İzedebiyat

Kısaca: Türkçe`de gerçek anlamda yaratılan ilk amatör edebiyat platformu. Açılış tarihi 10 Aralık, 1999`dur. Katılımın amatör/profesyonel ürün veren tüm edebiyatçı ve edebiyat-severlere açık olmasıyla ve tamamen ücretsiz olması nedeniyle, hâlâ dünyadaki sayılı büyük edebiyat platformlarından biri olarak gösterilmektedir. ...devamı ☟

}

Türkçe`de gerçek anlamda yaratılan ilk amatör edebiyat platformu. Açılış tarihi 10 Aralık, 1999`dur. Katılımın amatör/profesyonel ürün veren tüm edebiyatçı ve edebiyat-severlere açık olmasıyla ve tamamen ücretsiz olması nedeniyle, hala dünyadaki sayılı büyük edebiyat platformlarından biri olarak gösterilmektedir. 2004 yılında topluluk kategorisinde Microsoft tarafından verilen Altın Örümcek ödülünü almıştır. Sitenin büyüme konusunda gösterdiği başarıda editörlerin en başta belirlediği Yayın İlkeleri`nin payı büyüktür. Bu yayın ilkeleri büyümenin ancak kaliteden ödün verilmediği sürece sağlıklı bir süreç olduğunu belirtmektedir.

İzEdebiyat`ta yazılar, editörlerin belirlediği bir yayın anlayışına göre seçilmediği için site kurulduğundan bu yana her tür bakış açısı, felsefe ve siyasi anlayışı tek bir çatı altında barındırmayı başarmıştır. Gelen yazılar sadece genel bir Yayın İlkeleri belgesinde yer alan nesnel değerlere uyup uymadığına göre denetlenmektedir ve sitede çalışan editörlerin görevleri sadece bu temel yayın ilkelerini gözetmektir. Bu yüzdenzaman içinde, başka sitelerde olduğu gibi, İzEdebiyat`ta eşitliksiz ve çoğu kez siteye zarar veren bir editör oligarşisi oluşmamıştır. Editörlerin görevleri kesin hatlarla çizilmiştir ve göreceli olarak yazarlara oranla daha az hakka sahiptirler. İzEdebiyat`ın kurucuları Diren Yardımlı ve Kıvanç Altınkeski, her ikisi de yayın ve edebiyat dünyasında yıllardır çalışmıştır ve siteyi kurarken edindikleri deneyimlerden sık sık yararlanmışlardır.

İzEdebiyat 2005 Ekim ayında 4503 yazar ve 45.800 yazıyla hizmetine devam etmektedir. Radikal Kitap ekinde, bir defa kapak konusu olmak üzere, üç defa konu edilmiştir. Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde de site üzerine değerlendirmeler çıkmıştır. Yazarlardan bir çoğunun İzEdebiyat`a katıldıktan sonra kitapları yayınlanmıştır ve birçok yazar da ulusal/yöresel çaplarda edebiyat ödülleriyle onurlandırılmıştır.

2003 yılında yayınlanan e-debiyat Yıllığı ise sitenin kendi olanaklarıyla yayınladığı ilk kitaptır ve yurt çapında satmıştır, hala online kitabevlerinde satılmaktadır. Site yönetimi gelecekte benzer projelere hız vereceklerini söylemektedir.

Radikal gazetesinde İzEdebiyat`ın konu edildiği bir haber:

Üç yılda bin beş yüz yazar Bu tartışmalı amacı iddialı bir şekilde ortaya koyan ve şu anda en dikkat çeken sitelerden ilki `www.izedebiyat.com` adresinden yayın yapan bir web sitesi. Üç yıl önce açılan ve şu anda bin beş yüz yazara ait on üç bin sekiz yüz ürüne sahip olan bu hakikaten büyük siteyi üç yıl içinde yaklaşık yedi yüz bin okur ziyaret etmiş. Bu azımsanmayacak rakamları verdikten sonra sitenin içeriğine geçebilirim. İzedebiyat`ta şiir, roman, öykü, deneme, eleştiri, inceleme türlerinde yazılmış eserler gerçekten herhangi bir editörün kararı olmaksızın yayımlanıyor. Ama elbette bu özgürlüğün de bazı kuralları var. Bu sitede yazılarını yayımlatmak isteyenler İzedebiyat editörlerinin de özellikle belirttiği gibi, yazılarının sanatsal eserde beklenilen evrenselliğe ve nesnelliğe sahip olduğundan emin, geniş bir okur kitlesinin karşısında olduklarının farkında olmalılar. Gönderilen metnin her türü için ayrı ayrı yayın ilkeleri olan site editörleri yalnızca bir metnin bu ilkelere uyup uymadığı konusunda karar veriyorlar. Geçtiğimiz Kasım ayında yine yazarların isteğine göre belirlenen çalışma sonucu bir edebiyat yıllığı yayımlayan İzedebiyat, yayınevi olma yolunda da ilerliyor. `2003 E-Edebiyat Yıllığı` adı altında piyasaya sürülen bu kitapta sitede yazıları yayımlanan iki yüz elli yazar yer buluyor. İzedebiyat editörleri bu `yıllık`ı bundan böyle her yıl hazırlayacaklarını belirtiyorlar.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.