Keşi̇fler

Kısaca: Keşifler, çoklukla tarihin gidişini değiştirmiş, medeniyetin gelişmesini sağlamış önemli olaylardır. Keşif demek, ... ...devamı ☟

Gizli olan ya da başkalarınca bilinmeyen şeyleri meydana çıkarma.

Keşifler, çoklukla tarihin gidişini değiştirmiş, medeniyetin gelişmesini sağlamış önemli olaylardır. Keşif demek, tabiatte var olduğu halde, yapılan araştırmalar sonucunda, sonradan meydana çıkarılan gerçekler demektir.

Keşifler, tarihte önemli bir konudur. Çünkü, coğrafya alanında yapılan keşiflerle, bilinen dünya daha da genişlemiş, meydana çıkarılan yeni yerler, tarih bakımından, milletlerin daha medeni olmasına, daha geniş alanlara yayılmasına yol açmıştır.

İlk çağların tarihini okurken, yalnız Orta Asya'da, Avrupa'da Afrika'nın kuzeyinde, Anadolu ve Mezopotamya yörelerinde yaşayan milletlerin tarihini görmüş olduğumuzu hatırlamalıyız. Orta Çağ'ın sonlarına kadar, Akdeniz'in dışına çıkılmadığını da, gözönüne getirmeliyiz. Keşifler, yeni bir çağ getirdi: Pusula'nın bulunarak gemicilikte uygulanması ile, Avrupalı denizcilerde, yeni yeni denizlere açılmak yolu başladı. Bunun birçok sebepleri arasında özellikle, Haçlı Ordularının, Doğuya doğru olan akınlarında, Doğu'nun paha biçilmez kumaşlarına, baharatına, diğer birçok eşyasına karşı olan hayranlık başta gelir.

Osmanlıların İstanbul'u ele geçirdikten sonra Doğu'nun önüne bir duvar gibi gerilmesi, Avrupalıları, Doğu'daki bu değerli şeylere kavuşmak için, başka yollar aramaya şevketti. Bu aralar, pusula da denizcilikte kullanılmaya başlandığı için, Doğu'ya, Hindistan'a gideceğiz diye Akdeniz'den açılarak, Atlas Okyanusuna, Batıya doğru deniz gezileri başladı.

O zamanlar, dünyanın yuvarlak olduğu bilinmiyordu. Akdeniz'den dışarı çıkılıp, Atlas Okyanusu'nda ilerlerken, dünyanın öbür ucuna, yani Doğu'ya, yani Hindistan'a ulaşacaklarını sanıyorlardı.

Genel olarak bu düşüncelerle, Avrupalı denizciler, büyük deniz seferlerine başladılar. Ülkelerinin daha zengin, kendilerinin daha kuvvetli olmasını isteyen Avrupalı hükümdarlar da, bu yolda denizcilere yardım ettiler. Onların büyük gemiler yapmasını, çok sayıda tayfalarla, denizlere açılmalarını sağladılar.

Bu geziler, yeni yerlerin keşfedilmesine ve Avrupa'ya bağlı yeni yerlerin bulunmasına yol açtı. Böylece Avrupa daha zenginleşti, daha medeni bir kara parçası oldu, dünyada yeni bir çağ başladı. Afrika kıyıları:

Portekizli bir gemici olan Vasko Da. Gama, kralın isteği üzerine, Hindistan'a gidecek Doğu yolunu bulmak için geziye, çıktı. Afrika'nın, Atlas Okyanusu'ndaki. Batı kıyılarını, güneye doğru dolaşarak. Afrika'nın en güney kıyılarına vardı. Buradan Doğu'ya dönerek Hindistan'a kadar ulaştı (1498). Yeni Dünya: Amerika:

Portekiz kralı gibi, İspanya kraliçesi de Hindistan'a gidecek yolun bulunmasını istiyordu. Hindistan'a, Batıya doğru çıkılacak bir deniz yolculuğu ile varılacağını sanan Kristof Kolomb'a, gerekli yardımı yaptı. Kristof Kolomb, 1492 yılında, Hindistan'a vardığını sanarak, yeni bir kara parçasını, Amerika'yı keşfetti

1520-21 yıllarında da, başka bir Portekiz denizcisi olan Macellan, Batıya doğru uzun bir yola çıktı. Amerika'nın en güneyini dolaştı (Buraya, Macellan Bogazı adı verildi). Büyük Okyanus'a çıktı. Filipin adalarına kadar ulaştı. Böylece bütün dünyayı dolaşan ilk denizci oldu. Keşiflerin sonuçları:

Coğrafya alanında yapılan geniş çaptaki bu keşifler, önemli sonuçlar getirdi. Bunlardan başlıcası, dünyanın yuvarlak olduğudur. Bundan başka dünya, da bulunan karalar, denizler hakkında geniş bilgiler edinildi, hayvanlar ve bitkiler hakkında yeni yeni bilgiler elde edildi. Yeni ticaret alanları ve ticaret konuları meydana çıktı. Avrupa ülkeleri, yeni bulunan bu yerlerden elde ettikleri malları satarak, zengin oldular. Bu milletler, dünyanın her tarafında sömürgeler kurdular. Avrupa'nın zengin oluşu, güzel sanatlara ve bilime verilen önemi arttırdı, böylece Rönesans başladı. Bilim de, çeşitli alanlarda; önemli gelişmeler kazandı. Avrupa'nın bu ilerlemesi ve zengin olması ile Akdeniz ve Doğu ülkeleri, eski önemlerini kaybettiler.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.