Kristof Kolumb

Kristof Kolomb (31 Ekim 1451 – 20 Mayıs 1506), Atlantik Okyanusu boyunca dört büyük seferin kaptanlığını yapan, coğrafi keşifler döneminde Amerika kıtasını keşfeden ve Amerika'nın kolonize edilmesini sağlayan İtalyan kâşif, kaptan ve kolonist. İspanya'nın Katolik monarkları (I. İsabella ve II. Ferdinand) tarafından finanslanan seferleri, Avrupalıların, Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika ile yaptığı ilk temas oldu.

Kolomb'un erken hayatı genel olarak belirsiz olsa da tarihçiler tarafından Cenova doğumlu olduğu ve bu bölgenin lisanını konuştuğu kabul edilir. Genç yaşından itibaren denizde bulunmuş, kuzeyde İzlanda ve güneyde Gana'ya kadar seyahat etmiştir. İlk olarak Portekizli bir soylu olan Filipa Moniz Perestrelo ile Vila Baleira adasında 1479 yılında evlendi ve bu evlilikten ,daha sonra babası ile aynı mesleği yürütecek olan, Diego Kolomb (1479-1526) dünyaya geldi. Daha sonra Kastilyalı bir hanımefendi olan Beatriz Enriquez de Arana'yı yanına aldı ve bu birliktelikten ,gayrimeşru olarak, Ferdinand Kolomb doğdu. Kolomb çoğunlukla kendi kendini eğitmiş olsa da coğrafya, astronomi ve tarih alanlarında eğitim görmüştür. Baharat ticaretinden kâr elde etmek umudu ile batıya doğru açılıp Hindistan'a gitmeyi planladı ve I. İsabella ve II. Ferdinand'ın desteğini aldı. Ağustos 1492'de seferine, Kastilya Krallığı adına 3 gemi ile başladı. Uzun bir yolculuğun ardından 12 Ekim tarihinde ilk kez Amerika kıtasına çıktı. Bu tarih bazı ülkelerde "Columbus Günü" olarak kutlanır. İlk karaya çıktığı yer Bahamalar'da olsa da kesin konumu bilinmemektedir. 1493 yılında geri döndüğünde yanında birkaç yerli getirdi ve yaptığı seferin Avrupa'da duyulmasını sağladı.

Kolomb yeni dünyaya 3 sefer gerçekleştirdi. Bunlar 1493'te Küçük Antiller'in keşfi, 1498'de Trinidad ve Güney Amerika'nın kuzey sahillerine yolcuğu ve 1502'de Orta Amerika'nın doğu sahillerine yolculuğudur. Bu bölgelerden bazılarına verdiği isimler günümüzde hala kullanılmaktadır. Keşfettiği yerlerin yeni bir kıtanın parçası olduğunun farkında olup olmadığı bilinmemektedir ancak Doğu Hindistan'a varma çabasından ve bulduğu yerlilere ''İndias'' (İspanyolca ''Hindistan'lı'') adını vermekten vazgeçmedi. Kolomb'un yaptığı seferler Keşif ve Fetih Çağı'nın başlangıcı oldu.

Kolomb'un ismi ve mirası günümüzde hala tartışılmaktadır. Ölümünün ardından uzun bir süre saygı duyulan bir kişilik oldu. Ardından bazı tarihçilerin ortaya çıkardığı, yerlilerin kendisine altın kazandırması adına köleleştirilmesi ve Teino halkının acımasızca katledilerek neredeyse tükenmelerine sebep olması gibi olaylar bazı kesimlerin kendisine karşı olumsuz fikirler benimsemesine sebep oldu ancak günümüzde bile Amerika kıtasındaki birçok kurum ve bölge onun adını taşımaktadır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.