Koyunotu

Kısaca: Koyunotu Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara bölgesi. Haziran-ağustos ayları arasında sarımsı renkte çiçekler açan, boyları bir m’ye kadar yükselebilen, çok yıllık otsu bir bitki. Gövdeleri, düz veya az dallı, tüylüdür. Yapraklar genellikle gövdenin alt kısmında, parçalı olup, alt yüzü tüylüdür. Çiçekler küçük ve sarı renklerde, hoş kokulu, salkım durumunda, gövdenin üst kısmında toplanmışlardır. Çiçek parçaları beşlidir. Kullanıldığı yerler: Bitkinin toprak üstü kısımları eterik y ...devamı ☟

Koyunotu Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara bölgesi.

Haziran-ağustos ayları arasında sarımsı renkte çiçekler açan, boyları bir m’ye kadar yükselebilen, çok yıllık otsu bir bitki. Gövdeleri, düz veya az dallı, tüylüdür. Yapraklar genellikle gövdenin alt kısmında, parçalı olup, alt yüzü tüylüdür. Çiçekler küçük ve sarı renklerde, hoş kokulu, salkım durumunda, gövdenin üst kısmında toplanmışlardır. Çiçek parçaları beşlidir.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin toprak üstü kısımları eterik yağ, tanenler, acı maddeler, vitamin K ihtiva etmektedir. Eskiden beri ilaç olarak kulanılmaktadır. İdrar söktürücü olarak, mayasıla karşı, mide ve safra hastalıklarına, böbrek taşı ve kumlarına karşı kullanılır. İnce kıyılmış saplar, 3-4 çorba kaşığı, 1/2 litre kaynar su ile başlanır. Soğuyunca süzülür ve 1-2 gün kullanılır. Haricen sıcak mayi ile iltihaplı diş etlerine karşı ağız ve boğaz iltihaplarında, ses kısıklığında gargara yapılır.

Bitki, çiçek açmadan evvel, sarı boya elde etmekte kullanılır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.