Kara boyunlu kuğu (''Cygnus melancoryphus'') ördekgiller familyasından Güney Amerika'da yaşayan bir kuğu türü. Üreme mevsimini Şili'nin güneyinde, Patagonya, Tierra del Fuego ve Falkland Adaları'nda geçiren kara boyunluğu kuğu kışları kuzeye Paraguay'a ve Brezilya'nın güneyine göçer.

Kara boyunlu kuğu

Kara boyunlu kuğu (Cygnus melancoryphus) ördekgiller familyasından Güney Amerika'da yaşayan bir kuğu türü. Üreme mevsimini Şili'nin güneyinde, Patagonya, Tierra del Fuego ve Falkland Adaları'nda geçiren kara boyunluğu kuğu kışları kuzeye Paraguay'a ve Brezilya'nın güneyine göçer. Daha önceleri içinde yalnızca kendi türünün bulunduğu Sthenelides cinsi içinde sınıflandırılmıştır.

Fiziksel özellikleri

Başı ve boynu siyah olan kara boyunlu kuğunun diğer tüyleri beyazdır. Gagası grimsidir. Gaganın tabanında kırmızı bir çıkıntı, gözünün ardında da beyaz bir şerit vardır. Erkek ile dişi görünüş olarak birbirine benzer ancak dişi daha küçük yapılıdır. Yavruların tüyleri açık gri, gaga ve ayakları siyahtır. Erkeklerin boyu 115-140 cm ağırlığı 4,5-6,7 kg arasında; dişilerin boyu 100-124 cm, ağırlığı 3,5-4,4 kg arasında değişir. Kanat açıklıkları 135-177 cm arasındadır.

Notlar

Dış bağlantılar

*

Kaynaklar

Vikipedi

Yanıtlar