Kerim Afşar

Kerim Afşar (d. 13 Ağustos 1930 - İstanbul, ö.

Kerim Afşar   (d. 13 Ağustos 1930 - İstanbul, ö. 26 Eylül 2003 - Ankara)   Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen, seslendirme sanatçısı.

Gazeteci İlhan Selçuk`un ``"ses ustası"``, Uğur Mumcu`nun da ``"Kerim Atatürk"`` diye nitelendirdiği Kerim Afşar, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü`nden 1953`te mezun oldu. Henüz okulunu bitirmeden oyunlarda rol almaya başlayan usta sanatçı, 45 yıllık sahne hayatında 100 civarında oyunda, bir çok film ve dizide rol aldı.

TRT`de ``"Radyo Tiyatrosu"`` programlarında unutulmaz karakterler çizen Afşar, sayısız seslendirme yaptı. 1980 yılında Peter Stein`in davetiyle Berlin`e giderek orada sergilenen oyunlarda oynadı. Sanatçı, Türkiye`ye dönerek Devlet Tiyatroları`ndan emekli olduktan sonra Ankara Sanat Tiyatrosu bünyesinde sanat hayatını sürdürdü. İstanbul Şehir Tiyatroları`nda da sahneye çıktı.

Bir süre sonra tekrar Devlet Tiyatrolarının talebi üzerine kuruma dönen Kerim Afşar, 71. Dil Bayramı`nın kutlandığı gün yaşamını yitirdi. Türkçe`ye, Mustafa Kemal ve O`nun Dil Devrimine olan bağlılığı, eşi Leyla Afşar`ın Dil Derneği`yle ortak çabası sonucu; Kerim Afşar`ın Türk tiyatrosuna verdiği emeği ve sanatçı kimliğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla eşi Leyla Afşar`la Dil Derneği, “Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü” düzenlenmiştir.

Kerim Afşar, 2002 `de Uğur Mumcu`nun yazılarından derlenen "Bugün Ne Yazsam?" oyunu Ankara`da sahnelendikten sonra 5 il ve ilçeye turneye çıkacaktı. Büyük Tiyatro`daki ilk oyun öncesi öğrencileri ve dostlarının "kendinizi iyi hissetmiyorsanız, turneye çıkmayın" sözüne karşı Kerim Afşar:

"Ben ölürsem sahnede ölürüm"`` şeklinde yanıt vermişti.

Ödülleri





Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar



  • Cyrano De Bergerac
  • Bir Yaz Dönemi Gecesi Rüyası
  • Derin Mavi Deniz
  • Mar1a Stuart
  • Tanrıdağı Ziyafeti
  • Tanrılar ve İnsanlar
  • Bir Ümit İçin
  • Don Carlos
  • Haydutlar
  • Othello
  • Oğuz Ata
  • Genç Osman
  • Aşk Acısı
  • Misafir
  • Dışardakiler
  • Onikinci Gece
  • Rehin Sandığı
  • Kral Lear
  • Gergedan
  • Midas`ın Kulakları
  • Büyük Justinyen
  • Ay Herkese Gülümser
  • Amerikan Rüyası
  • Don Juan
  • Palto
  • Kahvede Şenlik Var
  • Kaktüs Çiçeği
  • Andromak
  • Cadı Kazanı
  • Romeo ile Juliet
  • Buzcu Geliyor
  • Bağdat Hatun
  • Küheylan
  • Kaktüs Çiçeği
  • Tarla Kuşuydu Juliet
  • Yaşasın Edebiyat
  • Andora
  • Beckett Yahut Tanrı`nın Şerefi
  • Cadı Kazanı
  • Günden Geceye
  • Kuva-i Milliye
  • Yaşasın Edebiyat
  • Ben Mimar Sinan
  • Gergedan


Filmografisi



  • Yaprak Dökümü - 1988
  • Perry Mason - 1983
  • Mine - 1982
  • Çekiç ve Titreşim - 1979
  • Emekli Başkan - 1979
  • Isı - 1979
  • Kuma - 1979
  • Arkadaş - 1974
  • Mevlana - 1973
  • Battalgazi Destanı - 1971
  • Yılan Soyu - 1969
  • Çalıkuşu - 1966


Linkler





Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.

Kerim Afşar ilgili konular

  • Hülya Koçyiğit

    Hülya Koçyiğit, (d. 12 Aralık 1947, İstanbul), Türk sinema oyuncusu.
  • Ali Sürmeli

    1959 yılında doğdu. 1985 M.S.Ü. Konservatuvarı Tiyatro bölümünden mezun oldu. Sokak Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu ve Devlet Tiyatrosu’nda ça
  • Kerim Afşar

    Kerim Afşar (d. 13 Ağustos 1930 - İstanbul, ö.
  • 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali

    2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali 19 Ekim- 28 Ekim tarihleri arasında Antalyada yapılacak olan film festivali.
  • Hayat Var

    Hayat Var, Reha Erdem'in yazıp yönettiği, ergenlik çağındaki bir kızın hayatında karşılaştığı zorlukları konu alan 2008 yapımı Türk
  • Korkuyorum Anne

    Korkuyorum Anne (veya diğer adıyla İnsan Nedir Ki?), Reha Erdem'in yazıp yönettiği, 2004 yapımı Türk filmi.
  • Mert Fırat

    Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü (''Atlıkarınca'', 2010) Ankara Uluslararası Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu
Kerim Afşar
Kerim Afşar