Karabağ, Cihanbeyli

Kısaca: Karabağ, Konya ili Cihanbeyli ilçesine bağlı bir beldedir. Belediye Başkanı Kadir Ulutaş'dır. ...devamı ☟

Karabağ, Konya ili Cihanbeyli ilçesine bağlı bir beldedir. Belediye Başkanı Kadir Ulutaş'dır. Tarihçe ve Ulaşım Karabağ'ın tarihçesi ile ilgili elde yazılı kaynaklar yoktur. Bütün bilgiler eksik veya fazla, nesilden nesile anlatıla gelenlere dayanmaktadır. Anlatılanlara göre, Belde halkının kökeni Orta Asya'da Hazar denizinin batısında şimdiki Büyük Karabağ (Dağlık Karabağ'dan gelmektedir. Türkmenler burada oymaklar halinde yaşamakta iken, çıkan bir hadise sonucunda oymak beyi öldürür. Oymak Beyi'nin ölümüne üzülen halk yas için başlarına kara bez (bağ) bağlarlar. Bundan dolayı bu bölgede yaşayanlara Karabağlı demişlerdir. Beyleri ölen oymak, Azerbaycan Karabağ'ından ayrılarak, Konya'ya gelirler. Zamanın Konya Valisine çıkarlar. Vali Konya'da şimdiki Musalla mevkiinde bir yer gösterir. Geçmini daha çok hayvancılıkla sağlayan halk daha sonra develerle tuz taşımacılığı yapmaya başlarlar. Cihanbeyli ilçesine bağlı olan Yapalı beldesi yakınlarındaki Bolluk Mevkiine yerleşirler. Burasının rutubetli olması nedeniyle develeri Yanıkara hastalığına yakalanan halk buradan ayrılmak zorunda kalır. Daha sonra Afyonkarahisar ilinin Bolvadin ilçesindeki şimdiki Büyük Karabağ denilen bölgeye yerleşirler. Bir müddet burada kaldıktan sonra, ticaretle uğraşan beyleri şimdiki Karabağ Belediyesi'ne yerleşirler. Çünkü burası hem yerleşim, hemde hayvanların otlaması için uygun bir yerdir. Dolayısıyla belediyenin 160 yıllık bir mazisi vardır. 1973 yılında Karabağ belde statüsü kazanmıştır. Beldede geçim kaynağı olarak daha çok kamyonculuk yapılmaktadır. Bunun yanında Konya ilinin genelinde olduğu gibi belde halkının büyük çoğunluğu hububat tarımı yapmaktadır. Karabağ Konya il merkezine 90km ve Cihanbeyli ilçe merkezine ise 20km uzaklıktadır. Ekonomi Beldenin gelir kaynağı tarım, hayvancılık ve nakliyeciliğe kısmende ticarete dayanır. Tarım alanları genelde sulamaya müsait olmadığı için nadasa bırakılan tarla sayısı oldukça fazladır. Küçük ve büyük baş hayvan besiciliği beldenin önemli gelir kaynaklarındadır. Ayrıca damızlık olarak, 5000'den fazla koyun ve 500'den fazlada sığır vardır. Cihanbeyli'nin diğer köylerinde olduğu gibi, Karabağ'da da hayvan sayısında hızlı bir azalış vardır. Bunun nedenleri, meranın azalması, yem girdilerinin pahalı olmasına mukabil süt, et ve yapağı gibi hayvan ürünlerinin değerinin çok düşük olmasıdır. Nakliyecilik beldenin en önemli gelir kaynaklarındadır. Konya'da oturanlarla beraber yaklaşık 500-600 arası nakliye aracı yurt içinde her bölgede çalışırlar. Ayrıca köylerde sebze ve meyve ticareti yapanlar, hurda tamir ticareti yapanlarda vardır. Karabağ'ın Belediye olması eskiye dayanmasına rağmen sanayisi fazla gelişmemiştir. Kaynakçı, Elektrikçi ve Tornacı vardır.

Eğitim

, Kültür, Aile ve Sosyal Durum İki tane ilköğretim okulunun bulunduğu Karabağ'da okuma yazma oranı %90 civarındadır. Beldede Orta Asya geleneğine dayalı sağlam bir aile yapısı vardır. Beldede hemen hemen hiç boşanma olayına rastlanmamaktadır. Dışarı köylerden kız alıp verirler. Akraba evlilikleri vardır. Avrupa'da çalışan aileler yoktur. Ancak Konya'da yaklaşık 700 hane Karabağlı yaşamaktadır. Halkın büyük çoğunluğu orta halli denilen gelir grubuna girmektedir. Düğünler genellikle iki gün sürer. Davul zurna çalınmaz. Ancak kaşık ve benzeri oyunlar oynanır. Kız isteme ve nişan adetleri Cihanbeyli yöresiyle aynıdır. Düğünlere tüm köylüler davet edilir. Düğünlerde kapı kapatma, damat kaçırma, gelinin yolunu kesme, damat okşama, damada ceket giydirme adetleri vardır. Bayramda tüm köy gezilerek bütün köylülerle bayramlaşılır. Cenazelerde 10-15 gün yas tutulur. Cenaze evine yemekler genellikle akrabalar ve komşular tarafından getirilir. Cenazeyi defin işlemine köyde işi olmayan herkes katılır. Mahalleler Eğitim Karabağ'da 1 adet İlköğretim okulu, 1 adet Ortaokul ve 1 adet Lise eğitime hizmet verilmektedir.

İlköğretim okulu

* Karabağ 75.Yıl İlkokulu

Ortaokulu

* Karabağ

Ortaokulu

Ortaöğretim

* Karabağ Hatipoğlu Ömer Akarsel Çok Programlı Lisesi Dış bağlantılar * Karabağ Belediyesi Resmi Web Sayfası * Karabağ Belediyesi YerelNET Web Sayfası

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.