Kedi Tırmığı Hastalığı

Kısaca: Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae adlı bakteriyel enfeksiyöz etkenin yol açtığı iyi huylu bir enfeksiyon hastalığıdır.Sıklıkla kedi tırmığı ya da ısırığına maruz kalan ufak çocuklarda gözlenmektedir.Henri Parinaud tarafından 1899 yılında ilk olarak tanımlandı. ...devamı ☟

Kedi Tırmığı Hastalığı insanlarda ev kedileriyle temas sonucu meydana gelen bir hastalık. Hastalık etkeni kesin olarak gösterilmemiş olmakla beraber, bir virüs olduğu tahmin ediliyor. Hastalık ilk olarak 1930’larda Fransa ve ABD’de fark edildi. Bu hastalık dünyanın her yerinde görülmektedir. İnsanlara hastalığı geçiren kedilerde, hiçbir hastalık emaresi olmamaktadır. Virüsün, kedinin tükrük ve tırnaklarından izolasyonu mümkün olmamıştır. Hastalık, öldürücü olmayan, bütün vücudu tutan bir hastalıktır. Başağrısı, hafif ateş, lenf bezlerinin iltihabı ve şişmesiyle kendini gösterir. Kuluçka süresi 10 ila 30 gündür. Genellikle hastalık öncesinde kedilerle bir temas sözkonusu olabilir. Yara yeri kızarır ve şişer burası iyileşip böcek ısırığı görünümünü alırken çevre lenf bezleri şişmeye başlar. Genellikle 1-5 cm çapa ulaşırlar, içinde cerahat olur. Ağır hallerde göz tutulması, merkezi sinir sistemi tutulması ve sinir iltihapları görülebilir. Hastalığın seyri genellikle selimdir; büyüyen lenf bezleri 1-3 ayda eski hallerine dönerler. Hastalıktan korunmada, kedilerle temastan sakınmak şarttır. Bugün için, hastalıklı kedilerin tesbit edilmesi mümkün değildir.

Etkili bir tedavi usulü yoktur; apseleşmiş lenf bezleri açılıp cerahatin boşaltılması faydalı olabilir.

' Kedi tırmığı hastalığı', Bartonella henselae adlı bakteriyel enfeksiyöz etkenin yol açtığı iyi huylu bir enfeksiyon hastalığıdır.Sıklıkla kedi tırmığı ya da ısırığına maruz kalan ufak çocuklarda gözlenmektedir.Henri Parinaud tarafından 1899 yılında ilk olarak tanımlandı.

Bulaşma yolu

Dr. Robert Debré. tarafından 1950de kediler hastalığın vektörü olarak gösterilmiştir.

Önceleri Afipia felis adlı organizmanın etken olduğu düşünülmüştür, ama oluşan bağışıklık yanıtının Bartonella henselae ve Bartonella clarridgeiae adlı iki organizmaya karşı olduğu gösterilince bu sav çürütülmüştür.İki etken de gram-negatif çomaklardır.

Kedi enikleri de sıklıkla bu bakteriyi kanlarında taşırlar,ve sıklıkla eniklerden bulaş olmaktadır.

Keneler de hastalığın aktarıcıları arasında olup kenelerden bulaş söz konusu olduğunda genellikle Lyme hastalığı ile birlikte koenfeksiyon olmaktadır. Sıklıkla Lyme hastalığı tanısı konulan hastalarda aynı zamanda kedi tırmığı hastalığı da olabileceği unutulur çünkü belirtiler ve klinik tablo karışabilmektedir.

Diğer adları

Bu hastalık Kedi-tırmığı Adeniti, Kedi-tırmığı Oküloglandüler Sendromu, Debre Sendromu,Debre-Mollaret Sendromu,Foshay-Mollaret Kedi-tırmığı Ateşi,maladie des griffes du chat, Parinaud oküloglandüler hastalığı, Petzetakis hastaığı gibi birçok farklı isimle de adlandırılmıştır ve kaynaklarda bu isimlerle de yer alabilmektedir.

Belirtiler



Bölgesel lenfadenopati ile kendini gösterir, inokülasyon yerinde steril suppuratif papüller şekillenir.Hafif ateş yükselmesi,baş ağrısı,titreme,sırt ağrısı, karın ağrısı,kırgınlık,dikkat bozukluğu ve konvülsiyonlar gözlenebilmektedir.ınkubasyon peryodu 2 hafta ile 2 ay arasında değişir.Birçok olgu iyi huylu olup kendini sınırlar. Ama lenfadenopatiler diğer semptomlar kaybolduktan sonra bile aylarca kalabilir.Prognozu genellikle iyidir.Ilımlı iklimlerde neredeyse tüm olgular sonbahar ve kışta olmaktadır.Hastalık tedavi edilmeksizin bir ay içinde kendiliğinden de düzelebilir.Bazen immunkompromize hastalarda komplikasyonlar olabilmektedir.

Tedavi

Azitromisin, Siprofloksasin, Doksisiklin ve diğer birçok antibiyotik başarıyla kulanılmaktadır.

Kaynaklar

Vikipedi

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.