İç Mimarlar Odası

Kısaca: TMMOB ...devamı ☟

TMMOB İçmimarlar Odası etkinliklerine 1954 yılında dernek olarak başlamıştır. 1976 yılında oda durumuna geçmiştir. Dünya`da oda durumuna geçen ilk içmimarlık meslek kuruluşudur.

Anayasamızın 135. Maddesine istinaden, 7303 sayılı yasa ve 66 ile 85 no`lu kanun hükmünde kararnamelerle değişik 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) kanunu`nun (ek: 1) 2/a maddesine istinaden ihtisas kolu belirlenerek İçmimarlar Odası kurulmuştur. Bu itibarla İçmimarlar Odası, içmimarları içinde toplayan TMMOB örgütlüğü içindeki 23 odadan birisi olarak, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde bir Meslek kuruluşudur.

İçmimarlar odası, 1954 yılında dernek olarak faaliyetlerine başlamış, 1976 yılında Oda statüsüne geçmiş olup, dünyada Oda statüsüne geçen ilk içmimarlık meslek kuruluşlarından biridir. Ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nde 32 Üniversitede 1700`e yakın öğrenci, içmimar olarak yetiştirilmek üzere, bu bölümlere alınmaktadır.

Aldıkları eğitim gereği içmimarların uygulama alanları yapıların içerisidir. Yapı söz konusu olunca da içmimarlıktan başka; jeoloji, inşaat, elektrik, makine mühendislikleri, mimarlık ve peyzaj mimarlığı disiplinleri yapıda bir arada çalışırlar

Türkiye`de son zamanlarda yaşanan deprem felaketleri, yapıya verilmesi gereken önemi bir daha ortaya koymuştur. Bina çökmelerinin çoğunun, bilgisizce yapılan müdahalelerden ya da uygun ve yeterli malzeme kullanılmamasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.

Kalkınma aşamasında bulunan ülkemizde, kültürel ve ekonomik gelişmenin gerektirdiği dinamikler doğrultusunda, ihtisaslaşmış içmimarlara ve içmimarlık hizmetlerine duyulan gereksinim giderek belirginleşmektedir.

Sürükleyici özelliğiyle ülkemiz ekonomisinde en büyük dinamizmi yaratan sektörlerden birini inşaat sektörü oluşturmaktadır. Bir yapının maliyetinde en büyük payı: kaba inşaattan sonra yapılan (ve içmimarlık alanı içinde değerlendirilmesi gereken) ince yapı ve içmimari uygulamalar almaktadır.

Ne yazık ki bugün uygulamada içmimarlık hizmetleri şartı aranmadığı için, ülkemiz ve ülkemiz insanı için önem verilen bu imalatlar; eğitimsiz, yetersiz ve yetkisiz kişilerce denetimden uzak ve asgari standartlara uyulmaksızın yapılmaktadır. Proje müellifi veya teknik uygulama sorumluları mimarlar da, İskan Ruhsatı veren belediyeler de kontrolden uzak kalmaktadırlar. Bu nedenle, vatandaşlarımız konut sektöründe ödedikleri paralarının karşılığı sayılamayacak nitelikte kalitesiz malzeme ve teknik şartlara uygun olmayan imalatlara para ödemek ve içinde yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Bu yüzden konut alan kişi çoğunlukla bu konutun iç hacimlerini tekrar yenilemek zorunda kalmaktadır. Bu durum ülkenin doğal kaynakları, iş gücü ve enerjisinin bilinçsizce harcanmasına ve de maliyetlerin artmasına sebep olmaktadır.

İÇMİMARLARIN HİZMET VE ÇALIŞMA ALANLARI:

İçmimar; mekan organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile yetiştirilir. Bir meslek adamı olarak insan- ekipman - mekan sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ile ele alarak yeniden günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır. Kullanıcının zevki, istekleri, fiziksel ve ruhsal özellikleri doğrultusunda işlevsel mekanlar tasarlar. Malzeme ve teknoloji alanındaki gelişmeleri mekana uygular. İçmimarların çalışma alanlarını en genel ifadesiyle altı grupta toplamak olasıdır. Bunlar; l- Mekan tasarımında ilk araştırmalardan, etütlerden uygulamanın bitimine kadarki (karar verme-uygulama) sürecini gerçekleştiren ekip içinde yer alır. Çalışmanın bu aşamasında mekanın temel işlevine uygun program verilerinden yola çıkarak rasyonel ve uyumlu mekan boyutlarını ve ekipman konularını araştırır, belirler. Mekana özgü ekipmanların elde edilen boyut ve özelliklerine göre özgün tasarımını yapar.

2- Yapımı tamamlanmış veya eski işlevi dışında yeni işlev kazandırılacak yapıların iç mekanlarında ön görülen yeni işlevi; insanın yaşam ve davranış biçimlerine göre çözümler, düzenler, bu düzenleme süreci içinde iç mekanda yer alacak öğelerin (Mekan ve donatı elemanlarına ilişkin biçim, renk, doku ve ışıklandırma, yüzey kaplamaları, kumaş vb.) tasarlar. Özellikle büyük ve kamusal yapıların (tiyatro, konser salonu, oteller, sinema salonları, alışveriş merkezleri vb.) büro, mağaza gibi işyerlerinin ve konutların iç mekan sorunlarını çözer, tasarlar ve düzenler.

3- Endüstri içinde; özgün mobilya tasarımcısı olarak yer alır, mobilya tasarımında ve üretiminde işlev, boyut, malzeme, biçim ve benzeri sorunların yanı sıra hammaddeyi ve ülke teknolojisinin olanaklarını, ülke ekonomisinin yararları doğrultusunda kullanmak suretiyle çağdaş özgün, ihracatı arttırıcı, endüstriyi özendirici tasarımlar yapar ve üretimlerini gerçekleştirir.

4- Mekanlarda uygulanan, ince yapı malzemeleri ve donatı elemanları tasarımcısı olarak ve üretimlerin denetiminde görev alır. Çeşitli yapı malzemeleri (kapı, merdiven, çeşitli doğrama, tavan - yer ve duvar kaplaması, mermer, fayans, seramik, sabit ve hareketli mobilya ile ıslak hacimlerde banyo ve mutfakların donatı elemanları vb.) gereksinimlerini karşılayacak şekilde tanım, sınıflandırma, standart, özel veriler, üretim yöntemleri ve kullanım alanlarına göre tasarımlarını yapar ve çeşitli sistemler içinde uygular.

5- Çevre tasarımcısı olarak görev alır; Kent içi veya turizm beldeleri için park, bahçe, sergi, eğlence ve piknik alanları düzenler. Bu alanlara özgü kent içi mobilya tasarımları yapar.

6- Röleve - Restorasyon hizmetleri; "Kültür Kalıtları"nın ya da tarihi eser olarak belirlenmiş eski yapıların korunması için gerekli olan temel ilkeler ve yasaların ışığında, çeşitli uygulamalar yapar ve geleneksel sanatımızla kültürümüzün tanıtılmasına aracı olur.

İÇMİMAR GEREKSİNİMİ:

Ülkemizde hızlı nüfus artışına paralel olarak, yılda yaklaşık 600.000 konut için yapı ruhsatı verilmektedir. Turizm sektöründe ise; bir yandan yaz turizmine ait yapılanma sürerken, doğa turizmi, termal turizm gibi yeni turizm sahaları açılmaktadır. Yapılmış turizm yapıları da ortalama beş yılda bir yenilenme gereksinimiyle karşı karşıyadır.

Mağazacılık alanında; markalı malların satışı için özel mekanlar, hipermarketler ve büyük mağaza anlayışı giderek, farklı mekan gereksinimlerini ortaya çıkartmıştır.

Özelleşen bankalarda yeni imaj değişiklikleri yurt içindeki bütün banka şubelerine de yansımıştır. İnsan yaşamına giren bilgisayarla birlikte, kullanıma yönelik donatı elemanlarının da yeniden şekillendirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bunların yanı sıra inşaat sektörümüzün uluslararası uygulamalarda yer almasıyla, bu konuda çalışanlara yurt dışında yeni iş sahaları açılmıştır.

Yapı Sigortası ülkemizin gündemindedir. Yapıların nitelikleri, dayanıklılığı, seçilen malzemenin doğruluğu ve tekniğine uygunluğu sigorta şirketlerinin garantisi altına girecektir.

Bütün bu tasarım uygulama ve denetim süreçlerinde mimar, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, makine mühendisi gibi, içmimar da yer almalıdır. İhtisaslaşma, örgütlenme ve ihtisaslar arası işbirliği, toplumların sosyo-ekonomik gelişmesine bağlı olan kaçınılmaz bir olgudur.

Eğitimde, meslek-endüstri bütünleşmesini sağlayacak tüm düzenleme ve gelişimlere fırsat tanımak ve olanak sağlamak gerekir. Farklı ihtisaslaşmalara sahip meslek adamlarının birbirlerinin yetki ve yeteneklerine inanarak iş ve güç birliğine yönelmeleri en doğru yol olacaktır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Ulusal Mimarlık Ödülleri
2 yıl önce

Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında...

Erken Cumhuriyet Dönemi'ndeki yabancı mimarlar
2 yıl önce

Tümer (1998). Cumhuriyet Döneminde Yabancı Mimarlar Sorunu: 1920'lerden 1950'lere. İzmir: Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yayınları. Erişim tarihi: 21 Kasım...

Peyzaj Mimarları Odası
2 yıl önce

girilmiştir. Bugün, Peyzaj Mimarları Odası; 6235 (7303) sayılı yasa hükümlerine göre TMMOB topluluğu içinde kurulan ve Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını...

Peyzaj Mimarları Odası, 1966, 1994, Ankara, Peyzaj, TMMOB
Kimya Mühendisleri Odası
6 yıl önce

Mühendisleri Odası. 16 Ekim 2014. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020.  ^ "AMAÇ". TMMOB Kimya Mühendisleri Odası. 2008...

Kimya Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Fizik Mühendisleri Odası, Gemi Makina İşletme Mühendisleri Odası, Gemi Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası
Royal Institute of British Architects
6 yıl önce

Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü), Birleşik Krallık’ta yer alan mimarlar odasıdır. Orijinal ismi Londra’daki Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü...

Bilgisayar Mühendisleri Odası
6 yıl önce

Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) 24 Mart 2012 tarihinde Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 43. Olağan Genel Kurulu ve 2 Haziran 2012 tarihinde TMMOB...

Petrol Mühendisleri Odası
2 yıl önce

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Petrol Mühendisleri Odası, yurt içinde ve dışında, Petrol Mühendisliği ile Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği öğretimi...

Petrol Mühendisleri Odası, 1970, Ankara, Elektrik Mühendisleri Odası, Fizik Mühendisleri Odası, Gemi Makina İşletme Mühendisleri Odası, Gemi Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası
Doğan Hasol
6 yıl önce

Üniversite’deki asistanlığının yanı sıra Mimarlar Odası'nın dergisi Mimarlık'ın yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Mimarlar Odası yönetim kurullarında çeşitli görevler...

Doğan Hasol, 1968, 1978, 1980, 1989, 1990, 1992, Fransızca, Galatasaray Lisesi, Mimarlar Odası, Türkçe