Kadı Şüreyh

Kısaca: Kadı Şüreyh Künyesi Ebu Ümeyye’dir. 698 (H. 79)de 120 yaşının üzerindeyken vefat ettiği rivayet edilir. Babası Kinde Kabilesinden Hani isimli bir zattı. Hani, kabilesi namına elçi olarak Medine’ye gelmişti. Resulullah’ı görünce Müslüman oldu. Resulullah ona Ebu Şüreyh künyesini verdi. Ona ve oğlu Şüreyh’e dua etti. Kadı Şüreyh’in Eshab-ı kiramdan olduğuna dair rivayetler varsa da doğrusu Tabiinden olduğudur. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellemin seçkin Eshabından ilim öğrendi. Hadis ...devamı ☟

Kadı Şüreyh Künyesi Ebu Ümeyye’dir. 698 (H. 79)de 120 yaşının üzerindeyken vefat ettiği rivayet edilir. Babası Kinde Kabilesinden Hani isimli bir zattı. Hani, kabilesi namına elçi olarak Medine’ye gelmişti. Resulullah’ı görünce Müslüman oldu. Resulullah ona Ebu Şüreyh künyesini verdi. Ona ve oğlu Şüreyh’e dua etti. Kadı Şüreyh’in Eshab-ı kiramdan olduğuna dair rivayetler varsa da doğrusu Tabiinden olduğudur.

Resulullah sallallahü aleyhi ve sellemin seçkin Eshabından ilim öğrendi. Hadis ve fıkıh ilminde büyük alim oldu. Hazret-i Ömer, hazret-i Ali ve İbn-i Mes’ud’dan hadis-i şerif rivayet etti. Şa’bi, Nehai, Abdülaziz bin Refi, Muhammed bin Sirin ve başkalarına da kendisi hadis-i şerif öğretip rivayet izni verdi. Hazret-i Ömer tarafından Kufe’ye kadı (hakim) tayin edildi. Basra’da bir sene kadar kadılık yaptı. Hazret-i Osman, hazret-i Ali, hazret-i Muaviye ve sonrakiler tarafından da Kufe kadılığında bırakıldı. Aralıksız altmış seneden fazla kadılık yaptığı bildirilir.

Hüküm verme konusunda çok bilgili ve pek adildi. Haccac’ın kadılık teklifini kabul etmedi. Kadı Şüreyh hazretlerine bu kadar ilmi nasıl elde ettin diye sorduklarında; “alimlerle görüşerek elde ettim. Birbirimizden karşılıklı istifade ettik.” buyurmuştur.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.