İcadiye, Üsküdar

İcadiye, İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı mahallelerden biridir. Kendisiyle aynı adı taşıyan İcadiye Tepesi üzerinde kurulu olan semtin komşuları kuzeyde Kuzguncuk, doğuda Altunizade, güneyde Selamiali ve batıda Sultantepe mahalleleridir. Yerleşim alanlarının çoğunlukta olduğu bir mahalledir. Semt Osmanlı döneminden kalma bazı tarihî yapılara da ev sahipliği yapmaktadır. Fethi Paşa Korusu, bu mahalle sınırları içerisindedir. 30.000 üzeri bir nüfusa sahiptir.

Mahallenin adı Arapça kökenli icat (Türkçe: Buluş) sözcüğünden gelmektedir. Semtin bu adı almasının nedeni Ermeni kökenli Kayserili Serkis Kalfa'nın kendi icat ettiği basma makinelerini buradaki imalathanelerde üretmesidir.

Osmanlı döneminde İcadiye Tepesi'nde bulunan önemli kaynaklarla Üsküdar'ın merkezine su sağlanırdı. Günümüzde İskele Camii olarak da adlandırılan Mihrimah Sultan Camii'ne bu tepeden su getirmek için 1547 yılında Mihrimah Sultan Su Hattı inşa edilmiştir. Daha sonra 1646'da Sultantepe'deki çeşmelere ve Abdi Efendi Camii'ne su sağlamak için de Arslan Ağa Su Hattı yapılmıştır.

Mahallede İcadiye Dağ Hamamı adında bir de tarihî Türk hamamı bulunmaktadır. Bu hamam 1854 yılında dönemin Şeyh-ül İslam'ı Arif Hikmet Beyefendi tarafından inşa ettirilmiştir. Mahalle, Anadolu Yakası'ndaki stratejik konumu nedeniyle Osmanlı döneminde Arapzade Kulesi ve Ayarcıbaşı Kulesi adlarında iki yangın kulesine ev sahipliği yapmaktaydı.

Özbekler Tekkesi Bu Mahalle Sınırları İçinde Bulunmaktadır.

Mahallede Hacı Mehmet Ali Öztürk Camii ve Hacı Osmanağlu Camii adlarında iki cami vardır. İcadiye İlköğretim Okulu, Özel Nersesyan Yermonyan Ermeni Ana ve İlköğretim Okulu (2000-2001 öğretim yılında hiç öğrencisi kalmamıştır) ve Fuat Baymur İlköğretim Okulu, İcadiye Elementary School, ve Üsküdar Lisesi de mahalledeki eğitim kurumlarıdır.

İcadiye Mahallesinde Adım Başı Bayan Kuaförü , Emlak dükkanları ve Oto Galeri'leri Bulunmaktadır. Ayrıca Mahalle içerisinde önemli yere sahip olan İcadiye Spor kulübü Tesisleri ve Lokali bulunmaktadır. Mahalle Kültürünün günümüzde halen yaşatıldığı ender mahallerden biridir. Mahalle halkının birbirleriyle olan bağları sıkı sıkıyadır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.