Kiraz, İzmir

Kısaca: Kiraz İlçesi, (nüfusu 8955)(yıl?)olup İzmir`in doğu ucunda 125 km. mesafede kurulmuştur. ...devamı ☟

Kiraz, İzmir
Kiraz, İzmir

Kiraz İlçesi, (nüfusu 8955)(yıl?)olup İzmir`in doğu ucunda 125 km. mesafede kurulmuştur. İzmir ili ile Manisa(Alaşehir) ve Aydın(Nasyonel Sosyalistlli) illeri arasında sınır oluşturur. İlçe merkezi ve birkaç ova köyü dışında tüm köyleri genellikle Bozdağlar üzerinde yer alır. Dağlık bir arazi üzerinde yeralması nedeniyle köylerin ulaşım ve sosyal olanakları çok sınırlıdır. Köylerin bir çoğuna karayolu ulaşımı ve elektrik 1970lerden sonra sağlanabilmiştir.Kınık ilçesi ile birlikte İzmir İlinin enaz gelişmiş ilçelerinden biridir. Dağ köylerinde ağırlıklı olmak üzere, Eski Türk gelenekleri-davranış biçimleri ve giyim tarzı sürdürülmektedir.

Küçük Menderes`in sağladığı olanaklar nedeniyle antik çağlardan bu yana kışlık barınak yeri olarak en eski yerleşim birimlerin biridir.

Şemsiler ve Karaburç köylerinde kral mezarları bulunmaktadır. Tarih boyunca M.Ö. 8. Yüzyıl`da İon`lular Kleos, Bizanslılar Kilos, M.S. 1300 yıllarında Türkler Keleş adını vermişlerdir. Daha sonra cumhuriyet döneminde Kiraz adını almıştır. İlçedeki tarihi eserler arasında Aydınoğlu camii, Suludere camii ve hamamı, Hisar kalesi ve Yağlar kalesi önemlidir. Bağları ve meyve bahçeleriyle ün yapmış Kiraz,ve ova köyleri önemli bağcılık ve tarım merkezidir. Dağlık bölgede yerleşik köylerde, arazinin uygun olmaması nedeniyle bahçe tarımı olanakları sınırlıdır. Özellikle;Umurlu,Karabolu,(Kapan?),Taşlıyatak köylerinde Kestane ve Kiraz üretimi ve genel olarakta küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

Kaynakça



} }

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.