Karamık Gölü

Kısaca: Karamık Gölü, Çay ilçesi sınırları içinde, Dinar - Çay karayoluna yakın alanda konumlanır. Yüzölçümü 40 km2, en derin noktası 3 metre ve denizden yüksekliği de 1.001 metredir. Sularını güneydeki Düden (''suyutan'' bir yer altı ırmağı) aracılığıyla Eğirdir Gölü’nü beslemektedir. ...devamı ☟

Karamık Gölü
Karamık Gölü

Karamık Gölü, Çay ilçesi sınırları içinde, Dinar - Çay karayoluna yakın alanda konumlanır. Yüzölçümü 40km2, en derin noktası 3 metre ve denizden yüksekliği de 1.001 metredir. Sularını güneydeki Düden (suyutan bir yer altı ırmağı) aracılığıyla Eğirdir Gölü’nü beslemektedir. Gölün doğal yapısı Su seviyesi mevsimlere göre değişiklik göstermekte ve bu duruma bağlı olarak yüzey alanı genişlemekte veya daralmaktadır.

Bitki örtüsü

Bataklık göl kırmızı kamışlarla, kıyıya yakın yerlerde ise papatyalarla kaplıdır. Hasırotu (Typha latifolia), Kırmızı kamış (Phragmites australis), Lycopus europaeus ve Mentha aquatica gibi bitkilerin yanı sıra, Karamık bataklığında 1000 ile 1200 metre yüksekti bataklık ve otlak sulak sahalarda, Carex distans L., Scirpoides holoschoenus (L.) Soj‡k, Butomus umbellatusL., Typha domingensis Pers., Juncus inflexus L. ve Polygonum amphibium L. gibi bitkiler de görülür.

Balık türleri

* Sazan balığı (Cyprinus carpio), * Turna balığı (Esox lucius).

Nesli tükenenler

* Kerevit (Astacus leptodactylus). Kerevitler, yaşadıkları ortamın biyolojik su kalitesi göstergesidir, kirli sulara karşı çok duyarlıdırlar.

Göçmen su kuşları

Birçok göçmen su kuşları avlanmak, kamış adalarda kuluçkaya yatmak (üremek) için Karamık Gölünde gözlenmiştir, bunlar; * Küçük karabatak (Phalacrocorax pygmeus), * Bayağı kaşıkçı (Platalea leucorodia), * Bayağı balaban (Botaurus stellaris), * Alaca balıkçıl (Ardeola ralloides), * Erguvani balıkçıl (Ardea purpurea), * Macar Ördeği (Aythya nyroca), * Gülen sumru (Sterna nilotica), * Sakarmeke (Fulica atra), * Dikkuyruk (Oxyura leucocephala), * Büyük cılıbıt (Charadrius leschenaultii). Ekonomik önemi Seka Afyon Kağıt Fabrikası, ihtiyacının bir kısmını Buğdaygillerden, sulak, nemli yerlerde yetişen, boğumlu, sert gövdesi olan kamış (Phragmites australis) bitkisini, Eber ve Karamık Gölünden elde eder. Yaklaşık olarak burada bin insan çalışır. Ayrıca Koçbeyli köyü gibi Karamık gölü etrafındaki diğer köyler için de bir geçim kaynağı olup, köylüler gölde sülük (Hirudo medicinalis) toplayıp satarlar. SEKA FABRİKASI KAPANDIĞINDAN KAMIŞ İŞİ BİTMİŞTİR KOÇ BEYLİ GENÇ LERİDE ÇALIŞMAYA DIŞARIYA GİTMEKTEDİRLER. Günümüzdeki durumu Bir zamanlar kerevit (Astacus leptodactylus) çıktığı halde bataklığın kirletilmesiyle nesli tükenmiştir. Seka Afyon Kağıt Fabrikasının kimyasal atıklarıyla büyük tehdit altında bulunan Karamık bataklık suları, yer altı ırmağı bağlantısı olduğu Eğirdir Gölü'nü de kirlenmesine sebep olmaktadır. bu gün karamık gölü seka tehdidinden kurtulmuş eskidurumuna gelmek üzeredir bu buyılki 2012 yılı VERDİĞİ BAL IKTAN BELLİ OLMUŞTUR ERTUĞRUL ÇAĞLAYAN,IN GÖZLEMİDİR . Karamık Gölü, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 17.6.1993 gün ve 1669 sayılı kararınca "1. Derece Tabiat Sit Alanı" olarak ilan edilmiştir. Notlar * Afyonkarahisar Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Nazmiye UZUN "Çevre Durum Raporu", 2007 Dış bağlantılar * Leeches Turkey *

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.