Kosova (Ülke)

Kısaca: Kosova veya Kosova Cumhuriyeti (Arnavutça: Kosova veya Kosovë; Republika e Kosovës; Sırpça: Косово / Kosovo; Република Косово / Republika Kosovo), Balkanlar'da, Sırbistan, Karadağ, Makedonya Cumhuriyeti ve Arnavutluk devletlerine sınırı olan, 1999 ile 2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler idaresinde bir bölge olan Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Kosova'da bağımsızlık ilanının ardından, denetim, Birleşmiş Milletler'den Avrupa Birliği'ne geçti. ...devamı ☟

Kosova (ülke)
Kosova (ülke)

diğer anlam|Kosova (anlam ayrım)

Kosova
+Kosovo
Başkent En Büyük Şehir Priştine Priştine
Resmi dil >| Arnavutça ve İngilizce
Cumhurbaşkanı >| Fatmir Sejdiu
Başbakan >| Agim Çeku
Yüzölçümü - Toplam - % su 10,887 km² yok
Nüfus - Toplam (2003) 2,100,000
Para birimi Avro (resmi) > Saat dilimi
(UTC+1)


style="align:right; vertical-align: top;" style="vertical-align: top;" style="vertical-align: top;" style="vertical-align: top;" style="vertical-align: top;"
Kosova Türkleri
Ülke adı Kosova
Yaşayan Türk Grupları Osmanlı Türkleri
Tahmini Nüfus 35 bin kadar
Yoğun Bulunduğu Şehirler Prizren, Priştine


Kosova,(Sırpça:Косово и Метохија ya da Kosovo i Metohija, Arnavutça:Kosovë or Kosova) Güneydoğu Avrupa`da, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk devletlerine sınırı olan, denize çıkışı olmayan, 1999 yılından bu yana fiilen Birleşmiş Milletler idaresinde olan bir bölgedir.

İklimi ve Coğrafyası

Kosova 10,912 km2lik alana, 2 milyonun üzerinde nüfusa sahip Sırbistan`a bağlı özerk bir bölgedir. Kuzeybatısında Karadağ, kuzey ve doğusunda Sırbistan, güneyinde Makedonya ve güneybatısında Arnavutluk bulunmaktadır.En büyük yerleşim merkezi başkent Priştine`dir.

Kosova`nın iklimi karasal iklimdir. Kışları soğuk ve kar yağışlıdır, yazları ise sıcak ve kurak.

Kosova`nın topraklarının büyük bir kısmı dağlık arazidir.Makedonya sınırı boyunca Sar Dağları uzanmaktadır. Burada kış turizimi faaliyetleri yapılmaktadır. Brezovica en önemli kış turizmi kentlerinden birisidir.Kosova dağları çok yüksek ve dik yamaçlara sahiptir. 2656 m ile Djeravica zirvesi ülkenin en yüksek doruğudur.Drenica, Carraleva gibi kentleri bu bölgelerdeki yüksek yamaçlara kurulmuş yerleşim birimleridir.

Kosovanın güneybatısında Arnavutluk Alpleri uzanmaktadır.Kuzeyinde ise Kopanik Dağları bulunmaktadır.

Kosova`nın Tarihi

Roma Imperatroluğunun zamanında Kosova`nın ismi Dardania`ydı. Günümüzde Kosova`da Dardanların birçok kalıntılar rastlanmaktadır. Kosova`da yaşayan Arnavutların Dardanlardan (Ilirya) geldiklerini kanıtlayan en güçlü ispatları, insan yapısı, aynı kültür ve dinin konuşması. Dil zaman geçtikçe değişmişti ancak aynı dilbilgisi kuralları içermektedir, Arnavutçanın birçok kelimelerin çoğu Ilirya`da konuşan dilinden kaynaklamaktadır. Bunun en güçlü kaynağı eski Yunan felsefecilerin kitaplarında - Ilir dilin birçok kelimelerin anlatmasıdır. Dardanlar Kosova`nın bugünkü topraklarında yaşamaktaydı. Yapı olarak güçlü ve sert insanlar olarak izah ediliyorlar.

Kosova I. Murat zamanında 1389 I. Kosova Savaşından sonra Osmanlı topraklarına katıldı. 5 asırdan fazla Osmanlı idaresinde kalan bölge 1912`de I. Balkan Savaşı sırasında Sırbistan`ın eline geçti.

2. Dünya Savaşı sırasında İtalya`nın Almanya`ya teslim olması üzerine Tito tarafından kurulan meclisçe Yugoslavya 1945 yılında ilan edildi ve monarşi yıkıldı. Bu olaydan sonra Kosova; Yugoslavya`ya bağlı bir eyalet statüsüne geçti.

SSCB`nin çöküşü ile dağılmaya başlayan ülkeler arasına Yugoslavya`da katıldı. Yugoslavya 1992 yılında eyaletlerinin bağımsızlığını ilan etmesi ile dağılmaya başladı. Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya bağımsızlığını ilan etti. Fakat Kosova Sırp baskısı ve askeri müdaheleler sonucunda tam bağımsızlığına kavuşamadı. 1995 yılında Sırp ordusu Kosova`ya girdi ve birçok sivilin öldürülmesine sebep oldu.

Dil Yapısı

Arnavutluk ve Makedonya Cumhuriyetiyle komşu olan Kosova`nın resmi dilleri Arnavutça . (Kosova`da %90 Arnavut, %5 ise Sırplar yaşamaktadır). İki resmi dil olmasının sebebi Kosovadaki Sırplarına, Birleşmiş Milletler tarafından özel azınlık hakları verilmesidir. Türkçe, Kosova`nın belirli bölgelerde konuşulmaktadır (Prizren). Ayrıca Dragaş bölgesinde yaşayan Goralı olarak anılan halk karma bir dil konuşmaktadır. Ayrıca Türkçe de Kosova` da resmi dil olarak ilan edilmiştir.kaynak belirt

Siyasi Yapı

Karadağ`ın da bağımsız olmasıyla Büyük Yugoslavya hayali sadece bir anı haline dönüşmüş ve 2002 yılında resmi varlığını kaybeden Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, gayri resmi varlığını da kaybetmiştir. Bu gelişmenin henüz kendisine Self Determinasyon hakkı tanınmış olmasına rağmen bağımsızlığını elde edememiş ve ancak özerk bölge statüsüne erişebilmiş olan Kosova`ya bağımsızlık yolunda yeni bir umut ışığı olacağı beklenmektedir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyince henüz vaat edilen özerkliğe bile erişememiş olan Kosova`nın daha farklı isteklerle dünya sahnesinde yer almak isteyeceği de muhtemeldir.

Bu yüzden yakın gelecekte Kosova`nın Sırbistan`dan ayrılması beklenmektedir vede en kısa zamanda ayrılacaktır .



Şehirleri



Dış bağlantılar

  • [2]Gözde Kılıç Yaşın,Kosova`da Son Tango


ülke-taslak Eski yugoslav cumhuriyetleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.