J. Kenneth Galbraith

Kısaca: J. Kenneth Galbraith Amerikalı iktisat profesörü. Kanada’da 1908 yılında doğdu. Toronto Üniversitesini bitirdi. Ekonomi mastırını Kaliforniya, Berkeley ve Harvard Üniversitesinde yapan Galbraith’in iyi bir kariyeri vardır. Mastırı yaptığı esnada ABD vatandaşı oldu. ABD’de 1960 Cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyasında John F.Kennedy’ye iktisat müşavirliği yaptı. Amerika ve Hindistan hükümetlerinin iktisat politikaları şekillendirilirken fikirlerine baş vuruldu. Amerika’nın Yeni Delhi büyük ...devamı ☟

J. Kenneth Galbraith Amerikalı iktisat profesörü. Kanada’da 1908 yılında doğdu. Toronto Üniversitesini bitirdi. Ekonomi mastırını Kaliforniya, Berkeley ve Harvard Üniversitesinde yapan Galbraith’in iyi bir kariyeri vardır. Mastırı yaptığı esnada ABD vatandaşı oldu. ABD’de 1960 Cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyasında John F.Kennedy’ye iktisat müşavirliği yaptı. Amerika ve Hindistan hükümetlerinin iktisat politikaları şekillendirilirken fikirlerine baş vuruldu. Amerika’nın Yeni Delhi büyükelçiliğinde bulundu. Amerika’nın iktisadi ve sosyal gelişmesi hakkında dikkate şayan tahlilleri vardır.

Tahlillerinde tümden gelim metodunu kullandı. Ortodoks iktisat teorisinde kullanılmayan kavramları iktisada getirip, liberal ekonomik sistem yerine devletin piyasaya müdahale etmesi gerektiğini savundu. Yazdığı birçok eser geniş okuyucu kitlesi tarafından takip edildi.

Amerika’da tesislerin peşin yargılarla ve gerçek ihtiyaçlar dikkate alınmaksızın yapıldığını ileri sürdü. Tüketici ihtiyaçlarına değer verilmeden üretim yapıldığı, reklamın üretimde kötü amaçlar için kullanıldığı kanaatinde olduğunu, “Çiklete milyonları harcayan Amerikalılar, okullara malzeme verirken hasis davranmaktadırlar.” şeklinde bir örnekle açıkladı. Bunun yanında özel sektörce üretilen mallarla kamu hizmetleri arasında sıkı bir alakanın olduğunu birbirini tamamlayıcı nitelik taşıdığını kabul ediyordu. Bu iki kesim arasındaki dengesizliğin bütün toplumu etkilediğini, üretim problemi olmasa da adil dağıtım probleminin devam edeceğini izaha çalıştı. Amerikan piyasasında rekabetin gittikçe zayıfladığına ve büyük firmaların iş hayatına hakim olduğuna temas edip ve firma sermayesinin çok sayıda hissedara dağıtıldığını, bir halk kapitalizminin ortaya çıktığını savundu.

Bütün bu problemlerin devletin piyasaya müdahale etmek suretiyle çözüleceğini söyledi.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.