Karabaş Kekik

Kısaca: Karabaş Kekik Familyası: Ballıbabagiller (Labiatae), Türkiye’de yetiştiği yerler: Güneydoğu Anadolu, Batı ve Güney Anadolu. Temmuz, ağustos aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, kekik görünüşünde odunsu bir bitki. Gövdeleri basit, dik, dört köşeli, iki yüzü tüylüdür. Yaprakları 10-15 mm boyunda ve 2-3 mm eninde, dar uzun, sert üzerleri noktalı, tüysüzdür. Çiçek durumu sık ve silindir biçimindedir. Meyveleri oval şekilli, üzeri pürtüksüzdür. Kullanıldığı yerler: Karabaş kekiğinin s ...devamı ☟

Karabaş Kekik Familyası: Ballıbabagiller (Labiatae), Türkiye’de yetiştiği yerler: Güneydoğu Anadolu, Batı ve Güney Anadolu.

Temmuz, ağustos aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, kekik görünüşünde odunsu bir bitki. Gövdeleri basit, dik, dört köşeli, iki yüzü tüylüdür. Yaprakları 10-15 mm boyunda ve 2-3 mm eninde, dar uzun, sert üzerleri noktalı, tüysüzdür. Çiçek durumu sık ve silindir biçimindedir. Meyveleri oval şekilli, üzeri pürtüksüzdür.

Kullanıldığı yerler: Karabaş kekiğinin sarımsı renkteki uçucu yağında önemli ve koku veren “thymol” vardır. Karabaş kekik, çay halinde mide ağrılarına karşı, dolaşım uyarıcısı, baharat olarak ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Thymol az dozlarda balgam söktürücü, sinir kuvvetlendiricidir ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Yüksek dozlarda ise antiseptik ve kurt düşürücü olarak verilir.

KARABAŞ OTU (Lavandula stoechas);

Alm. Lavandel (m), Fr. Lavande (f), İng. French lavender. Lavandula stoechas. Familyası: Ballıbabagiller (Labiatae) Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara, Ege, Akdeniz bölgeleri.

30-60 cm boyunda, çok yıllık bir maki bitkisi. Yapraklar 2-3 cm boyunda, dar, kenarları kıvrık, tüylü ve grimsi yeşildir. Çiçekler koyu mor renkli, başak şeklinde durumlarda toplanmıştır.

Kullanıldığı yerler: Uçucu yağının kokusu lavantadan ziyade biberiyeye benzer. Uçucu yağın içinde kafur kokusu hakimdir. Bitki ağrı kesici, antiseptik, yara iyi edici, yatıştırıcı, balgam söktürücü, sinir ve kalp kuvvetlendirici gibi etkileriyle çok eskiden beri kullanılmaktadır. Genellikle çay (% 2-5’lik) halinde kullanılır. Kokusu hoş olmadığından parfümeride pek kullanılmaz.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.