Kelkit, Babakonağı

Kelkit, Babakonağı Haritası

misafir - 8 yıl önce

KÖYÜMÜZÜN TARİHİ


Tahmini olarak 1730''lu yıllarda Konya İlinden gelen Emiroğulları aşireti şu anda cami yanında bulunan kaynak suyun kenarındaki yabani söğüt denilen sorhumluğa yerleşmişlerdir.Aşiret''ten birinin muska işleriyle uğraşması çevreye ün salmış.Tılısım çözen(nuska) yapması sonucu çevreden bir çok insanın köye gelmesine sebep olmuş,adres olarak tılısım ve bük çok konuşula gelmiştir.(Tılısımlı-bük,tılısbük) diye ünlenmeye başlanmıştır.Daha sonra zaman içerisindeTılısbık olmuş, Keskin ve Çelik Sülaleleride Konya''dan Gelip Köyümüze Yerleşenlerdendir.

Kelime manası
Türkçe kelimelerden türemiş iki cümleden oluşan Tılısım ve bük cümlelerinin birleşimidir.Tılıs ;Tılısım yapıldığı için söylenmiştir,bık ise bük, sorhumluk olduğu için söylenmiş ve daha sonraları birleşerek tılısım yapan büklük anlamında tılısbık olmuştur.Köye daha sonraları kadı,Çoban ve Yazıcı sülaleleri gelip yerleşirler ve zamanla Keskinoglu(Keskin),Çelik,Çobanoğlu,Köse,Akgün,ve diğer sülaleler zamanla gelerek köyün hane sayısı çoğalır.

BABAKONAĞI
Türkçeye uyum sağlamak amacıyla yeni isim konması için bilgi sorulduğunda; Köyümüzde büyük veliler ve erenlerin olması münasebetiyle BABALAR diyarı anlamında,Molla Ahmet(Çelik),Seydi Efendi,Hayri Efendi(Keskinoğlu)İdiris Hoca,Abdurrahman Hoca(Köseoğlu) bunlardan birkaçıdır.Tılısbık-Babakonağı olarak ismi değişmesine sebep olur.Babakonağı ismi Köyümüzün şu anda olan ismidir.Tahmini olarak 350 yıllık bir yerleşim tarihi vardır. Köyümüz zaman zaman işgale uğramışsada kendini ve kimliğini korumasını bilmiştir.Rus İşgalinde işgal edilmiş yalnız köyümüze yerleşememişler insanlarımızı katletmişler, kızgın demirlerle gözlerini oymuşlar, köyümüzün yakınlarında yerleşmiş bağ-bahçe ve bostanlarımızı talan etmişler artık kendileri sahiblenerek ekip dikmeye başlamışlar.

TARİHİ YERLER
Ermeni köyleri olan İnasor ve Gudigeler diye iki köyün olduğu İnesor köyünün bugün Battıdere diye adlandırılan arazı içerisinde olduğu ve demir kalıntıları ve çeşitli yotma taş kalıntıları mevcuttur.Gudigeler köyü; bugün eski Dölek yeri diye bilinen yerde yontma taşlar taşduvarlar,mezar taşları ve su kanal kalıntıları bulunmaktadır.

KURTULUŞU
17 Şubat 1918 yılında Kelkit''le birlikte kurtarılmıştır.Şu anda köyümüz yolları genişlemektedir, Gurbetçiler köyüne dönerek modern evler yapmaktadırlar. Birde Köyümüzün çok güzel bir yaylası bulunmaktadır.

SPOR KULUBÜ
1990 yılında Abdurrahman KESKİNOĞLU ve Hilmi BİLİCİ''nin Büyük gayretleriyle kurulmuş bir amotörspor kulubü binası bulunmaktadır.Kanalizasyon,elektirik,içme suyu,sulama kanalları tamamlanmış devamlı gelişmektedir

NUFUSU
2000 yılı nufus sayımında nufusu 1881 olarak çıksada 630 seçmeni olan ve gerçek nufusu 5000 bine yakındır.En çok göç veren köyümüz olduğundan ancak şu an itibariyle 2000''e yakın nufusa sahiptir ve git gide nufusu azalmaktadır.


misafir - 8 yıl önce
KÖYÜMÜZDE ŞU SÜLALELER HALA BULUNMAKTADIR
Keskinoğlu-(Keskin),Çelik''ler,Yazıcı,Köseoğlu,Mutlu,Ekşi,Serçeci,Ateş,Bektaş,Kayaoğlu,Kuloğlu, Çobanoğlu, Karalı, Bilici, Akgün, Akbaba,Polat, Kul, Dalkılıç, Yolcu, Yalçın, Kara, Kadigil gibi soyadı taşıyan Kişiler yerleşerek hane oluşturmuş ve köye yerleşmişlerdir. Köyümüzün 1730 kuruluşundan bugüne kadar muhtarlık yapan köylülerimiz; Muhtar Ali Aga köyün kurucusu ve köyün sınır(hudut)''larını çizen kişidir.Molla Ahmet,Hacı Ağa, Mevlut Ağa, Ali Çavuş, Eyüp Çavuş, Hacı İsmail, Hacı Yasin, Şevki Ağa, Mevlut Ağa, Bekir Çobanoğlu, Yasin Ağa, Şamil Ağa, Efendi Ağa, Kotan Ağa, İsmail Ağa, Halit Çelik, Dursun Çelik, Mustafa Bilici, Dursun Kayaoğlu, Hikmet Bilici, Mehmet Keskinoğlu, Hüseyin Çelik, Halit Keskin muhtarlık tapmıştır.

YILLARA GÖRE MUHTARLIK YAPANLAR
1940 dan bu günümüze istatikler;
1940-Yasin Bilici,1943-Mevlüt Kul,1946-Mevlüt Kul,1947-Yasin Yolcu,1952-İsmail Bilici,1955-Şamil Bilici,1957-Şamil Bilici, 1960-Kotan Kara,1964-İsmail Bilici,1971-Halit Çelik,1974-Dursun Çelik,1980-Mustafa Bilici,1983-İsa Bilici,1984-Dursun Çelik,1989-Dursun Kayaoğlu, 1994-Hikmet Bilici,1997-Mehme

Adem Bilici - 2 yıl önce
Sultanlar diyarı

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.