Kleopatra Selene Ii

Kısaca: Kleopatra Selene II (Yunanca: η Κλεοπάτρα Σελήνη, 25 Aralık MÖ 40-6), Kleopatra VIII olarak da bilinen Ptolemaik Prenses ve Yunan kökenli Ptolemaik Kraliçe Kleopatra VII ve Romalı Triumvir Marcus Antonius'un tek kızı. Ptolemaik Prens Alexander Helios ikiz oğlan kardeşidir. ...devamı ☟

Kleopatra Selene II (Yunanca:``η Κλεοπάτρα Σελήνη``, 25 Aralık M.Ö. 40-6), Kleopatra VIII olarakta bilinen Ptolemaik Prenses ve Yunan kökenli Ptolemaik Kraliçe Kleopatra VII ve Romalı Triumvir Marcus Antonius`un tek kızı. Ptolemaik Prens Alexander Helios ikiz oğlan kardeşidir. İkinci adı olan ``Selene`` Yunanca a€˜``Ay``a€˜ anlamına gelir. Yunan ve Roma şeceresine sahiptir. Cleopatra, İskenderiye`de doğmuş, büyümüş ve eğitim görmüştür. M.Ö. 34 yılı İskenderiye bağışlarında adı Sirenayka ve Libya hükümdarı olarak geçer.

Marcus Antonius ve Kleopatra, M.Ö. 31`de yapılan Aktium savaşında Octavian tarafından yenilgiye uğratıldı. Ertesi yıl, Mısır Octavian`ın orduları tarafından işgal edildi ve Antonius ve Kleopatra intihar etti. Octavian, Kleopatra ve kardeşlerini Mısır`dan İtalyaya götürdü. Octavian, zaferini ağır zincirlerle bağlanmış olan üç çocuğu bir zafer alayında sokaklarda dolaştırarak kutladı. Zincirler o kadar ağırdı ki çocuklar yürüyemiyorlardı. Üç çocuk Roma`da yetişmeleri için Küçük Octavia`nın himayesine verildi. Küçük Octavia, Octavian`ın kız kardeşi ve çocukların babası Marcus Antonius`un eski karısıydı.

M.Ö. 26-M.Ö. 20 arasında, Augustus Kleopatra`yı Numidya kralı Juba II ile evlendirdi. İmparator, Kleopatra`ya düğün hediyesi olarak yüklü bir çeyiz verdi ve aynı zamanda Numidya Prensesi olarak atadı. Sonradan Kleoptara bir Roma müttefiki oldu.

Juba ve Kleopatra Numidya`ya geri döndü ancak çok üzun hüküm süremediler. Numidya yerlileri Juba`yı Romalılaşmakla suçlayarak reddettiler. Çift Numidya`yı terk etmek zorunda kaldı ve Moritanya`ya gittiler. Yeni başkentlerini İmparatorun onuruna ``Caesaria`` (modern Cherchell, Cezayir), olarak adlandırdılar.

Anlatılanlara göre Kleopatra, Juba üzerinde oldukça etkiliydi. Bu etki sayesinde Moritanya Krallığı gelişti. Tüm Akdeniz`e ihracat yapıp ticaretlerini arttırdılar. Gerek başkent ``Caesaria`` gerekse Volubilis şehrinde, Antik Yunan, Mısır ve Roma kültürlerinin zengin bir karışımı olan stile sahip yapılar ve heykeller yaptırdılar. Kleopatra ve Juba`nın çocukları, Moritanyalı Kleopatra, Moritanyalı Ptolemy (M.Ö. 1 -40) ve Moritanyalı Drusilla`dır (d. 5).

Kaynaklar

  • Plutarch - Roma`nın kurucular - Marcus Antonius
  • Suetonius - On İki Sezar`ın Hayatları- Augustus & Caligula
  • Encyclopaedia Britannica - Juba II (İngilizce ansiklopedide ilgili başlık)
  • http://www.ruark.org/coins/mauretania/, İng, 2008-29-02 tarihinde erişildi.
  • http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/1744.html, İng, 2008-29-02 tarihinde erişildi.
  • http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/1745.html, İng, 2008-29-02 tarihinde erişildi.
  • http://www.geocities.com/christopherjbennett/ptolemies/selene_ii.htm, İng, 2008-29-02 tarihinde erişildi.
  • Kaynak wiki
|url=http://en.wikipedia.org/wiki/Cleopatra_Selene_II |tarih=29 Şubat 2008 |dil=İngilizce |madde=Cleopatra Selene II

External Links:



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.