Japon şebeği

Japon şebeği (''Macaca fuscata''), yerel dilde Saru (Maymun) olarak bilinen fakat diğer primatlardan ayırabilmek için ''Nihonzaru'' (Nihon:Japonya Saru:Maymun) olarak anılan Japonya'ya özgü Eski Dünya karasal maymun türü. Ayrıca Kar maymunu olarak da bilinir.

Japon şebeği (Macaca fuscata), yerel dilde Saru (Maymun) olarak bilinen fakat diğer primatlardan ayırabilmek için Nihonzaru (Nihon:Japonya Saru:Maymun) olarak anılan Japonya'ya özgü Eski Dünya karasal maymun türü. Ayrıca Kar maymunu olarak da bilinir. Fiziksel Özellikleri Japon şebeklerinin erkek ve dişi bireylerinin fiziksel özellikleri farklılıklar gösterir. Erkek bireyler ortalama 11,3 kg, dişi bireyler ise 8,4 kg ağırlığındadır. Soğuk bölgelerde yaşayan şebeklerin vücut ağırlıkları sıcak bölgelerdeki ırkdaşlarına göre daha fazladır. Erkek şebeklerin ortalama boyu 570,1 mm, dişilerin ise 522,8 mm'dir. Japon şebeklerinin kısa kuyrukları vardır, kuyruk uzunlukları erkeklerde 92,51 mm, dişilerde 79,08 mm'dir. Pembemsi suratları vardır, tüm vücutları kahverengi, sarımsı ve grimsi tüylerle kaplıdır. Japon şebeklerinin kürkleri soğuya iyi uyum sağlamıştır, sıcaklık düştükçe kalınlığı artar. -20°C sıcaklığa kadar uyum sağlayabilir. Çoğunlukla dört ayakları üstünde hareket ederler. Erkek şebekler daha çok yer yüzeyinde yaşarken dişiler ağaçlarda daha fazla zaman geçirirler. Çok iyi yüzücülerdir ve yarım kilometreden daha fazla yüzebildikleri kayıtlara geçmiştir. Ortalama 6,3 yıl yaşarlar, ancak en fazla yaşam süreleri dişi bireyler için 32 yıl, erkekler için 28 yıl olarak kayıtlara geçmiştir. Ekoloji Japon şebekleri, primatlar içinde en kuzeyde yaşayan türdür. Japonya'yı oluşturan dört ana adadan üçünde bulunurlar (Honshu, Shikoku ve Kyushu). Kuzey popülasyonu Honshu adasının kuzeyindeki Shimokita Yarımadası'nda yaşar. Bazı küçük Japon adalarında da yaşarlar. Yakushima adasında yaşayan Güney popülasyonu şebekleri ise anakara şebeklerinin bir alttürüdür. Japon şebeklerinin toplam nüfusunun 114.431 birey olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynaklar

Vikipedi

Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.

Japon şebeği ilgili konular

  • Magot

    Berberi şebeği (Macaca sylvanus), köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) familyasından Asya dışında yaşayan tek şebek türü. Cezayir'deki Atlas
  • Berberi şebeği

    Berberi şebeği (''Macaca sylvanus''), köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) familyasından Asya dışında yaşayan tek şebek türü. Cezayir'deki
  • Macaca mulatta

    Hint şebeği (Macaca mulatta) ya da rhesus maymunu, köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) familyasının en iyi bilinen türlerinden biridir.
  • Macaca sylvanus

    Berberi şebeği (Macaca sylvanus), köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) familyasından Asya dışında yaşayan tek şebek türü. Cezayir'deki Atlas
  • Rhesus maymunu,

    Hint şebeği (Macaca mulatta) ya da rhesus maymunu, köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) familyasının en iyi bilinen türlerinden biridir.
  • Güney domuz kuyruklu şebeği

    Güney domuz kuyruklu şebeği (''Macaca nemestrina''), Malay Yarımadasının güney yarısı, Sumatra, Borneo ve Bangka adalarında bulunan, orta bo
  • Tibet şebeği

    Tibet şebeği(''M. thibetena''), Çin güdük kuyruklu şebeği ya da Milne-Edwards şebeği olarak da bilinen, Doğuda Tibet ve Guangdong'un doğusu
  • Siberut Adası şebeği

    Siberut Adası şebeği (''Macaca Siberu''), Endonezya'nın Siberut adasına özgü, soyu tehlikedeki hayvanlar sınıflandırmasında hassas türler