAE), üniversite–sanayi–öğrenci üçgenini güçlendirmeyi, bu süreçte de alternatif enerji kaynaklarının önemini vurgulayarak güneş enerjisine dikkat çekmeyi kendine hedef edinmiştir. İTÜ-GAE, Türkiye’de ilk defa düzenlenmiş güneş arabaları yarışı olan TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı 2005 için çalışmalara başlamış ve ilk aracı olan ARIBA I’i üretmiştir. Bunu takip eden yıllarda sırası ile 2006 yılında ARIBA II, 2007 yılında ARIBA III, 2009 yılında ARIBA IV ve 2011 yılında ARIBA V adlı araçları tasarlayarak üretmiştir. İTÜ GAE, ARIBA adını verdiği bu projeler serisi sayesinde teori ile uygulamayı birleştirerek alınan eğitimin kalitesini artıracağını kanıtlamıştır.

İTÜ Güneş Arabası Ekibi Kimdir?

İTÜ GAE 2004 yılında elektrik mühendisliği öğrencileri tarafından kurulmuş ve zamanla makina, kontrol, elektronik, metalurji ve malzeme gibi birçok mühendislik dalını da içine alarak multidisipliner bir yapı elde etmiştir. Kurulduğu yıldan itibaren 5 Arıba’yı hem tasarlayan hem de üreten ekip, eski üyelerden aldığı bilgi ve tecrübeler doğrultusunda kullandıkları teknolojiyi her Arıba’da bir üst noktaya taşımışlardır. Ekip günümüzde mekanik, elektrik, malzeme ve organizasyon şeklinde dört ana gruptan oluşmuştur.

Tarihçe

TÜBİTAK’ın yaptığı çağrı üzerine 2004’te ARIBA I’in tasarımına başlayan ekibimiz 2005 senesinde aracın üretimini tamamlayarak Türkiye’de ilk defa düzenlenen TÜBİTAK Formula G 2005 yarışına katılmıştır. Arıba I bazı teknik aksaklılar sebebiyle yarışı tamamlayamamıştır. İlk yarıştan elde edilen bilgi ve birikimlerle çalışmalarını hızlandıran ekibimiz 2006 senesinde Arıba II’yi üreterek iki aracıyla birlikte TÜBİTAK Formula G 2006’ya katılmış ve Arıba I ile birincilik Arıba II ile ikincilik ödülü elde edilmiştir. 2007 senesine gelndiğinde daha hafif bir araba üretmek amacıyla çalışmalarına başlayan ekibimiz Arıba III’ü tasarlamış ve üretmiştir. Her iki araçla birlikte TÜBİTAK Formula G 2007’ye katılan ekibimiz Arıba III ile birincilik ve Arıba II ile ikincilik kürsüsüne oturarak başarısını pekiştirmiştir. 2008 senesinde Arıba II ve Arıba III ile tekrar yarışa katılan ekibimiz birincilik ve ikinciği elinden bırakmayarak kırılması zor bir rekora imza atmış ve üç sene üst üste duble yapan ilk ve tek ekip olmuştur. Hedeflerini büyülterek rotasını uluslararası platforma çeviren ekibimiz çalışmalarını tamamen World Solar Challenge’a yönelik sürdüren 1 senelik bir tasarım aşamasından sonra Arıba IV’ü üretti. Katıldığı ilk uluslar arası yarışta en iyi yeni katılımcı ödülünü almayı başaran ekibimiz yapmış olduğu mühendislik çalışmalarını dünya çapındada da teyit etmiş oldu.2009 senesinde edindiği deneyimlerle çok daha hızlı, çok daha verimli ve çok daha hafif bir araba yapacağına inanan ekibimiz 8 aylık bir tasarım sürecinin ardından , üretime geçerek 2011 senesinde Arıba V i tamamlamıştır. Lojistik konusunda yaşadığı sıkıntılardan dolayı World Solar Challenge 2011’e katılamayan ekibimiz aracını Tübitak Formula-G 2012 de yarıştırma kararı almıştır.Hem Arıba V’i pist yarışında test etme imkanı bulan hemde yarış tecrübesi kazanan ekibimiz aynı zamanda 3.lük ve En İyi Tasarım ödülünü almıştır.

Araçlar

ARIba I

2004 senesinde Tübitak'ın yapmış olduğu çağrı üzerine kurulan İTÜ Güneş Arabası Ekibi'nin ilk aracıdır. 2004 senesinde başlanan tasarım çalışmaları 2005 senesinde tamamlanmış ve ARIBA I üretilmiştir. İlk defa güneş enerjisi ile çalışan bir elektrikli araba yapan ekibimiz, ilk yarışına da ARIBA I ile 2005 senesinde İstanbul Park'ta katılmıştır. 2006 senesine gelindiğinde ise tekrar Tübitak Formula-G 2006 'a katılan ARIBA I, diğer güneş arabalarına göre çok üstün bir performans sergileyerek 1. olmuş ve İTÜ'yü en iyi şekilde temsil etmiştir. ARIBA I şuanda İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Makinaları Laboratuarı'nda sergilenmektedir.

ARIba II

İTÜ Güneş Arabası Ekibi, 2005 senesinde edindiği tecrübe ile daha iyi bir araba yaparak Tübitak Formula-G yarışlarında 1.lik kürsüsünün yanında 2. liği de elde edebilmek için ARIBA II’yi tasarladı ve üretti. Her iki aracıyla da başarılı bir yarış geçiren ekibimiz bitiş çizgisine 1. ve 2. olarak girmeyi başardı. ARIBA I tur sayısı 30 en iyi tur zamanı 2:42.872 . ARIBA II tur sayısı 28 en iyi tur zamanı 2:53.037 . ARIBA II şuanda Motorlar ve Taşıtlar Laboratuarı girişinde sergilenmektedir.

ARIba III

2007 yılında üretilen İTÜRA (ARIBA III) ile ekibimiz, Ankara‘da yapılan Formula G 2007 yarışında ilk sırayı aldı. Aynı yarışta ARIBA II ile de ikinci olan ekibimiz ilk sıralardaki yerini yine kimseye kaptırmamış oldu. Sene 2008 te ise İzmir’de yapılan Formula G 2008 yarışında da tarih tekerrür etti ve araçlarımız ilk iki sırayı kimseye bırakmadı. İTÜRA (ARIBA III) tur sayısı 30 en iyi tur zamanı1:53.881. ARIBA II ,tur sayısı 30, en iyi tur zamanı 1:55.578

ARIba IV

Türkiye yarışlarında 3 sene boyunca 1. ve 2. sırasını kimseye bırakmayan ekibimiz hedeflerini büyülterek rotasını uluslararası platforma çevirmiştir. Çalışmalarını tamamen World Solar Challenge’a yönelik sürdüren ekibimiz 1 senelik bir tasarım aşamasından sonra Arıba IV’ü üretmiştir.Arıba IV ile katıldığı ilk uluslar arası yarışta "The Best NewCommer Award" almayı başaran ekibimiz yapmış olduğu mühendislik çalışmalarını dünya çapında da da teyit etmiştir.

ARIba V

2010 yılında tasarımına başlanan ARIBA V yoğun bir tasarım ve üretim sürecinin ardından 2011 Eylül ayında tamamlanmıştır. World Solar Challange 2011 için tasarlanan ARIBA V ekibimizin yaşamış olduğu bazı finansal problemlerden ötürü iddialı olduğu WSC 2011 e katılamamıştır. Üretmiş olduğu araca güvenen ve bunu test etmek isteyen ekibimiz 3 senelik bir aranın ardından Türkiye'de düzenlenen Tübitak Formula-G yarışına katılma kararı almıştır. Formula-G 2012 Yarışları'nda 2 ödül birden alan ARIBA V kendisini ulusal yarışlarda ispatlamıştır . Yarı finalden birincilikle çıkan ekibimiz, final yarışında ise bazı aksaklıklardan ötürü 3. lüğü elde etmiştir.Ayrıca, ARIBA V Tübitak tarafından Formula-G yarışlarında araçların mühendislik ve teknik kapasitelerini ölçen ödül olan 'En İyi Mühendislik Tasarımı' ödülünü de layık görülmüştür.

ARIba VI

2013 yarışı için hazırlanmakta olan araçtır. Yapım aşamasındadır.

Yarışlar

* Tübitak Formula-G * World Solar Challenge Etkinlikler *İstanbul Tasarım Haftası (12–19 Eylül 2006) *WİN Fuarı (08–11 Mart 2007) *Alternatif Enerjiler (13–15 Nisan 2007) *Hannover Sanayi Fuarı (16–20 Nisan 2007) *Autoshow Fuarı (10-19 Ekim 2008) *Cebit Euroasia (7-12 Ekim 2008) *Güneş Enerjisi Fuarı (26 Şubat-1 Mart 2009) *Autoshow Fuarı (29 Ekim-7 Kasım 2010) *Solarex Fuarı (12-14 Nisan 2012) *Kompoist Fuarı (24-26 Mayıs 2012) *WIN Fuarı (02-05 Şubat 2012) *Müsiad Fuarı (11-14 Ekim 2012) == Ekibe katılım ve destek Yeni üye alımı Ekip üyesi olabilmek için İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi veya kayıtlı üyesi olma ön şartı aranır. Ekibe katılmak isteyen kimseler ekibin ana sayfasından ekip ile iletişime geçebilirler. Üyeler ilgilendikleri konular üzerine özgürce yoğunlaşma, sanayinin işleyişini gözlemleme, teorik bilgilerini pekiştirme fırsatı yakalarlar.

Ekibi desteklemek

Ekibi desteklemek

ya da daha yakından tanımak isteyen kişiler, kurum veya kuruluşlar ekibin web sayfası olan [1] adresini kullanarak ekip ile iletişime geçebilirler. Ayrıca site üzerinde bulunan güneş gözesi diğer adıyla güneş pili için alım linkine tıklayarak göze satın alabilir, böylelikle ekibe destek olabilirler. == İletişim Adres: İTÜ Ayazağa Kampüsü Motorlar ve Taşıtlar Binası Maslak İstanbul, Web adresi: http://www.itugae.com/ Dış bağlantılar == * İTÜ Güneş Arabası Ekibi * İTÜ Güneş Arabası Ekibi twitter adresi * İTÜ Güneş Arabası Ekibi facebook adresi * Tübitak Formula-g yarışı resmi sitesi * World Solar Challenge yarışı resmi sitesi

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.