Koyunbaba, Kalecik

Kısaca: Koyunbaba, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir köydür. Ankara iline 78 km, Kalecik ilçesine 30 km uzaklıktadır. ...devamı ☟

Koyunbaba, Kalecik
Koyunbaba, Kalecik

Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Koyunbaba |harita2 = Ankara_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Ankara |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 199 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0312 |posta kodu = 06870 |bölge = İç Anadolu |il = Ankara |ilçe = Kalecik
|Köy Muhtarı =Ekrem Bacak
|websitesi = [2]


Koyunbaba, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün kuruluşu ile ilgili her hangi bir yazılı bilgi ve belge yoktur.Ancak nesilden nesile aktarılanlardan ve köyün büyüklerinin anlattıklarına göre yerleşim bölgesinin Emir Osman adlı bir kişi tarafından kurulmuş olduğu söylenmektedir.Çevre köyleri içerisinde en eski kuruluşa sahip olduğu öne sürülen bu savı "Caminin Dibi" mevkiinde bulunan cami yeri ve harabelerinin doğruladığı görülür.Civar köy ve yerlerde yaşayan halkın Cuma Namazlarını burada kıldığı anlaşılmaktadır.

 Köyün güney doğusunda bulunan köy mezarlığının yanı başında,eskiden kalma bina olarak bir de "Koyunbaba Türbesi" bulunmaktadır.İlk yapılışı bilinmemekle birlikte bu bina 1976 tarihinde köy halkı tarafından onarılarak üzerine çatı geçirilmiş ve 2006 yılında yeni bir tadilattan geçmiştir. Köy adını bu türbede yatan kişiden almıştır. Rivayete göre Koyunbaba adındaki şahsın iki erkek kardeşi bulunmaktadır.Bu üç kardeşin üçü de dürüst ve ermiş kişilerdir. Bunların birisi Çorum Osmancık`ta,bir diğeri Ankara`da ve üçüncüsü de köyümüzde koyun çobanı olarak yaşamaktadır. Köyümüzde yaşayan çoban Ankara`nın "Koyun Pazarı" mevkiinde ayakkabı tamirciliği yapan ağabeyini ziyarete giderken hediye olarak mendil içerisinde süt götürür. Ağabeyi süt dolu mendili alır,tavana asar. O sırada dükkana ayakkabısını tamir ettirmeye gelen biraz dekolte kıyafetli bir bayan girer. Tavanda asılı duran süt damlamaya başlamıştır. Zira Koyunbaba kadına biraz kem gözle bakmıştır. Ağabeyi durumu fark eder ve kardeşine:


- "Kardeşim,köyde herkes ermişlik mertebesine erişebilir.Asıl olan böyle yerlerde ermektir."der.


 Koyunbaba mahcup ve pişman olmuştur. Tövbe eder,kendine gelir ve sütün damlaması kesilir. O da şeihrden köyüne dönüp koyunlarının başına döner.


 Çevredeki inanışa göre çocuğu olmayan kadınlar bu türbeye satılırlar (adak adar,kurban keser,ziyaret eder). Daha sonra çocukları olursa erkek çocuğuna Seyit Ahmet, kız çocuğuna ise Satı(satıa) adını koyarlar. 


Kültür

GİYİM-KUŞAM

  Eskiden genç erkekler fes,Çengelköy (İstanbul) yemenisi,yaşlılar ise;fes,püskül ve üstüne sarık,altına ip şalvar,üstüne cepken giyerlermiş.


 Kadınlar üçetek,pul dizili fes,püskül,simli çuhadan mintan,takımın üzerine kırmızı peştemal- dan önlük kuşanırlardı.Şimdi ise erkekler pantolon,ceket,gömlek,ayağa mest üzerine soğukkuyu yada normal ayakkabı giyerler.Kadınlar üzerlerine elbise,başa yemeni ve çar,alta pijama ve toprakla uğraşırken naylon,sair zamanlarda normal ayakkabı giyerler.


AİLE DURUMU

 Büyükbaba (Dede),Büyükanne (Ebe),Kardeşler ve çocukları ile eşlerin bir arada yaşadığı büyük aile düzeni,Koyunbaba`da hakimdir.Burada büyük,küçük arasında sevgi ve saygı kurallarına uyum esastır.


 Ata erkil ailede baba (veya dede)hakim gibi görünür ise de, aile ile ilgili tüm işlerde ve kararlarda,kız veya erkek oğlan evlendirmede mal alıp satmada aile içinde danışma yapılır,kadının fikri alınır uygulamayı erkek yapar.


AKRABALIK

 Koyunbaba köyünde akrabalık bağı daima kuvvetlidir.Gelişen teknoloji ve ekonomik sıkıntılar her ne kadar zayıflatmış ise de,halen akrabaların birbirine yakın ilgi ve sevgileri devam etmektedir.Her zaman birbirini kollar,sevinç ve üzüntüsüne iştirak eder,dayanışma örneği gösterirler.


 Komşu hakkını koruma,kollama ve sayma esasına dayanan bu ilişkiler,komşular arasında keder ve sevinçte bir olma esası üzeri üzerine kurulmuştur.Komşuların birbirine yardımı (imece) köy yaşantısında temel dayanışmanın başında gelir.Kışlık yiyeceklerin hazırlanmasında ve diğer işlerin görülmesinde herkes birbirine yardım eder.


MİSAFİRLİK

 Türklerin en büyük özelliği misafirperverlik geleneği,Koyunbaba köyünde devam etmekte ve edecektir.Misafir gidilecek eve önceden haber verilir ve saatinde ziyarete gidilir.Gelen misafir ev sahibi tarafından kapıda karşılanır.En iyi yerde baş köşede oturtulur.İzzet-i ikramda bulunur.Sohbet bittiğinde ve gitme zamanı geldiğinde yine ev sahibi tarafından kapıya kadar uğurlanır. 


RAMAZAN DAVETLERİ

 Ramazan ayının,köyümüzde bir başka önemi ve hareketliliği vardır.Komşu ve akrabalar arasında akşam iftar yemeklerine gidilir."Oruç Açma" süregelen adetler arasında yer alır.Her evden en az bir kadın ve erkeğin katıldığı bu yemekler kalabalık olduğu durumlarda erkekler ve kadınlar arasında ayrı ayrı yenir.


BAYRAMLARIMIZ

 Bayramları bir başka olur köyümün.Başta Ankara olmak üzere dışardan gelen köyün gençleri ile köydeki büyüklerin kaynaşmasıdır bayramlarımız.Takdire şayan bir şaheser olan camimizin bayramlarda yeterli olmadığı bu cemaatin bayram namazı çıkışı cami avlusunda büyükten küçüğe doğru sıralanarak bayramlaşmaları en duygulu anı,en güzel yanıdır bayramlarımızın.


 Bayramlaşmadan sonra köy odasında topluca yemek yenilir.Kuşluk vakti sokaklar çocuk doludur.Bayramlaşıp,el öpüp,şeker toplayacaklardır,çeşitli hediyeler alacaklardır büyüklerinden.Öğleye doğru başlayıp üçüncü güne kadar devam eden büyüklerin bayramlaşması olur.Gerçek bayram sevincinin doyasıya yaşandığı doğup büyüdüğümüz köylerimiz.


ASKER UĞURLAMASI

 Vatanın ve milletin korunmasında,Türk gencinin özelliği ve gurur vesilesi olan askerliğin köyümüzde ayrı bir önemi vardır.Askere gidecek gençlere bütün evler ayrı ayrı ziyafet verir.Askere gideceklerin uğurlanacağı gün köy halkı meydanda toplanıp dualar okunur,tek sıra olan köy halkı köy çıkışında asker olanlarla helalleşip uğurlarlar.Köyde düğün varsa uğurlama davul zurna eşliğinde yapılır.


KÖY ODALARI

 Günlük konuların ve köy sorunlarının konuşulduğu,bunun yanında düğün,nişan,mevlüt toplantılarının yapıldığı,köye gelen misafirlerin yedirilip içirildiği,barındırıldığı yer olarak özelliğini muhafaza etmektedir.Yabancı misafirler köy ve mahalle odalarında ağırlanır.Bu odalardan birkaç tanesi halen özelliğini kaybetmeden köyümüzde varlığını sürdürmektedir


Coğrafya

Ankara iline 78 km, Kalecik ilçesine 30 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

|- 
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 199 1997 211


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyümüzde yetişen ürünler ağırlıklı olarak çevre özellikleri ve iklim şartları itibariyle tahıllar (buğday,arpa,fiğ,nohut,mercimek),Ketağaç mevkiinde Terme Çayı`nın suyundan yararlanılarak yetiştirilen şeker pancarı,pirinç(özellikle 1960`lı yıllarda), fasülye,mısır,domates,patlıcan, biber, kabak,soğan,patates,çemen şeklinde sıralanabilir.


 Meyvecilik son yıllarda gelişmiş olup başta Kalecik Karası üzümü olmak üzere elma,vişne,ayva,armut,erik,kayısı gibi meyvelerin yetiştirildiği modern meyve bahçeleri kurulmuştur.


 Gerek yetiştirilen meyveler ve gerekse tahıllar ve hayvan ürünleri,özellikle Çubuk ve Kalecik ilçeleri ile Ankara ilinde satılmaktadır.


BİTKİ ÖRTÜSÜ
 Bitki örtüsü yönünden oldukça fakir durumdadır.Çamaltı mevkiinde seyrek olarak dağ eriği,çördük,ahlat,yemişen,alıç gibi meyveli ağaçlarla kısım kısım da çalılıklar bulunmaktadır. Meralar bozkır denilen mevsimlik otlarla kaplıdır. Geven otu Çamaltı, Sağlık ve Öteyüz mevkiilerinde fazlaca bulunmaktadır.Terme ovasındaki meralar ağırlıklı olarak çayırlarla,şahıs arazileri ise söğüt,kavak ve çok çeşitli meyve ağaçları ile kaplıdır.


Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Ekrem Bacak
1999 - Ekrem bacak
1994 -
1989 -
1984 -


Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Linkler



köy-taslak Kalecik belde ve köyleri www.koyunbaba.net www.koyunbaba.com.tr.tc

Kaynaklar

Vikipedi

misafir - 8 yıl önce
sayın.koyun.baba sakinleri köyünüzü köylünüz dursuntunç.sayesinde birkaçdefa ziyaretettim.mantar toplamak sezonda tavşan avı için . kısmetolursa kovan arıcılık için.muhtarheyetinden izinisteyeceğim.şenlikte.kovan balıikramım olacak.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.